דליפה מסוכנת מרמת חובב; מונתה ועדת בדיקה
החומרים כותניון וחומצה גופריתית דלפו ממפעל "מכתשים אגן" ברמת חובב במשך 20 דקות. איש לא נפגע אך ריח חריף התפשט באזור והעובדים התבקשו להכנס לחדרים ממוגנים. השר להגנת הסביבה מינה ועדת בדיקה והורה למפעל לספק הסברים תוך חודש. באירוע דליפה קודם במפעל, באוגוסט אשתקד, נפצעו חמישה עובדים
שני חומרים מסוכנים דלפו היום (ב') ממפעל מכתשים אגן במועצה התעשייתית רמת חובב. איש לא נפגע והאירוע הסתיים כעבור 20 דקות. בעקבות האירוע הודיע השר להגנת הסביבה, גדעון עזרא, כי ימנה ועדה לבדיקת הדליפה. הוועדה התבקשה לבדוק את הסיבות לדליפה וכן את מהלך האירוע והתנהלות המפעל.
מהמפעל מסרו כי בשעות הצהריים, בשעת שינוע של החומרים כותניון וחומצה גופריתית אירעה דליפה והם החלו לתסוס ולבעבע מסיבה שטרם הובררה. כותניון הינו חומר דליק המשמש לייצורם של חומרי הדברה, שעלול לגרום גם לפיצוץ ולפליטה של גזים רעילים. חומצה גופרתית היא תרכובת חריפה מאוד, חסרת צבע וריח, שמשמשת לחימצון בטמפרטורה גבוהה. מדובר באחד החומרים הנפוצים ובעלי השימושים הרבים ביותר בתעשייה הכימית.
דובר המועצה התעשייתית רמת חובב מסר כי בעקבות דליפת החומרים התפשט ריח חריף בכל רחבי המועצה, והעובדים התבקשו להתפנות לאזורים ממוגנים. "בתום 20 דקות, לאחר שהתקבלה ההודעה על סיום האירוע, התאפשרה יציאת האנשים מן המרחבים הממוגנים", נמסר.
מהמועצה נמסר עוד כי בתום האירוע הגיעו אנשי היחידה הסביבתית של המועצה לבדוק את היקף הפליטה ולבדוק באיזה חומר מדובר. בשטח פוזר חומר מיוחד שמטרתו לנטרל את השפעת החומרים שדלפו. באירוע לא היו נפגעים אך הנזק שנגרם לסביבה כתוצאה מהאירוע טרם נאמד.
בעקבות האירוע הורה השר עזרא למנות ועדה מיוחדת, בראשה יעמוד מנהל מחוז צפון במשרד להגנת הסביבה, שלמה כץ. בוועדה יהיו חברים בין היתר גם נציגי האגף לטיפול בחומרים מסוכנים, נציגי מחוזות המשרד, המשטרה הירוקה ונציג מועצת רמת חובב. הוועדה התבקשה להגיש את מסקנותיה הראשוניות בתוך שבועיים, ואת הדו"ח הסופי בתוך כחודש ימים.
על הוועדה הוטל לבדוק את הסיבות לכשל, מהלך האירועים, התנהלות המפעל בזמן האירועים ומערכת הדיווח.
זהו אינו האירוע הראשון של דליפת חומרים מסוכנים במפעל מכתשים-אגן. באוגוסט 2007 אירע פיצוץ במתקן חומרי הדברה במפעל, במהלכו נפצעו חמישה עובדים. בבדיקה שבוצעה לאחר האירוע עלה כי הפיצוץ נגרם בשל דליפת חומר הדברה מסוג סופרתיון שהיה במיכל שהתבקע. בעקבות הדליפה ריחפה מעל האזור עננה של חומצה המסוכנת לנשימה וכבישי האזור נסגרו.
המפעל לא הצליח לאתר את הסיבות לפיצוץ, גם לאחר בדיקות של המיכל שבוצעו בחו"ל. לאחר האירוע הושמעה ביקורת חריפה על העובדה כי חרף הסיכון, לא הועברה התראה לתושבים הבדואים ביישובים הסמוכים למפעל, שהיו חשופים לחומר המסוכן.
בתגובה לאירוע היום פנה יושב ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, ח"כ אופיר פינס (עבודה) לראש מועצת רמת חובב בדרישה לחקור את הדליפה ולהציג בפני הוועדה דין וחשבון מפורט. "המקרה שוב מוכיח את הצורך בהגברת הפיקוח על הפעילות ברמת חובב על ההיבטים הבריאותיים והסביבתיים של העובדים והתושבים באזור. הדליפה היום היא תזכורת כואבת לסכנה הטמונה בקרבה למפעלים מזהמים – הן בשגרה והן בתאונות", אמר פינס.
לא רחוק משם - עיר הבה"דים
במרחק כ-10 ק"מ מהמועצה התעשייתית רמת חובב עתידה לקום עיר הבה"דים של צה"ל - אגד בסיסי הדרכה שיאכלסו רבבות חיילים. סביב הקמת עיר הבה"דים מתנהל עימות ארוך ונוקב. ארגוני הסביבה מחו על אישור התוכנית להקמת העיר בוועדה פנימית וחשאית של משרד הפנים, ודורשים לבצע במקום סקר סביבתי שיאשר שאין סיכון בהעברת החיילים למקום.
מערכת הביטחון דורשת לאפשר לה להתחיל בהקמת העיר, ולבצע את הבדיקות הדרושות תוך כדי התקדמות העבודה. במשרד הביטחון טוענים כי אמצעי אכיפה חמורים, תקנים ותנאי רישיון מחמירים יאלצו את המפעלים לעמוד בדרישות גבוהות מאוד בהיבטי הסביבה, וממילא הבסיסים לא יאוכלסו לפני שיהיה ברור שהאזור נקי מזיהומים.
בעמותת "אדם טבע ודין", שעתרו נגד כוונת משרד הביטחון להתחיל בעבודות, קראו למועצה התעשייתית רמת חובב ולמפעל "לפרסם לאלתר את מלוא היקף הזיהום במקרה המדובר". "המקרה מלמד כי יש להשלים את סקר הערכת הסיכונים בהקדם וכי סקר כזה צריך להילקח בחשבון כחלק מתהליך קבלת ההחלטות הנוגעות למעבר עיר הבה"דים לאזור", אמרו בעמותה.