בוש: אבוא לאולימפיאדה כדי לתמוך בספורטאים
נשיא ארה"ב דחה את הקריאות של ארגוני זכויות אדם להחרים את האולימפיאדה, אך הבהיר כי יגיע לבייג'ינג כדי לתמוך באתלטים האמריקנים - ולא בסין. הדלאי למה חזר על עמדתו והדגיש כי הוא אינו תומך בהחרמת המשחקים
נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, אמר הלילה (שבת) כי בכוונתו להגיע למשחקים האולימפיים בייג'ינג במטרה לתמוך בספורטאים האמריקנים. עם זאת, הבהיר כי לא מדובר בהצהרת תמיכה במשטר הקומוניסטי בסין.
"אני לא חושב שהאולימפיאדה היא אירוע פוליטי. בעיני זהו אירוע ספורטיבי לכל דבר", אמר בוש בראיון לרשת הטלוויזיה האמריקנית ABC.
הנשיא בוש הוסיף כי החלטתו לצאת לסין לא תושפע מהלחץ שמפעילים ארגונים למען זכויות אדם על מנהיגי העולם, שיעדרו מטקס הפתיחה של
האולימפיאדה בשל העימותים האלימים בחבל טיבט. עם זאת, הבית הלבן טרם הודיע באופן רשמי אם הנשיא ישתתף בטקס הפתיחה, שיערך ב-8 באוגוסט.
"בכל פעם שאני נפגש עם נשיא סין - ופגשתי אותו כמה וכמה פעמים - אני נוהג להעלות נושאים, כמו חופש פולחן וזכויות אדם", הוסיף הנשיא האמריקני.
מוקדם יותר השבוע קראה הסנאטורית הילארי קלינטון, המתמודדת על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות, לנשיא ג'ורג' בוש להחרים את טקס הפתיחה. זאת, כל עוד השלטונות הסיניים אינם משפרים את התנהלותם בתחום זכויות האדם.
בכך, הצטרפה קלינטון ליושבת ראש בית הנבחרים האמריקני, ננסי פלוסי, שהיתה האישיות האמריקנית הבכירה הראשונה שקראה לבוש להחרים את הטקס. יריבה של קלינטון במירוץ הדמוקרטי, הסנאטור ברק אובאמה, והמועמד הרפובליקני ג'ון מקיין, הפנו מסריהם לסין, וקראו לה לשפר את מצב זכויות האדם במדינה, ובמיוחד בטיבט.
רשימת הבכירים שלא יגיעו לטקס פתיחת האולימפיאדה רק מתארכת: מזכ"ל האו"ם באן קי-מון, ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ראש ממשלת פולין דונלד טוסק ונשיא צ'כיה וצלב קלאוס.
אולם אחרים, בהם נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, ציינו כי הם אינם שוללים את האפשרות שייעדרו מן הטקס בשל התנהלותם של הסינים. המנהיג הרוחני הגולה של העם הטיבטי, הדלאי למה, שב הלילה על עמדתו, לפיה הוא מתנגד להחרמת המשחקים האולימפיים. את הדברים אמר בראיון לרשת הטלוויזיה האמריקנית NBC.
ובינתיים, הלפיד האולימפי ממשיך את מסעו ברחבי העולם ובשעות הלילה עבר ברחובות בואנוס איירס. המחאות האלימות שפקדו השבוע את מסעות הלפיד בלונדון ובפריז עוררו חשש בקרב הסינים מפני אירועים דומים בארגנטינה. אולם עד כה התקיימה הפגנה אחת של כמה מאות בני אדם, ולא נרשמו בה מקרי אלימות.