התובע של פולארד: ישראל הפעילה תאים רדומים
ג'וזף דיג'נובה, התובע האמריקני בפרשת פולארד, טוען כי מעצרו של הנאשם בריגול למען ישראל, מוכיח כי רשת הריגול הישראלית בארה"ב היתה רחבה. "אמריקנים נוספים נתבקשו לעשות דברים דומים", אמר וטען: "ישראל שיקרה". מומחים סבורים כי הפרשה מעוררת מחדש את שאלת הנאמנות של יהודי ארה"ב
מעצרו של הנאשם בריגול למען ישראל, בן עמי קדיש, מוכיח ששרשרת הריגול הישראלית בארה"ב היתה רחבה יותר משסברו - כך טען אמש (יום ד') ג'וזף דיג'נובה, התובע האמריקני בפרשת פולארד.
לדבריו, "מבצע הריגול היה רחב הרבה יותר וכלל תאים רדומים ברחבי ארה"ב. המעצר מצביע באופן ברור על כך שאמריקנים נוספים נתבקשו לעשות דברים דומים במתקנים צבאיים".
דיג'נובה התייחס לפרטי כתב האישום שהוגש לבית המשפט ואמר, כי ישראל נקטה אותה שיטה עם קדיש כפי שעשתה עם פולארד בזמנו - איתור אזרח אמריקני בעל סיווג ביטחוני שיוכל לקחת מסמכים ממקום עבודתו כדי לצלמם.
עוד אמר התובע לשעבר כי ישראל פעלה בעבר לסכל את חקירתו במסגרת פרשת פולארד, כאשר מיהרה להטיס ארבעה מסוכניה הרחק מארצות הברית במהלך החקירה. "הישראלים, כמובן, שיקרו לנו. הם טענו שלא היו להם עוד מרגלים ושהם השמידו את המסמכים שקיבלו", טען.
בן עמי קדיש ליד בית המשפט בניו יורק, אתמול (צילום: AP)
יממה לאחר חשיפת הפרשה מנסים בירושלים עדיין לאמוד את הנזק שעלולה הפרשה להסב לברית בין המדינות. אתמול התייחס משרד החוץ לראשונה לפרשה והבהיר כי איננה עוסקת בריגול בארה"ב. "מדובר באירועים מתחילת שנות השמונים. מאז 1985 ישנה הקפדה על קיום הנחיות של ראשי ממשלות שלא לעסוק בכל פעילות מעין זו", אמר הדובר.
"הפרשה מעלה חשד לנאמנות היהודים"
מעצרו של קדיש עורר מחדש את החשדנות המופנית כלפי יהודי ארצות הברית בכל הקשור לנאמנותם למולדתם. לדעת מומחים, זוהי הסיבה העיקרית להתנגדות לשחרורו של ג'ונתן פולארד, ולחשיפת מה שהם מכנים "המרגל מהבוידעם".
ראש העיר קריית ים, שמואל סיסו, שכיהן בעבר כקונסול ישראל בניו יורק, סבור כי מורכבות היחסים בין ארצות הברית וישראל, והחשדנות המופנית כלפי ישראל מצד גורמים בממשל, נובעת מסוגיית הנאמנות. "בניגוד לקוריאנים, לסינים או לאיטלקים, העניין הרבה יותר בולט ורגיש כשמדובר ביהודים. הסיבה לכך היא שרבים מהיהודים נמצאים בעמדות מפתח בארצות הברית, ללא פרופורציה לאחוזם באוכלוסייה", הסביר.
לדעת סיסו, פולארד היווה הוכחה ל"נאמנותם הכפולה" של יהודי ארצות הברית עבור גורמי ממשל שאינם נמנים על אוהבי ישראל, ולכך שמדינה שנסמכת על שולחנה של ארצות הברית נושכת את היד שמאכילה אותה. "לכן, בכל פעם שעולה סוגיית שחרור פולארד, צצים כל מיני סיפורים שמסכלים כל אפשרות לשחרורו. פולארד, עבור אותם גורמים במודיעין האמריקני, הוא תמרור האזהרה לרבים מהיהודים הנושאים בתפקיד רגיש - למען יראו וייראו", הוסיף.
החשיפה נועדה לטרפד "מתנה" אמריקנית
גם עיתוי חשיפת פרשיית הריגול החדשה אינו מקרי לדעת סיסו. "המרגל הזה הרי חזר מהבוידעם, פנסיונר בבית אבות. מה פתאום מישהו נזכר לעקוב אחריו? כנראה שמישהו דאג שהנשיא בוש לא יתפתה בביקור בארץ הקודש לשחרר את המרגל הישראלי פולארד".
גם הפרופ' שמואל סנדלר, מומחה ליחסי ישראל-ארה"ב באוניברסיטת בר אילן, סבור כי חשיפת הפרשה מהווה חיזוק עבור הממשל האמריקני, שאינו מעוניין לשחרר את פולארד. "יש גורמים רבים בארצות הברית הטוענים לכוח מוגזם של הלובי הישראלי. פעם קראו לאותם הגורמים ערביסטיים או ריאל פוליטיקס, שסברו כי יש נאמנות כפולה ליהודים ולכן יש סבירות גבוהה שבקרבם יהיו מרגלים.
"זה דבר שבהחלט ייחודי ליחסים בין ארצות הברית לישראל. הרי גם עם בריטניה יש יחסים הדוקים ואין כזו חשדנות מצד האמריקנים כלפי הבריטים", הוסיף.
לדבריו, החשיפה נועדה לטרפד "מתנה" אמריקנית לכבוד חגיגות ה-60 למדינת ישראל. "כנראה שאותם גורמים חששו ממתנה של בוש לישראל בדמות שחרורו של פולארד. הרי לא ייתכן שפתאום נזכרו בסיפור ישן משנות ה-80. סביר להניח שיש מי ששמר את הסיפור הזה במקרר, עד שהגיע הזמן לתפיסתו לחשוף את הסיפור, לקראת ביקורו של בוש בארץ", הסביר פרופ' סנדלר.