שתף קטע נבחר

עולים בתמונות: הסיפור הלא מוכר של יהודי תימן

מעטים מכירים את סיפור עלייתם של 4,267 יהודי תימן לארץ ישראל בימי מלחמת העולם השנייה. שלמה יפת, מורה בקהילת עדן, התגייס לסייע ובהמשך גם עלה בעצמו. הוא תיעד את החיים במחנות העולים, ולרגל החג, אנו מביאים את סיפורם בתצלומיו

בעוד שסיפור מבצע עליית יהודי תימן ב-1949-1950 המכונה "על כנפי נשרים" מוכר וידוע לרובנו, הרי שמעט מאד סופר על עלייתם של 4,267 מבני יהודי תימן לארץ ישראל בשנים 1943-1944.

 

היו אלה ימי מלחמת העולם השנייה, בהם לא ניתן היה להקצות אישורי עלייה (סרטיפיקטים) ליהודי אירופה. שליחי הסוכנות היהודית וגורמים ממלכתיים אחרים פעלו בקרב יהודי תימן ודחקו בהם לעלות ארצה, מתוך מאמץ לממש את הקצאת אישורי העלייה שהובטחו ב"ספר הלבן" בשנת 1939 ולהעלות כמה שיותר יהודים לארץ ישראל. 

 

במקביל פעלו גורמים אלו אצל האימאם התימני, אשר עקב הרעב והמצוקה ששררו בתקופה זו בתימן בשל שנות בצורת שפקדו אותה, נענה לפנייה ואישר לתת ליהודים היתרי יציאה. אלפי יהודים החלו לחצות את הגבול מתימן לכיוון עדן - מושבת חסות בריטית בדרום תימן.

 

היהודים קובצו ושוכנו במחנה במדבר, ליד הכפר פיוש, מחנה אשר הוקם בימי המלחמה כדי להחזיק בו שבויים. במרחק כשלושה ק"מ משם ניצב מחנה נוסף - מחנה מצעביין, גם בו שוכנו פליטים עולים. פיוש ומצעביין נוהלו על ידי צוות ואנשי סגל בריטיים ששכרה ממשלת עדן. מאוחר יותר, נשלחו למחנה רופא ושלוש אחיות מישראל, כדי לסייע ולהיטיב את התנאים הקשים במחנות.

 

סיפורו של שלמה יפת

שלמה יפת נולד בעדן בשנת 1921. בשנים 1943-44, עת שימש כמורה בקהילה היהודית של עדן, הוא קיבל פנייה מראשי הקהילה להתגייס ולסייע, יחד עם אחרים, בטיפול בפליטים שהגיעו תשושים וחסרי כל מתימן. יפת נענה מייד לבקשה וסייע בניהול המחסן במחנה ובחלוקת מזון לעולים.

 

במקום הוקמו מעבדה ומרפאה לטיפול בעולים שסבלו מתת תזונה וממחלות. את המחנה ניהל אז ד"ר דוד אולמן, ובידו סייע צוות מקומי וכן שליחים מארץ ישראל: האחיות ציפורה פרידמן-מקוב, רחל משאט ויהודית קפרא. ביולי 1944 קיבל שלמה את הסרטיפיקט המיוחל ועלה אף הוא לארץ ישראל כעולה וכמלווה לקבוצת עולים, במסע ארוך שחצה ים ויבשה, דרך סודן, סואץ, עין מוסא, סיני והתחנה הסופית - מחנה "שער העליה" ליד חיפה. בישראל התנדב שלמה לשירות האצ"ל ועם קום המדינה הצטרף לשורות צה"ל.

 

בשנת 1950 הגיעה אל שלמה פניה מנציגי הג'וינט בישראל, לחזור לעדן ולסייע בהבאת העולים שגדשו את מחנה חאשד באלפיהם ופניהם לארץ ישראל. שלמה, למוד הניסיון, הגיע למחנה וסייע - הפעם כשליח הג'וינט.

 

בכל תקופות שהייתו במחנות העולים, החזיק שלמה מצלמה פשוטה ובה הנציח את החיים במחנות. הוא צילם את העולים במחנות, גברים נשים ותינוקות בני יומם, כמו גם את כוח העזר המקומי, את השליחים, רופאים, אחיות ועובדי מעבדה. את צילומיו מסרה לי בתו, גילה שמע.

 

לרגל שנת ה-60 למדינה, אנו מביאים בכתבה זו מבחר קטן מאוסף התמונות. איננו יודעים את שמות מרבית הנראים בתצלומים. נשמח לקבל מכם הגולשים סיוע בזיהוי המצולמים. חג עצמאות שמח! 


1. ד"ר אולמן, מנהל המחנה, בפתח סוכת קליטה, מחנה פיוש 1943

  


 

2. שלוש נערות עולות מחבאן, פיוש

 


3. אם ובתה במחנה פיוש

 


4. קבוצת יהודים מחבאן במעבר למחנה

  


5. ד"ר לפידות מקבל קבוצת יהודים מחבאן, מחנה חאשד

  


6. ד"ר לפידות עם קבוצת יהודים מחבאן, מחנה חאשד

 


7. עולות בלבוש מסורתי, מחנה חאשד

 


8. ד"ר לפידות ועוזרו עם ילדה עולה, מחנה חאשד

 


9. האחות שולה מטפלת בתינוק, מחנה חאשד

  


10. אחות ואח מישראל עם ילדים במרפאה, מחנה חאשד

  


11. הרופא עם האחיות שולה ושרה ותינוקות, מחנה חאשד

 


12. צוות המטפלים, מחנה חאשד

  


13. העלייה למטוס בעדן עם מלווה הסוכנות

 


14. שלמה יפת בארץ, מעביר ידיעות רגישות בתוך הגבס במסגרת האצ"ל

 

 

 

  • פרויקט מיוחד: היסטוריה ישראלית על ציר הזמן - לחצו כאן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
א. ד"ר אולמן בצריף המעבדה, פיוש 1943
ב. שתי נשים בלבוש מסורתי תימני
ג. יעקב בן יחיא מורי דאוד - חלוקת בגדים
ד. ילדה בבגדים חדשים
ה. אחות עם תרבוש, מחנה חאשד
ו. אחיות במחנה חאשד
ז. טכנאי מעבדה (בקטריולוג) ישראלי עם עוזרת סומאלית, חאשד
מומלצים