שתף קטע נבחר

 

מדוע אונס של גבר אינו מוגדר בחוק כאונס?

כתב האישום נגד האם שהכריחה שניים מבניה לקיים עמה יחסי מין בסעיפים של מעשים מגונים בלבד, מעלה לדיון את העובדה שהחוק הישראלי אינו מכיר באונס גבר על-ידי אשה. "החוק ארכאי ומביא לידי ביטוי תפיסת עולם הרואה בגבר כיוזם ובאשה כקורבן בלבד", אומרות משפטניות

פרטיה המזעזעים של פרשת ההתעללות של האם מנתיבות בשניים מילדיה, שהתגלגלה להגשת כתב האישום נגדה בבית המשפט המחוזי בבאר-שבע, העלו לדיון ציבורי את העובדה שהחוק הישראלי אינו מכיר באונס של גבר על ידי אשה. כתוצאה מכך תועמד האם, בת 38, לדין בעבירות "קלות" יחסית של ביצוע מעשים מגונים בילדיה.

 

ד"ר דנה פוגץ' ממרכז "נגה" בקריה האדמית קרית-אונו מסבירה: "מקורה של עבירת האינוס בחוק המנדטורי. למרות שהגדרת העבירה עברה שינויים רבים בשנים האחרונות, היא עדיין מוגדרת בחוק כבעילת אשה. כך גם לגבי עבירת בעילה אסורה בהסכמה, המוגדרת כ'בעילת קטינה', ולא כ'בעילת קטין'. הגדרת עבירת האינוס אינה נייטרלית למגדר.

 

"באה כאן לידי ביטוי תפיסת עולם ארכאית הרואה בגבר כיוזם ובאשה כקורבן בלבד. המחוקק לא העלה על דעתו שגם גברים עלולים ליפול קורבן לתקיפות מיניות", מוסיפה ופוגץ' ומציינת כי בבריטניה לדוגמא תוקן חוק האינוס בשנת 1994 והיום הוא כולל גם אונס גברים.

 

ד"ר אורית קמיר, משפטנית מהאוניברסיטה העברית, אומרת כי "אונס מוגדר כחדירה לאיבר המין הנשי, ולכן גבר אינו יכול להיאנס. את המקרה של האם מנתיבות לא ניתן להגדיר כאונס מפני שלא התרחשה חדירה כלשהי לגופם של הילדים. החוק הישראלי ארכאי ומעשה מגונה הוא ביטוי עמום המדיף ניחוח של מוסרנות שמרנית שאינה במקום. במקרה של האם מנתיבות זו הייתה תקיפה, כך שלקרוא לזה מעשה מגונה זה לא מתאים"

 

אונס - לא לנשים בלבד?

"בישראל קיים ויכוח בשאלה אם עבירת האינוס צריכה להיות נייטרלית למגדר ולחול גם על קורבנות ממין זכר, או שיש להסתפק בעבירות אחרות לתיאור עבירות על גברים", אומרת פוגץ'. "אם אנו יודעים שילדים רבים נופלים קורבן לעבירות מין, אין סיבה שלא להגן עליהם ואין סיבה לספק להם הגנה בלתי הולמת בעבירה פחותה של מעשים מגונים כאשר מדובר למעשה באונס בכפייה.

 

"מצד שני, קיימות תפיסות פמיניסטיות הטוענת כי חוק נייטרלי עלול לטשטש את היחודיות המגדרית של סוגיית האונס ועל ידי כך לפגוע במרבית הקורבנות (שהן נשים). על פי תפיסות אלה, חוק נייטרלי לא ישקף את העובדה שמרבית עבירות האינוס אינן אלא דרך של הפעלת כוח גברית על נשים".

 

בהתייחס לאפשרות לאונס גבר על-ידי גבר אחר, אומרת פוגץ' כי דוגמא למקרה זה עלתה בפרשה בה הורשעה חן אלקובי בהתחזות לגבר על מנת לבצע מעשים מגונים בנערות. "אם גבר היה מתחזה על מנת לבצע מעשים בנערות כמובן שהיה מדובר במעשה בר ענישה - אותו החוק צריך לפעול גם במקרה ההפוך. אם מכירים בניצול מיני כעבירה - קשה להצדיק את חד הסטריות שלה". 

 

בהתייחס לעונשה האפשרי של האם מנתיבות, אומרת פוגץ': "אשה אשר 'אונסת' קטין שטרם מלאו לו 14 שנים, עלולה להיות מואשמת בעבירה של מעשים מגונים שהעונש המרבי עליה הוא שבע שנות מאסר ובנסיבות מחמירות אף 10 שנות מאסר. אם היא קרובת משפחה של הנאנס - העונש עשוי להגיע ל-15 שנות מאסר, כך שבסופו של דבר עונש המקסימום שניתן להטיל על האם מנתיבות אינו רחוק מעונש המקסימום על אונס".

 

ומה בדבר הסיכויים לשינוי חוק האינוס? ד"ר קמיר אומרת כי בישראל כבר קיימת הצעה שהניחה ח"כ זהבה גלאון (מרצ) ושמו "החוק למניעת כפייה מינית". לדבריה, הצעת החוק קובעת שכל סוגי החדירות יוכפפו תחת הגדרה אחת לגברים ולנשים, אך משום מה - לא מצליחים לקדם אותה.


פורסם לראשונה 13/04/2008 23:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם מנתיבות. אתמול בביהמ"ש
צילום: הרצל יוסף
צילום: צביקה טישלר
פוגץ'. תפיסה ארכאית.
צילום: צביקה טישלר
קמיר. מוסרנות שמרנית
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים