שתף קטע נבחר

אדוארד לורנץ, אבי תורת הכאוס, נפטר בגיל 90

המטאורולוג שניסח לראשונה את עיקרון "אפקט הפרפר" ועורר את פיתוחה של תורת הכאוס, מת אמש בביתו שבקיימברידג'

אדוארד לורנץ, מטאורולוג שהניח את הבסיס לתיאוריית הכאוס, מת אמש בגיל 90 בביתו שבקיימברידג', מסצ'וסטס. עיתון הניו יורק טיימס מדווח כי סיבת המוות היא מחלת הסרטן ממנה סבל לורנץ.

 

אדוארד נורטון לורנץ התפרסם בשנת 1972 כשנשא הרצאה בכנס של "האגודה האמריקאית לקידום המדע" תחת הכותרת "האם פרפר המנפנף בכנפיו בברזיל, יכול לגרום לסופת טורנדו בטקסס?". בהרצאה זו שטח בפי הנוכחים את עיקרי התיאוריה שלו שזכתה לכינוי "אפקט הפרפר".

 

בהקשר המטאורולוגי, משמעותו של "אפקט הפרפר" הייתה ששינוי קטן (כמו משק כנפיו של פרפר) עלול להניע תהליך ארוך ובעל השלכות מכריעות (כמו סופת טורנדו). בהקשרים רחבים יותר, מדובר בתלותה של כל מערכת בתנאי הפתיחה המכתיבים את אופן התפתחותה.

 

רעיון זה, אותו הגה לורנץ לראשונה ב-1961 כשניסה לפתח מודל ממוחשב לחיזוי מזג אוויר לטווח ארוך, הניע גם הוא תהליך ארוך ובעל השלכות מכריעות. מתמטיקאים ופיזיקאים פיתחו את הרעיון של לורנץ למה שמכונה "תורת הכאוס". תורה זו עוסקת במערכות דינמיות המגלות רגישות גבוהה לתנאי הפתיחה שלהן. באמצעות רעיונותיו של לורנץ, הצליחו מדענים לתאר כיצד גם מערכות דטרמיניסטיות עשוית להיות מערכות אשר התנהגותן אינה ניתנת לחיזוי.

 

לרעיון "אפקט הפרפר" הייתה גם השפעה רבה על הספרות והקולנוע. ספר המדע הפופולארי "כאוס", של הסופר ג'יימס גלייק, הפך זה מכבר לקלאסיקה. בנוסף, עשו סרטים רבים שימוש ברעיונו של לורנץ. הסרט "אפקט הפרפר" (2004) מנסה לתת ביטוי עלילתי לרעיון זה תחת המוטו "שינית דבר אחד, שינית את הכל".

 

לורנץ נולד בקונטיקט ב-1917 ולמד מתמטיקה בקולג' דורמוט ובהרוורד. במהלך מלחמת העולם השנייה שירת כחזאי בחיל האוויר האמריקאי ולאחר המלחמה המשיך בתחום זה והשלים דוקטורט במטאורולוגיה במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT). בשנים 1948 – 1987 לימד לורנץ במחלקה למטאורולוגיה ב-MIT.

 

לורנץ נותר פעיל וערני עד ליום מותו. בתו סיפרה לכתב הניו יורק טיימס כי אביה השלים את כתיבתו של מאמר עם קולגה שבועיים וחצי לפני מותו.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם פרפר יכול לגרום לטורנדו?
צילום: רויטרס
מומלצים