"הכור הסורי הותקף שבועות לפני שהפך מבצעי"
בתום הדיונים בקונגרס האמריקני, שבהם הוצגה קלטת וידאו שמוכיחה כי צפון קוריאה סייעה לסוריה להקים כור גרעיני, אמר גורם אמריקני בכיר: "הכור הגרעיני הושמד על-ידי מטוסי חיל-האוויר הישראלי שבועות בודדים לפני שהפך למבצעי". הבית הלבן צפוי לצאת בהודעה רשמית בשעות הקרובות
"הכור הגרעיני הסורי שנבנה בסיוע צפון קוריאה הושמד על-ידי מטוסי חיל-האוויר הישראלי שבועות בודדים לפני שהפך למבצעי" - כך אמר אמש (יום ה') גורם אמריקני בכיר, בעקבות הדיונים המיוחדים בקונגרס, שבהם הוצגה קלטת וידאו המוכיחה שצפון קוריאה סייעה לסוריה להקים כור גרעיני לייצור פלוטוניום.
יועץ הנשיא לביטחון לאומי, סטיב האדלי, וראש ה-CIA, הגנרל מייקל היידן, הציגו את הקלטת, שצולמה לטענת רשת ABC בידי מרגל ישראלי, לחברי ועדת המודיעין, ועדת החוץ והוועדה לשירותים מזוינים. גורמי מודיעין אמריקנים שצפו בקלטת הגדירו אותה "משכנעת במיוחד". לדברי אחד הגורמים, הווידאו נאסף על-ידי כמה סוכנויות מודיעין, ולא רק בידי ישראל.
מימין לשמאל: היועץ לביטחון לאומי וראש ה-CIA (צילום: AP)
חבר בכיר בוועדת המודיעין של בית הנבחרים האמריקני, חבר הקונגרס פיט הוקסטרה, אמר בתום הדיון כי הכור הגרעיני בסוריה היווה "הפרה רצינית של אי-הפצת נשק גרעיני". מוקדם יותר שוחח ג'ון רוד, עוזרה של קונדוליזה רייס, עם יו"ר הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, מוחמד אל-בראדעי, וביקש לפתוח בחקירה נגד צפון קוריאה וסוריה על ההפרות החמורות שבבניית הכור הגרעיני. הבית הלבן צפוי לצאת בהודעה רשמית בשעות הקרובות.
סמוך לתחילת הדיון עוד ניסתה סוריה להכחיש כי הקימה בשטחה כור גרעיני. שגריר סוריה בבריטניה, סמי אל-חיאמי, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס, כי "אין לטענות קשר ליחסי צפון קוריאה וסוריה. ארה"ב מנסה להפעיל לחץ על פיונגיאנג. מדובר במניפולציה פוליטית לקראת השיחות הקרובות עם צפון קוריאה".
צילומי הווידאו של המתקן הגרעיני, ששם הצופן הסורי שלו "אל קיבאר", מציגים בבירור עובדים צפון קוריאנים בתוכו והיו הראייה המרכזית, שבעקבותיה החליטה ממשלת ישראל להפציץ את המתקן ב-6 בספטמבר 2007.
בסרטון הווידאו ניתן לראות בבירור כי הכור הסורי הוא העתק של הכור הצפון קוריאני, לרבות צורה זוהה של החדרים ושל מספר החורים למוטות הדלק הגרעיני.
סרטון הווידאו מאשש את הדיווחים שנפוצו כבר בימים שלאחר התקיפה - לפיהם ישראל תקפה לאחר שצילמה מתקן גרעיני סורי. עם זאת, הדיווחים עד עכשיו התייחסו בעיקר לאפשרות צילום מהאוויר של האזור שהופץ. כמה מהדיווחים אף ייחסו לישראל כניסה קרקעית לאזור הכור ולקיחת דוגמאות קרקע מהמקום.