שב"כ מודה: עצרנו משפחות נחקרים כאמצעי לחץ
ראש אגף החקירות בשב"כ הוזמן לדיון בכנסת על דו"ח הוועד הציבורי נגד עינויים, והודה כי שיטת השב"כ לא עמדה בנהלים. הוא הבטיח להימנע משיטות אלה בעתיד. "ניתן היה לעשות דברים אחרת", אמר
מודים ומבטיחים לא לחזור על המעשה. ראש אגף החקירות בשב"כ התייחס בצהריים (יום א') לטענות על שימוש בבני משפחה של עצורים כאמצעי לחץ בחקירות השב"כ ואמר כי "ניתן היה לעשות דברים אחרת".
בדיון בוועדת החוקה בכנסת בעקבות פרסום הדו"ח "טיפול משפחתי" של הוועד הציבורי נגד עינויים, אמר ראש אגף החקירות כי לפחות במקרה אחד, השיטה היתה פסולה ולא עמדה בנהלים של השב"כ והבטיח להימנע משיטות אלה בעתיד. עם זאת, אמר ראש אגף החקירות כי "צריך לזכור שמדובר בחבר חוליית חמאס, ברוצח".
לדבריו, "חקירות השב"כ מצויות תחת ביקורת שיפוטית שלא היתה כדוגמתה. זה המחיר שמדינה דמוקרטית צריכה לשלם - זה במקום וזה נכון". היועץ המשפטי של השב"כ הוסיף כי "הכלל הוא שלא יוצרים מצבים כאלה וזה כלל שהשב"כ מקבל על עצמו".
ח"כ זהבה גלאון (מרצ) אמרה בדיון כי "השב"כ צריך לעשות הכל כדי למנוע טרור, אבל גם במלחמה במדינה דמוקרטית לא הכל מותר. אסור להחזיק משפחות של נחקרים כבני ערובה". מנגד, אמר ח"כ עתניאל שנלר (קדימה), כי יש מקום לפתוח מחדש את חוק השב"כ ולבחון אותו, ולבדוק אפילו אם יש אפשרות לבחון מחדש את נוהל "שכן" שנפסל בבג"ץ.
יו"ר הוועדה, ח"כ מנחם בן ששון (קדימה) אמר בתגובה לביקורת על קיום הדיון, כי "דיונים בסוגיות אלו הם נשמת אפה של הדמוקרטיה. אם אנו רוצים לשמור על צלם אנוש עלינו לשאול שאלות שעולות מדו"חות שכאלה".
המקרה שבו הודה ראש אגף החקירות בשב"כ, הוא המקרה של משפחת סוויטי, תושבי בית עווא שליד חברון. על פי הדו"ח, השב"כ איים על נחקר בשם סעיד דיאט כי אם לא ישתף פעולה, תיעצר אמו. האיום מומש בסופו של דבר ודיאט הובא להתבונן דרך עינית דלת חדר המעצר כיצד אמו נחקרת בצורה תקיפה ובוכה. יום לאחר מכן שב השב"כ על המקרה, הפעם עם אחיו של דיאט.
גלאון. "במדינה דמוקרטית לא הכל מותר"
צילום: גיל יוחנן
שנלר. הציע לפתוח מחדש את חוק השב"כ
צילום: מיכל פטל
מומלצים