שתף קטע נבחר

 

18 שנה בפועל יסיימו סכסוך חמולות בן 33 שנה

ב-1975 רצח בן חמולת חמוד שלושה מבני חמולת ריאן בכפר כאבול. 30 שנה אחר כך נקם ואליד ריאן את רצח אביו - והרג את היורה. לפני כמה חודשים נערכה סולחה בין שתי החמולות, שהובילה לעסקת הטיעון בה נקבע עונשו של ריאן

בית המשפט המחוזי בחיפה גזר בצהריים (יום ד') עונש מאסר של 18 שנה על ואליד ריאן, תושב הכפר כאבול בן 35 שהורשע בהריגה. דודו, נאסיף בן ה-46, נידון לשש שנות מאסר בפועל על סיוע להריגה. ייתכן שבכך מגיע לסופו סכסוך דמים בן עשרות שנים, שהוביל לרציחתם של ארבעה בני אדם.

 

תחילתה של הפרשה בספטמבר 1975, כשוויכוח מר פרץ בין משפחות ריאן וחמוד, על רקע שליטה במועצה המקומית. בשיאו של הויכוח ירה אחמד מחמוד חמוד לעבר בני המשפחה היריבה - הרג שלושה אנשים ופצע כמה אחרים. בשל הקטטה וההרג, נאלצה חמולת חמוד לעזוב את הכפר ולגלות לכפר מנדא שבגליל התחתון. למרות שהרג שלושה, ריצה חמוד עונש של ארבע שנות מאסר.

 

ואליד ריאן, בנו של אחד ההרוגים שהיה בן שנתיים בעת האירוע, ודוֹדוֹ, נאסיף ריאן, החליטו לנקום את דם בני המשפחה. בספטמבר 2005 הגיעו ברכב גנוב לפתח ביתו של חמוד בכפר מנדה. ואליד ירה לעברו חמישה כדורים והרג אותו. בבית המשפט הואשמו השניים ברצח.

 

סולחה היסטורית בין שתי החמולות

לאחר משפט ממושך הגיעו היום עורכי הדין של השניים, דוד יפתח ומשה שרמן, להסדר עם התביעה בו נקבעו עונשים האמורים והאישומים שונו כך שואליד הואשם בהריגה ונאסיף הואשם בסיוע, על כך שגנב את הרכב בו הגיעו השנים למקום. להסדר קדמה סולחה היסטורית בין שתי החמולות, שנערכה באוקטובר 2007.

 

השניים הודו באישומים המתוקנים והורשעו. בעת הטיעונים לעונש, עלה טאהא עבדאלחלים, מי שהיה ראש מועצת כפר מנדה ורכז הסולחה, וסיפר: "ראינו ששתי המשפחות הביעו חרטה עמוקה על כל הנושא, ובעיקר משפחת ריאן... זו היתה סולחה מאוד מרשימה, הרבה אנשים היו שם. זה מאוד מרגש. משפחת חמוד רוצה לחזור לכפר. לא היטלנו קנסות על משפחת הרוצחים על אף הצער, כדי שהמשפחות יחיו בשלום ויישכח העבר".

 

בבית המשפטו העיד גם אחד מבני חמולת חמוד, שציין כי החמולות מייצגות מאות רבות של אנשים, כשרק במשפחת חמוד יש קרוב ל-40 בתי אב.

 

חבר השופטות - שושנה שטמר, יעל וילנר, ודיאנה סלע - החליטו לכבד את עסקת הטיעון. הן ציינו כי "בית המשפט התבקש

להקל עם הנאשמים, בהתחשב לכך ששתי החמולות הגיעו להסכם סולחה, ובכך שמו קץ, לשמחתם ולתקוותיהם של כל המעורבים, לסכסוך דמים ארוך. בעקבות הסולחה התאפשר למשפחת המנוח לחזור לכפר ממנו נאלצו לגלות למשך כ-33 שנים".

 

בהתייחסן לואליד ריאן, ציינו השופטות כי מכיוון שהעונש המקסימלי על עבירת הריגה הוא 20 שנות מאסר, נראה שעונש מאסר בפועל של 18 שנה, ושנתיים על תנאי, הולם את הסדר הטיעון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עו"ד יפתח
צילום: ניב קלדרון
צילום: עמית מגל
ועו"ד שרמן. הובילו לעסקת הטיעון
צילום: עמית מגל
מומלצים