ועדת הגירושים: גם לסבים ולסבתות יש זכויות
הוועדה הציבורית בראשותו של פרופ' דן שניט המליצה לבטל "חזקת הגיל הרך", ועוררה תגובות נלהבות מגברים לצד ביקורת מנשים. שניט מסביר כי הוועדה לא בחרה באף צד, אלא ביקשה לשים את הילדים במרכז ולדאוג לזכות הסבים והסבתות החוששים למצוא עצמם ללא זכויות לפגוש בנכדים
גירושים גורמים לא אחת לנתק בין סבים וסבתות לנכדיהם, בשל סכסוכים מרים בין ההורים. גם הנושא הזה נדון בוועדה הציבורית לבחינת ההיבטים המשפטיים של האחריות ההורית בגירושים. "אנחנו נציגי הילדים, לא האבות ולא האמהות. התייחסנו גם לזכות של הסבים והסבתות שלא להיקלע לסכסוכי גירושין וכך למצוא את עצמם ללא זכויות לפגוש בנכדים", אמר אמש (יום א') ל-ynet פרופ' דן שניט, העומד בראש הוועדה.
הוועדה הגישה דו"ח ביניים לשר המשפטים, דניאל פרידמן, ובו המליצה לבטל את סעיף "חזקת הגיל הרך", הקובע כי נשים שהתגרשו מקבלות חזקה אוטומטית על ילדים עד גיל 6. במקום זה, ממליצה הוועדה לתת משקל מועדף ל"טובת הילד", כדי להבטיח את התפתחותו התקינה. בתקופה הקרובה ידון השר בהמלצות עם צוות יועציו וייקבע כיצד לנהוג בהן.
"למעשה אמרנו שכל הרעיון הזה של משמורת ילדים אינו מתאים לרוח שמעמידה במרכז את טובת הילד. זו לא רק סמנטיקה, אלא בעצם אנחנו באים ושמים במרכז את אחריות וחובת ההורה לילד. אם ההורה לא מקיים את זכויות הילד - הילד יכול לבוא ולדרוש את זה", הסביר שניט את עמדתו.
"ההצעה שלנו קובעת כי זכויות הילדים הן הערך העליון. מה שיקרה זה שהשופט יצטרף לשאול את עצמו אם טובת הילד היא הערך העליון שהנחה את ההחלטה. יסוד נוסף שהקדשנו לו הרבה מקום הוא החשיבות להגיע להסדר הורות. בחוק עצמו נותנים פתרונות וכלים, ומבקשים מבית המשפט לעשות כל מאמץ אפשרי להגיע להסכם והסדר הורי, ולא לתת להתנצחות ולסכסוך להיות במקום הראשון", אמר.
ומי צפוי להתנגד?
פרופ' שניט מציין כי כבר בדו"ח הביניים שהוגש לשר המשפטים מופיעה דעת המיעוט. "היו ארגוני נשים שבאופן טבעי התנגדו. יהיו מי שיקפצו ויאמרו שהם מתנגדים למהלך, אבל אין מה לעשות - אנחנו המדינה האחרונה בעולם המערבי שהשאירה את חזקת הגיל הרך", הצהיר.
"אני מקווה שזה לא יהיה דו"ח מגירה ושהוא יזכה לדיון מקצועי ורציני במסגרות המתאימות. יש האמנה בינלאומית ואיננו יכולים להתעלם מכך. לא התעלמנו גם מההוויה הישראלית המיוחדת. אנחנו שמענו מאות עדויות", סיכם.
הדו"ח הסופי של הוועדה הציבורית לבחינת ההיבטים המשפטיים של האחריות ההורית בגירושים יעסוק בסוגייה לוהטת לא פחות. חברי הוועדה אמורים לפרסם מסקנות אודות הצורך של בתי המשפט לחוות דעת מומחים לגבי סוגיות כאלה.