מחקר בדק: כמה עולה פונדקאות בישראל ובחו"ל
אם פונדקאית בישראל תקבל כ-150 אלף שקלים ויותר אבל הביורוקרטיה סבוכה והתור ארוך. עלות פונדקאות בחו"ל מגיעה לכ-400 אלף שקלים אבל השרות מהיר. מחקר חדש שופך אור על תופעת הפונדקאות
את סקירת הפונדקאות ביצעה נעמה זוהר, סטודנטית לפסיכולוגיה מהמרכז ללימודים אקדמיים, שבדקה 15 מקרים והצעות פונדקאות. "הנשים שנפגשתי איתם סיפרו שהחלום להורות הוא עצום והן הולכות איתו הכי רחוק שאפשר. הפונדקאות הוא במקרים רבים המוצא האחרון שלהן להקים משפחה, ואימוץ ילדים לא בא מבחינתן בחשבון.
הכמיהה לילד מוליכה משפחות רבות לפונדקאות (צילום: פוטוס)
הנשים הפונדקאיות סיפרו שהפגישה עם הזוג המייחל לילדים הופכת לזוגיות של ממש. זוהר: "הם לוקחים את האם הפונדקאית לכל מקום, דואגים ויוצרים קשר אישי וכימיה טובה עם האם. אם אין כימיה טובה, הם לא מתחילים בתהליך. הם מממנים לאישה הפונדקאית את הביגוד החל מהחודש החמישי כשהגוף מתחיל להשתנות, והמחיר הוא לא סופי. אם יש תוספות – הם משלמים".
לדברי זוהר, הפונדקאות בישראל מתחלקת בין המסגרת חוקית, המגיעה לעלות של כ-150 אלף שקלים (כ-42 אלף דולרים), למסגרת שאינה חוקית ומתבצעת בחלקה בחו"ל. מחיר פונדקאות שאינה חוקית עשוי להגיע ל-100 אלף דולר ואף יותר, אך היא מהירה יחסית וכמעט נטולת ביורוקרטיה.
פונדקאות חוקית: תשלום מדורג
מחירה של פונדקאות חוקית עשוי להאמיר גם מעבר לרף שצוין, בהתאם לדרישת הפונדקאית ובצירוף זמן ההמתנה של ההורים לילדם. קיימים מספר כללים המקובלים במסגרת הליך הפונדקאות בישראל: תמורת הילד הראשון תקבל האם הפונדקאית 42 אלף דולרים. אם ילדה תאומים, תקבל 10 אלף דולרים נוספים עבור הילד השני. לפי החוק בארץ, תקבל הפונדקאית 5,000 דולר נוספים אם ילדה בניתוח קיסרי. על הפונדקאית להיות לכל היותר בת עד 38, חד הורית עם ילדים. לאחר הלידה מובטח לפונדקאית טיפול ומעקב רפואי.
במסגרת ההליך החוקי בישראל, הפונדקאית עוברת אבחון פסיכולוגי, שיחה עם עובדת סוציאלית או פסיכולוגית, בדיקות דם ובדיקות גנטיות, פגישה עם גינקולוג, כתיבת חוזה משפטי ופגישה עם עו"ד ולבסוף מפגש עם ועדה רפואית של משרד הבריאות שמאשרת או דוחה את הליך הפונדקאות המוצג בפניה.
פונדקאות לא חוקית: היעדים הפופולריים - הודו ואוקראינה
שוק הפונדקאות הלא חוקי מתנהל ברחבי העולם על ידי מתווכים ישראליים וזרים והוא נועד לענות על הצורך של זוגות ישראלים שלא איתרו פונדקאית בארץ או שלא עמדו בתנאים של משרד הבריאות מסיבות שונות (סיבות בריאותיות, בעיות של גיל, ועוד).
"הכמיהה לאימהות ויצירת תא משפחתי היא צורך בסיסי וטבעי", מסביר ד"ר עמי שקד מבית הספר לפסיכולוגיה של המרכז ללימודים אקדמיים. "לכן קיימת נכונות לשלם סכומי עתק ולבצע מהלך בעייתי מבחינה חוקית גם בחוץ לארץ".
בתקופה האחרונה נמצאו פונדקאיות רבות יחסית בהודו בה קיימת מערכת רפואה מודרנית בערים הגדולות, חלקה בפיקוח רופאים וגניקולוגים מישראל. העלות הכספית לפונדקאית עצמה נמוכה באופן יחסי למקובל בישראל ועומדת על כ-15 אלף דולר. העלות הכוללת, בעיקר תשלומים למתווכים ורופאים מגיעה לכ-100 אלף דולר, מה שאומר שחלקה היחסי של הפונדקאית קטן.
מדינות נוספות שזוכות לפופולריות בקרב ישראלים: אוקראינה, מולדובה, ליטא, בולגריה וברזיל. בחלק מהמדינות הפונדקאות מסתיימת לעיתים באימוץ מהיר תוך תיאום בין המתווכים לשלטונות וחזרה לישראל עם התינוקות שזה עתה נולדו וכבר אומצו והפכו לאזרחי מדינת ישראל.