שתף קטע נבחר
 

הפתעה: מדד חודש מרץ עלה ב-0.3%

בהלה ותדהמה בבנק ישראל: מדד חודש מרץ נסגר על רמה של 102.3 נקודות. זאת, בניגוד למרבית התחזיות, שדיברו על מדד שלילי. הסיבה היא התייקרות של מחירי הדיור, בגלל המעבר למחירי דיור שקליים. השיעור השנתי של האינפלציה עומד על 3.7%

הפתעה: מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ עלה ב-0.3% לרמה של 102.6 נקודות. כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. כתוצאה מכך עומדת האינפלציה במשק בראייה שנתית על 3.7%. מדובר בנתון מפתיע שכן הציפיות בשוק ההון דיברו על ירידה במדד של כ-0.3%.

 

המדד החיובי עומד בסתירה גמורה לרוב-רובן של הערכות האנליסטים בבתי ההשקעות, בבנקים, בחברות הגדולות ובגופים הממשלתיים, שחזו מדד מאוזן עד שלילי. מרבית ההערכות המוקדמות נעו בין 05 למדד שלילי של -0.3%. גורמים בכירים במשק אומרים כי "בבנק ישראל קיבלו את הנתון בבהלה ובתדהמה".

 

 

הסיבה: המעבר למחירי דירות שקליים

בלמ"ס מסבירים כי מה שהקפיץ באופן בלתי-צפוי את המדד הוא עלייה חדה ומפתיעה בסעיף הדיור. מחירי הדירות, שבאופן מסורתי צמודים לדולר, נמצאו בחודשים הקודמים בירידה בגלל היחלשות המטבע האמריקני. אלא שלאחרונה החלו בעלי הדירות לנקוב מחירים של דירות למכירה ולהשכרה בשקלים ולא בדולרים, ומאז החלו המחירים לעלות.

 

סעיפים נוספים שתרמו לעליית המדד היו בתחום המזון והאנרגיה: דלק ושמנים לרכב (9%), שמנים ומרגרינה (4.9%), חלב ומצריו (2.5%), בשר, עופות ודגים (2.4%). למרות התיסוף החד של השקל, ירידת הדולר לא באה לידי ביטוי בחודש מרץ אלא רק הצליחה למתן במעט את העליה הגדולה בסעיף הדיור. ואילו סעיפים שתרמו לירידת המדד הם סעיף ההנעלה (-3%), ההלבשה (-5.2%), והירקות הטריים (-13.4%).

 

סיבה נוספת לעלייה המפתיעה במדד היתה העלייה במחירי המוצרים שבפיקוח לרבות דלק וחלב, שהצליחו להקפיץ את המדד, כנגד כל הציפיות.

 

"בבנק ישראל ציפו לאינפלציה חודשית שלילית. לנוכח התנונים הנוכחיים בנק ישראל יאלץ לשקול מחדש את מדיניות הריבית שהוא נוקט שכן היא מבוססת על דפלציה של ממש. נכון לעת עתה, לא ברור איך הם ישיגו את יעד האינפלציה שקבע הממשלה. הרי ברור שאינפלציה חיובית לא מתיישרת עם מדיניות הבנק" אומר מיכאל שראל, כלכלן ראשי בקבוצת הראל ל"כלכליסט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים