שתף קטע נבחר

פרויקט ענק להנצחת עדויות מהשואה יוצא לדרך

פרויקט ענק להצלת כתבי זיכרונות ויומנים מהשואה שלא פורסמו יוצא לדרך עם השקת אתר אינטרנט בו תרוכזנה העדויות. ועידת התביעות האחראית לפרויקט:" אם אתם קרובי משפחה, שכנים, או מכרים של ניצול שואה, נסו לברר אם יש כתבים שלהם אותם אפשר להעביר לאתר, ובדקו האם הם מוכנים להעלות את זכרונותיהם על הכתב - למען הדורות הבאים"

ניצולי שואה יהודים מרחבי העולם נקראים להגיש כתבי זיכרונות ויומנים אישיים מתקופת השואה, לאוסף אלקטרוני חדש אותו מקימה "הועידה לתביעות יהודיות חומריות כנגד גרמניה ". הועידה משיקה היום (ג') פרויקט ענק להצלת כתבי זיכרונות ויומנים מתקופת השואה, שלא פורסמו מעולם. הכתבים יועלו הכתבים לאתר אינטרנט ייחודי "האוסף העולמי לזכרונות השואה ", בו יהיו זמינים לכולם.

 

"אנו מנהלים מרוץ נגד הזמן כדי להבטיח שסיפורים אישיים רבים ככל האפשר ישומרו למען הדורות הבאים. עלינו לספר לעולם במילים שלנו את מה שאירע לנו ולכל אלה שלא שרדו" מסביר ברוך שוב, יו"ר ארגון הפרטיזנים ומורדי הגטאות בישראל וחבר הועד המנהל של ועידת התביעות.

 

"חובתנו, הניצולים, למשפחותינו ולכל הקורבנות, לספר ולתעד כל שנוכל. אם לא יבואו הדברים מפינו, כיצד יוכלו הדורות הבאים להאמין שמאורעות כאלה אכן התרחשו? כאשר לא נהיה כאן עוד כדי לספר את סיפור השואה, יהיו לפחות דברינו שמורים באוסף זה", מוסיף שוב."האוסף מהווה אמצעי זמין לשימור והנצחה של כתבים, שאחרת היו מצהיבים במגירה כלשהי, במקום להיות מתועדים לנצח במגירות הזיכרון של כולנו ושל הדורות הבאים".

 


 

עם ועידת התביעות ישתפו פעולה במיזם זה "יד ושם", "מוזיאון השואה בוושינגטון", "יד הזיכרון לשואה", "מרכז התיעוד היהודי בצרפת", "המכון ההיסטורי היהודי בוורשה", ו"פרויקט זיכרונות ניצולי השואה בארה"ב". למלאכת איסוף הזיכרונות יסיעו מאות ארגונים מקומיים ברחבי העולם.  אלו יתרגמו את הכתבים משפת-המקור לשפות הבינלאומיות העיקריות ולעברית, ויקימו מערך בחינה היסטורית לכתבים.

 

הגרעין הראשון של כתבי-זכרונות שיופיעו באתר כולל את המאות הרבות של כתבים שנאספו במקור בארה"ב. "התהליך המתחיל היום הוא תהליך ארוך, שבשלב הראשון יתבסס על איסוף כתבים המצויים בידי כותביהם או בידי היורשים החוקיים של הכותבים", מסביר שוב. "הכתבים שיוגשו לאוסף יועמדו לבחינה היסטורית-עובדתית של היסטוריונים ומומחים לנושא השואה, ולאחר אישור אמינותם יועברו לאוסף הממוחשב".

 

בבקשה, בקשו מהם לכתוב

בידי ניצולי-שואה ובני משפחותיהם נמצאים כיום לפי הערכה אלפי כתבים, שנכתבו כיומן או כסיפור המשחזר אירועים אישיים מתקופת השואה. קיימים ניצולי-שואה רבים, שהם או בני משפחותיהם הפקידו כתבי-היד של זכרונותיהם ויומניהם, בשפות שונות, בארכיונים שונים בישראל ובמקומות אחרים בעולם, תוך העברת הזכויות על הכתבים לארכיון בו הופקדו. משום כך אין לציבור הרחב כל גישה לעדויות הכתובות של הניצולים, מהם רבים שאינם עוד איתנו. מאחורי כל כתב-יד כזה מסתתרים חיים של אדם המתאר את קורותיו בתקופת השואה ואת הישרדותו.

 

"התובנה של אלה שהיו שם חיונית לשימור זיכרון השואה ולמאמצינו להבין את המאורעות המזעזעים". הרחיב אבנר שלו, יו"ר הנהלת "יד ושם ". "פרויקט חשוב זה לכינוס זיכרונות ניצולים שלא ראו אור מעולם יסייע לנו לשמר קודם כל את הזיכרונות האישיים ואת התובנות האישיות, אפילו כשהם עצמם כבר אינם איתנו כדי לחלוק את הדברים איתנו. השעון הביולוגי מתקתק, הזמן דוחק, והדחיפות רבה. אנו מריעים ליוזמה וקוראים לכל מי שבידיו זיכרונות כאלה לחבור אלינו להגשמת השליחות הגדולה הזאת".

 

אלי ויזל, יו"ר-כבוד של התכנית התבטא בעבר בנושא באומרו: "אני חוזר על מה שאמר דובנוב לרעיו כשהלכו אל מותם: כיתבו, כיתבו, כיתבו! ואני אומר זאת עתה לכם ולנו. אנא, כיתבו. זוהי ההזדמנות האחרונה. מי עדיין יהיה כאן בעוד 30 שנה?"

 

על מנת לקדם את הגשת היומנים וקטעי הזיכרונות של ניצולי השואה, התגייס גם ערוץ המעורבות של -ynet למיזם. הערוץ יפעל בשיתוף פעולה עם ועידת התביעות על מנת להביא לידיעת ניצולי השואה ומשפחותיהם את מיזם האיסוף, ואף יפרסם חלק מן היומנים אשר התקבלו ויתקבלו בעתיד. ועידת התביעות פונה לגולשים בבקשה:"אם אתם קרובי משפחה, שכנים, או מכרים של ניצול שואה, נסו לברר אם יש כתבים שלהם אותם אפשר להעביר לאתר, ובדקו האם הם מוכנים להעלות את זכרונותיהם על הכתב- למען הדורות הבאים".

 

מידע על האוסף העולמי והנחיות להגשת כתבים לאוסף ניתן לקבל באתר הפרויקט.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זהבה לסקר שרץ רותקה שרץ יומן פולין שואה
צילום: ניב קלדרון
טרנסניסטריה יהודים נהר דניסטר שואה 1942
ניצולת שואה דליה איזקוב מגורשי בולגריה
צילום: חגי אהרון
הצלת יהודי דנמרק שואה מלחמת העולם השניה
באדיבות ארכיון התצלומים/בית לוחמי הגטאות
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים