טורקיה תנסה להפגיש אישים מישראל ומסוריה
אחרי העברת המסרים בין ישראל לסוריה, עושה טורקיה עוד צעד בניסיון להתניע את המשא ומתן לשלום. ראש ממשלתה, רג'פ טאיפ ארדואן, נפגש עם אסד. הוא אמר כי שני הצדדים ביקשו מטורקיה לתווך ביניהן. מטרתו העליונה היא להפגיש אישים מישראל ומסוריה, ובהמשך לנסות להפגיש בין אסד לאולמרט
אחרי המסרים, טורקיה רוצה להפגיש בין ישראלים לסורים: נשיא סוריה, בשאר אסד, נועד אחר הצהריים (שבת) עם המתווך שהעביר מסרים בינו לבין ראש הממשלה, אהוד אולמרט - ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן. השניים דנו בנושא חידוש המשא ומתן לשלום בין סוריה לישראל. ארדואן אמר לפני בואו לסוריה ש"אני חושב בראש ובראשונה להפגיש בין אישים משני הצדדים. אם זה יוליד תוצאות חיוביות, ננסה להפגיש בין המנהיגים".
אסד אמר בפגישה עם ארדואן כי "סוריה מוכנה להמשיך בשיתוף פעולה עם טורקיה בכל צורה שתספק ביטחון ויציבות לאזור". כך מדווחת סוכנות הידיעות הסורית סאנ"א. עם שובו לאנקרה, אמר ראש ממשלת טורקיה שממשלתו מתווכת בין ישראל לסוריה במאמץ לקדם את השלום: "שני הצדדים ביקשו את המאמץ הזה, וטורקיה תעשה כמיטב יכולתה. זה יתחיל בפגישות בדרג נמוך, ואם הן יצליחו, בעזרת האל, נגמור בפגישות בדרג גבוה יותר".
במקור, הגיע לדמשק לצורך כינוס כלכלי, אולם ההתפתחויות האחרונות והעברת המסרים בין הצדדים על-ידי ארדואן הובילו לשינוי נושא המפגשים. אסד אישר ביום חמישי כי ארדואן העביר לו מסר על "נכונותה של ישראל לסגת מרמת הגולן בתמורה לשלום עם סוריה".
פגישתם של ארדואן ואסד נמשכה שעתיים. כלי תקשורת בסוריה דיווחו כי בפגישתם נכחו שר החוץ סורי, וליד אל-מועלם, וכן יועצו הבכיר של ראש ממשלת טורקיה, אחמד דאוד אוגלו. רשת אל ג'זירה דיווחה מפי עיתונאים טורקים שנלוו למשלחת הטורקית כי ארדואן סקר בפני אסד את תנאיו של ראש הממשלה אהוד אולמרט לנסיגה ישראלית מרמת הגולן.
אסד וארדואן נפגשים בדמשק (צילום: רויטרס)
ארדואן אמר לסוכנות הידיעות הטורקית אנטוליה, קודם שהגיע לדמשק: "אני מאמין שדיפלומטיית השלום שלנו, בעזרת אללה, תתרום תרומה חיובית לשלום בעיראק, לשלום בין סוריה לישראל ולשלום בין ישראל לפלסטינים". בכינוס הכלכלי בדמשק, אמר ארדואן כי "יציבות, שגשוג ושלום כרוכים זה בזה". הוא הדגיש את הקשרים הקרובים בין "העמים האחים" של טורקיה וסוריה והביע תקווה כי הסחר ההדדי בין טורקיה לסוריה יזנק השנה ל-2 מיליארד דולר, לעומת 1.2 השנה.
הנשיא הסורי אמר לפני ימים אחדים לעיתון הכוויתי "אל-ווטן" כי "ניסיונות התיווך בין דמשק לתל-אביב התגברו באופן עקרוני לאחר התוקפנות על לבנון בקיץ 2006 ולאחר ניצחון ההתנגדות. אולם, טורקיה נכנסה לתמונה לפני כשנה וליתר דיוק בחודש אפריל 2007. כניסתה זו הניבה פרטים חיוביים חדשים שכן אולמרט הדגיש בפני ראש הממשלה הטורקי את נכונותו להחזיר את הגולן".
"קיבלנו את הידיעה הזאת לפני כשבוע", אמר אסד, שסיפר כי זמן קצר לאחר מכן שמעו את דבריו של אולמרט לפיהם "אנחנו יודעים מה סוריה רוצה והיא יודעת מה אנחנו רוצים'". למרות זאת, הנשיא הסורי אינו ממהר לפתוח במשא ומתן פומבי עם ישראל. "מה שאנו זקוקים לו כעת הוא מציאת מכנה משותף באמצעות המתווך הטורקי. לא יהיה משא ומתן חשאי וגם אם ייפתח ערוץ שיח הוא ייערך באמצעות הצד הטורקי. אנו נדון קודם כל בהחזרת השטח - וזאת כדי לבחון את כנות הכוונות הישראליות, שכן עלינו להיות זהירים ומדויקים בנושא".