שתף קטע נבחר

למכל האמוניה במפרץ חיפה אין היתרי בנייה

המכל יכול להכיל כ-10 טונות אמוניה - חומר רעיל ומסוכן - וההערכה היא שאם ייפגע מטיל או רעידת אדמה, יהרגו אלפי אנשים ברדיוס של כ-10 ק"מ. היתר הבנייה נדון בוועדות התיכנון מזה מספר שנים וכעת בודקת עיריית חיפה אפשרות להוציא צו סגירה מנהלי למתקן

מכל האמוניה הגדול במפרץ חיפה, ממתקני החומרים המסוכנים הגדולים בארץ, קיבל היתרי בנייה שלא כדין - כך קבעה אתמול (א') ועדת ערר מיוחדת של משרד הפנים ואימצה בכך את החלטתה של הוועדה המקומית בחיפה שמסרבת לאפשר את המשך פעילותו של המתקן המסוכן באזור. ל"ידיעות אחרונות" נודע כי כעת בוחנת עיריית חיפה אפשרות להוציא למתקן צו סגירה מנהלי.

 

במהלך מלחמת לבנון השנייה, כשמפרץ חיפה עמד תחת מטר טילים, התעורר מחדש הוויכוח רב השנים על הסכנה ממכל האמוניה שמחזיקה חברת חיפה כימיקלים בנמל. המכל הענקי יכול להכיל יותר מ‭10-‬ טון אמוניה, וההערכה היא שאם הוא ייפגע מטיל או ברעידת אדמה, רדיוס הפגיעה באזרחים יכול להגיע לכעשרה ק"מ. אלפי אנשים עלולים למות כתוצאה מפליטת החומר הרעיל.

 

בעיריית חיפה החליטו לנצל את העובדה שהיתרי הבנייה של המתקן היו בעייתיים, ובעקבות זאת נדרשה החברה לפני כמה שנים לאשר מחדש את המתקן בדיעבד. הוועדה המקומית בעיר, בראשותו של ראש העירייה יונה יהב, החליטה לדחות את הבקשה וקבעה שהמתקן פועל ללא היתרי בנייה כדין. החברה פנתה לוועדת ערר, וזו אימצה את החלטת הוועדה המקומית. את העירייה ייצג בהליכים עו"ד יאיר אבני.

 

יהב הורה ליועצים המשפטיים של העירייה לבחון אם ניתן להוציא צו סגירה מנהלי למתקן שמספק את כל תצרוכת האמוניה בישראל. החברה מתכוונת לפנות כעת לוועדה הארצית לתכנון ולבנייה כדי שזו תדון בנושא מחדש.

 

מחיפה כימיקלים נמסר: "אנו מאמינים כי העברת הנושא למישור הארצי תאפשר דיון ענייני ולא פוליטי לטובת הציבור והמדינה. חשוב לציין כי ההחלטה אינה משנה את הסטטוס המשפטי של המכל, ובאחרונה הוכתר בהצלחה תרגיל פיקוד העורף שבדק את מתקני הבטיחות סביב מכל האמוניה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמיקם חורש
טיפול בדליפת אמוניה. ארכיון
צילום: עמיקם חורש
מומלצים