תערוכה בכיכר רבין: כסאות למו"מ לשלום
אם המנהיגים הישראלים והפלסטינים יחליטו לשבת לשולחן המשא ומתן - תנועת "קול אחד" הכינה להם כבר את הכיסאות. החל ממחר תעלה בכיכר רבין תערוכת כסאות ענק המעוצבים על ידי אנשי תרבות ואומנות ישראלים, במטרה לקדם את המשא ומתן לשלום. שבו רגע, בואו נדבר
כיכר רבין שכבר הכילה מחוות רבות ומגוונות לשלום, תאכלס החל מחר מחווה נוספת, הפעם של תנועת קול אחד . 24 כסאות, שנבנו במיוחד על ידי 24 אומנים ואנשי תרבות בחברה הישראלית, יוצגו בתערוכה תחת הכותרת "עד שייצא עשן לבן". הכיסאות, המיתמרים לגובה של 2 מטרים יוצבו במעגל מסביב לשולחן ענק, ויצרו מיצג המדמה שולחן דיונים ענק. התערוכה, מהווה מיצג תמיכה בתהליך המשא ומתן המתקיים בין ישראל והרשות הפלשתינאית במטרה להגיע להסכם עד סוף שנת 2008.
"במציאות הנוכחית בה הציבור מתייחס למשא ומתן המדיני כמו לתכנית ריאליטי נטולת רייטינג, יש חשיבות רבה להעלאת הנושא לסדר עד סוף 2008". מספר גיל שמי, מנכ"ל תנועת "קול אחד – OneVoice", הקוראת למנהיגים משני הצדדים להמשיך במשא ומתן עד ש"ייצא עשן לבן"- עד שיושג הסכם שיביא לתקווה חדשה לשני העמים. "מטרת התערוכה היא להציג את האתגרים והסיכויים של התהליך, ולהבהיר את חשיבות ההידברות כדרך היחידה לסיום הסכסוך." מוסיף שמי. "הכיסא מסמל את תהליך הישיבה למשא ומתן ומבקש להעניק לאומנים חופש יצירתי לבחון את ההיבטים השונים של התהליך המדיני".
כסאות למשא ומתן לסיום הסכסוך
המשורר רוני סומק למשל, זוכה פרס ראש הממשלה ופרס יהודה עמיחי לשירה, בחר להתמקד דווקא בקשיים של התהליך ובקושי של שני הצדדים לשבת למשא ומתן מכריע שיביא להשגת הסכם ולאמון הדדי. סומק הוסיף לכסא את שירו
"?In response to the question: when did your peace begin", בו הוא שוזר בין מסרים של דוד בן גוריון ואום כולתום. סומק הציב על מושב הכסא מפה, כזו היכולה להמצא גם על ספת הפסיכיאטר, מתוך ההנחה שעוד לא הוחלט אם אנחנו פציינטים או מטפלים.
שלושת הקופים של חיים כהן
השף חיים כהן, ("שום, פלפל ושמן זית") מציג כסא המשקפת את עבודתו וחייו. ומעוטר בציור של שלושת הקופים המפורסמים בשילוב פלפלים אדומים הבולטים כזיזים ממושב הכסא.
על הצורך במשא ומתן אמר: "הדבר מתבטא במציאות סביבי בחיי היום-יום, דרך תכנית הטלוויזיה שלי המצולמת ביפו, ובמהלך שהות עם חברי. בינינו אין ענייני משחקים או חיצוניות". לעומתו, האמן גד אולמן, התקין ביצירת הכסא שלו צינור שחודר לאדמה בכיכר רבין ויוצא כרמקול שמעביר את הבשורה לכל העולם. מבחינתו, יש פה מסר שצריך לעבור, "קול אחד שצריך לשמוע".
"אחרי המלחמה מגיע השלום, המלחמה מולידה את השלום". מספר ניר שלו (30), הלוקה בשיתוק מוחין המגביל אותו מוטורית, אך לא מצמצם את אהבתו לאמנות ומחויבותו לשלום. "הכיסא עוסק בשחמט כאלמנט מלחמתי ומורכב מלוחות שחמט וסוסים לבן ושחור". מוסיף שלו. "הסוסים מסמלים מלחמה, בתנוחה בה אחד מביט על השני, גם במלחמה קיימת תקשורת. בתחתית הכסא יש סוס אדום מת שמסביר שהמלחמה מולידה שלום. וזה הזמן, כשמנקים את הפצעים- מדברים על השלום". לשלו קשר הדוק לסוסים, עליהם הוא רוכב במשך שנים רכיבה טיפולית, בשנה הבאה הוא עתיד לערוך תערוכה מיוחדת שתידון בקשר בינו לבין סוסים.
אחרי המלחמה מגיע השלום. ניר שלו
אומנית הפסיפס אודרי מאייר- מונץ, כינתה את הכסא שיצרה בשם "צורך מכוון"- "הכסא כולו עשוי מכוסה פסיפס כשארבעת הרגלים מכילות את חמשת הצבעים של שני הדגלים הישראלי והפסטיני - כחול, לבן, אדום ירוק ושחור" מספרת מאייר- מונץ. "על הכסא הוספתי משפט שאני מאמינה בו בכל ליבי - 'השנאה היא נטל גדול מידי לשאת, החלטתי לדבר באהבה',
על המושב עצמו מצויירים קווים רבים המתכנסים למרכז שמראה כמו כיפה, אולי ירושלים, אולי שלום, בכל מקרה התכנסות".
פתיחת התערוכה "עד שיוצג עשן לבן" תתקיים מחר, יום ו' ,ה- 25.4, בשעה 12:00 בכיכר רבין בתל אביב. התערוכה פתוחה לקהל הרחב עד ה-28.4 . לפרטים לחצו כאן.