שתף קטע נבחר
 

חתן פרס נובל לכלכלה: "המשבר יימשך עוד שנתיים לפחות"

ג'וזף שטיגליץ, הכלכלן הראשי לשעבר של הבנק העולמי משבח בראיון ל"כלכליסט" את צעדי הנגיד פישר ומותח ביקורת על מדיניות ההפרטה בישראל. לדבריו, "ישראל חייבת לצמצם פערים חברתיים", ובארה"ב ובעולם צפויות לפחות שנתיים נוספות של האטה והיעדר צמיחה

"המשבר הנוכחי יימשך לפחות עוד שנתיים", אומר פרופ' ג'וזף שטיגליץ, חתן פרס נובל לכלכלה ולשעבר הכלכלן הראשי של הבנק העולמי, בראיון בלעדי ל"כלכליסט".

 

"אני טוען כך זמן רב, אבל הקונצנזוס מתקרב עכשיו לעמדה שלי", אמר שטיגליץ. "ביום שלישי שעבר פרסמה גם קרן המטבע העולמי דו"ח לפיו הכלכלה האמריקאית תמשיך לקרטע עד 2010. לא הייתי אומר שצפוי מיתון, כי מיתון מוגדר טכנית כצמיחה שלילית, אבל אנחנו נמצאים לפני שנתיים נוספות לפחות של האטה כלכלית משמעותית והיעדר צמיחה".

 

שטיגליץ לא חוסך בביקורת על התנהלות הבנק המרכזי של ארצות הברית (הפד) במהלך המשבר. בעוד כלכלנים רבים בירכו על התערבות הפד במשבר בנק ההשקעות בר סטרנס - ובהם גם נגיד בנק ישראל סטנלי פישר - שטיגליץ סבור כי גם הצעד הזה בעייתי: "הפד פועל מתוך פאניקה. כמעט אין ספק שהיה צורך להציל את בר סטרנס מקריסה, אבל הדרך לא היתה טובה. צריך היה לעשות את זה תוך צמצום הסיכון לכספו של משלם המסים. בעלי המניות יצאו עם מיליארד דולר, וזה גורם לכעס רב בארה"ב; אנשים תוהים איך זה שיש כסף להציל את העשירים, אבל אין כסף להציל את העניים, למשל נפגעי משבר המשכנתאות. בן ברננקי (יו"ר הפד - י"ג) בעצם העניק פוליסת ביטוח בלי לגבות עליה פרמיה, וכל זה כדי להציל בניינים שכבר עולים באש. זה הפרטה של ההון והלאמה של הסיכון".

 

בחודשים האחרונים שטיגליץ האשים את אלן גרינספן, יו"ר הפד הקודם, ואת ברננקי, היו"ר הנוכחי, באחריות רבה לגרימת המשבר. בספרו החדש, "מלחמת שלושת טריליון הדולר", הוא טוען שהפד שמר על ריבית נמוכה מדי כדי להמריץ את הכלכלה, בשעה שממשל בוש הוציא מאות מיליארדי דולרים על המלחמה בעיראק.

 

"המלחמה היתה בין הגורמים שתרמו לעליית מחירי הנפט, ועם ההוצאות של הממשלה בעיראק, הן החלישו את הכלכלה האמריקאית", הוא אומר. "האמריקאים היו בטוחים שהם מקבלים מלחמה בחינם. מה שהסתיר את המצב הכלכלי האמיתי היתה העובדה שהפד הציף את המערכת הפיננסית בנזילות, והרגולטורים העלימו עין מהריבית הנמוכה, מהלוואות גרועות ומהחוב המצטבר. לולא המלחמה, לא היינו זקוקים לכל כך הרבה נזילות להנעת הכלכלה. הנזילות והיעדר הרגולציה תרמו יותר מכל למשבר הנוכחי".

 

הראיון המלא מתפרסם היום ב"כלכליסט"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ג'וזף שטיגליץ
צילום: רויטרס
מומלצים