שתף קטע נבחר
 

דוד קליין: מחירי המזון לא ישובו להיות כשהיו

בראיון מיוחד, מגיבים אנליסטים בכירים על משבר המזון העולמי. ורד דר מפסגות: "אל גור אשם במשבר"; מיכאל שראל מהראל: "העליות האחרונות במחיר לא מוסברות"

"העלייה במחירי המזון מגיעה אחרי ירידה ארוכת שנים", כך הגיב ד"ר דוד קליין, נגיד בנק ישראל לשעבר, על משבר המזון הנוכחי. לדבריו: "עד השנה האחרונה מספר המועסקים בחקלאות ירד ותרומתה לתוצר הלכה וקטנה. היה מיכון גדול שהביא לגידול בפריון החקלאות ולירידה במחירים.

 

"בשנה האחרונה יש היפוך מגמה. בהודו ובסין נרשמה עלייה חדה ברמת החיים וכתוצאה מכך נרשם גידול בצריכת בשר וחלב שהביא לעלייה בביקוש לגרעינים המהווים מזון לפרות. במקביל ישנה התייקרות מהירה במחירי הנפט שהביאה לחיפוש אחרי אנרגיה חלופית.

 

"בארצות הברית הוחלט כי שליש מהשטחים לגידול תירס יועדו להפקת אתנול, החלטה שהקפיצה את מחיר התירס. נוסף לכך אנו עדים לריבוי של אסונות טבע, מה שהביא גם לעלייה חדה בביקוש לדשנים. כמה חברות ישראליות, כמו כי''ל ומפעלי ים המלח, נהנות מזה כעת".

 

מתי יסתיים המשבר?

 

"מדובר בבעיה פתירה. הרבה יותר קל להגדיל את התפוקה החקלאית מלהגדיל את תפוקת הנפט. אפשר להעניק תמריצים להגדלת תפוקת המזון, דבר שבאופן טבעי ובצורה הדרגתית יפחית את המחיר, עד שנחזור לשיווי משקל. בכל מקרה לא נחזור למחירים שקדמו למשבר".

 

"מחירי המזון ימשיכו לעלות"

מיכאל שראל, ראש אגף כלכלה ומחקר בקבוצת הראל, התייחס למחירי המזון ברשתות השיווק הישראליות. "אין סיכוי גדול שבהמשך 2008 נראה עליות מחירים נוספות בסדר גודל של עשרות אחוזים כמו העליות האחרונות הלא ממש מוסברות", אמר הראל. 

 

עם זאת, אמר שראל, בחודשיים הקרובים צפויים המחירים של מוצרי המזון ברשתות השיווק בארץ להמשיך לעלות. זאת, לדבריו, בשל טווח זמן של חודש עד שלושה חודשים שעובר מהתייקרות מחירי הסחורות בעולם עד שהיא באה לידי ביטוי במחיר בסופרמרקט בארץ.

 

ורד דר, כלכלנית ואסטרטגית ראשית בפסגות, מאשימה במשבר המזון דווקא את אל גור והירוקים. "אל גור הוא השליח שהביא לכל בית את בשורת סופו הקרב של העולם עקב שינויי האקלים להם אנו גורמים.

 

"אבל הירוקים לא הסתפקו בקולות בכי ונהי ודחפו לחקיקה שתחייב שימוש באנרגיה חלופית בכלל, ובאתנול בפרט. והם אפילו הצליחו: שליש מצריכת התירס בארצות הברית מוקדש היום לייצור אתנול. התירס הדרוש לייצור אתנול בכמות המספיקה למלא טנק דלק, מספיק לאדם ממוצע במשך שנה".

 

הידיעה המלאה מופיעה היום בגליון "כלכליסט"

 

 

בהכנת הידעה השתתפו אדריאן פילוט, אורנה יפת וגלי ברגר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
גור. הכל בגללו?
צילום: איי פי
מומלצים