ישי משיב למזוז: "עם ישראל לא ישנה את דרכיו"
לאחר פרסום חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה - שגיבה את פסיקת ההיתר למכירת חמץ שלא בפומבי - יו"ר ש"ס מדגיש את הצורך בתיקון החוק והבטיח: "בפסח הבא זה לא יקרה". ח"כ אורלב: "פרשנותו של מזוז מעוותת". מגישי העתירה התקדימית בירושלים מרוצים: "זו הדת שלנו - החופש"
"קביעתו של היועץ המשפטי לממשלה מחזקת את הצורך בחקיקת חוק ההופך את פסיקת השופטת בנוגע לחוק החמץ לאות מתה". כך אמר הבוקר (יום ג') סגן ראש הממשלה, יו"ר ש"ס אלי ישי, לאחר פרסום חוות דעתו של מני מזוז בעניין מכירת החמץ. בסיעות החרדיות בכנסת המשיכו התגובות הנזעמות על מה שהם מגדירים כ"עיוות החוק".
היועמ"ש הודיע, בחוות דעת שפרסם, כי אין בכוונת הפרקליטות לערער על פסק הדין של בית המשפט לעניינים מקומיים בירושלים שהתיר מכירת חמץ בימי הפסח שלא בפומבי. יתרה מזאת, ממשרד המשפטים נמתחה ביקורת על התביעה העירונית - שלא היתה מודעת להנחיות ולמדיניות ולא הייתה אמורה כלל להגיש את האישומים נגד בעלי עסקים בנושא זה, שבוטלו לבסוף.
השר ישי הוסיף לאור החלטת מזוז: "אני שב ואומר כי עם ישראל לא ישנה דרכיו בגלל פסיקה הזויה.
אנו נגיש הצעת חוק גם אם הדבר יהיה בניגוד לעמדת הממשלה. למרות שאני בטוח שגם בממשלה היה מי שהתעשת והבין שהפסיקה עוקרת את היהדות".
בישיבת הממשלה השבועית ביום ראשון לא התקבלה בקשת ש"ס לדון בחוק החמץ - ובמפלגה זעמו. עם זאת, יו"ר ש"ס הבטיח כי "עם ישראל יכול להיות רגוע", שכן החוק יתוקן על לפסח בשנה הבאה.
גם יו"ר המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב, אמר כי "העובדה שרוב מוחלט של הציבור לא אוכל חמץ בפסח מעידה כמאה עדים שכוונתם המקורית של מחוקקי חוק החמץ סותרת לחלוטין את הפרשנות המשפטית המתפלפלת". לדבריו, "חבל שחולשת דעת ופרשנות מעוותת של היועמ"ש מזוז לא מותירה ברירה - ולכן אזום תיקון לחוק בהקדם".
חבר הכנסת משה גפני מיהדות התורה טען אף הוא שאין ברירה אלא לתקן את החוק, ואמר כי "היועץ המשפטי שוגה בהחלטתו. כולנו יודעים שהחוק לא בא לאסור מכירה או אכילת חמץ, הוא בא לאפשר לכולם לטייל בפסח, בחוצות הערים ובקניונים, ולאפשר את הפרהסיה של מדינה יהודית".
בעיריית ירושלים בודקים האם לשלוח פקחים
ומן הצד השני, ברכות: שחר לוי, הבעלים של "רסטובר", אחד מארבעת בעלי העסקים אשר בעניינם עסקה הפסיקה התקדימית, שמח לשמוע מ-ynet כי היועץ המשפטי לממשלה גיבה את החלטת השופטת.
"מבחינתו מדובר בעניין עקרוני. אנחנו אזרחים שומרי חוק ולא הינו מוכנים להיות מואשמים או לשלם כספים בגין עבירה על החוק, ולכן הלכנו לבית המשפט. זוהי דרך החיים שלנו, זוהי הדת שלנו - החופש לבחור מה שאנחנו רוצים, מה יהיה על הצלחת שלנו ומה נעשה ביום החופש שלנו.
"אנחנו יהודים חילונים שאוהבים לקיים את חיינו בחופשיות, תוך כמובן התחשבות בסביבה ובזולת, בערבים ובחרדים. לי לא מפריע שאדם הולך לבית הכנסת ולכן גם לא אמור להפריע למישהו מה אוכלים במסעדה שלי", אמר לוי.
ח"כ זהבה גלאון (מרצ-יח"ד), הוסיפה את ברכותיה על חוות הדעת של מזוז: "מדובר בהודעה חשובה ביותר. אין דרך אחרת לפרש את חוק החמץ, למעט הפירוש שנתנה לו השופטת בר-אשר צבן.
מה שצריך זה לא לתקן את חוק החמץ, אלא לבטלו כליל. מקום סגור שאינו פומבי הוא דלת אמות, וכל אחד יעשה בדלת אמותיו את אשר הוא מוצא לנכון".
בעיריית ירושלים שוקלים בימים אלו כיצד להתייחס להתפתחויות האחרונות בעניין חוק החמץ. הלשכה המשפטית תקבל החלטה אם לשלוח פקחים גם השנה, ואם כן, על פי אילו הנחיות הם יפעלו. לגבי שליחת הפקחים בשנה שעברה לחנויות ולמסעדות אשר מכרו חמץ בפסח, גם שלא בפומבי, אמרו בעירייה: "פעלנו על פי חוק המדינה".