מערכת ההפעלה של אפל על מחשבי PC - הייתכן?
הבעיות עם התקנת גרילה הן שאתם ברשות עצמכם, ללא שום תמיכה רשמית, ובמעמד של שוהים בלתי חוקיים. אולי כדאי לחברת אפל לרדת מהאולימפוס ולאפשר למשתמשי PC להריץ את מערכת ההפעלה שלה?
הפרסומים האחרונים על חברה אלמונית שהחלה לשווק תואמי מקינטוש - מחשבי PC המריצים את מערכת ההפעלה Mac OS X Leopard - הציתו מחדש את החלומות על עתיד "תפוחי" יותר למשתמשי PC. הנמר החל להתעורר, ואין זה משנה אם חברת Psystar, שהציעה את המחשבים התואמים, היא זו שתספק אותם.
כשהכריזה החברה על המחשבים, היא עווררה דיון על אמינותה, אך לאחר מכן התברה כי מדובר בחברה אמיתית.
לרדת מהאוליפוס
למעשה, כבר עכשיו יכול כל מי שניחן בחוש טכני לבנות לעצמו תואם מקינטוש שמריץ Mac OS, תוך הפרת הסכם השימוש במערכת ההפעלה. חיפוש בגוגל (את השאילתה תיאלצו לנחש לבד) מעלה שפע מדריכים שמפרטים כיצד ניתן להתקין את מערכת ההפעלה העדכנית של אפל על PC רגיל - כאתחול כפול (לצד חלונות XP או Vista) או כמערכת ההפעלה הראשית של המחשב.
הבעיות עם התקנת גרילה הן שאתם ברשות עצמכם, ללא שום תמיכה רשמית, ובמעמד של שוהים בלתי חוקיים. האם צריכה אפל לרדת מהאולימפוס ולאפשר למשתמשי PC להריץ את מערכת ההפעלה שלה ללא מגבלות? טור זה אינו עוסק בסוגיית החוקיות של הרצת Mac OS על PC, אלא בשאלה האם כדאי לאפל לבחור באסטרטגיה חדשה בעניין מערכת ההפעלה שלה.
מי הזיז את הנמר שלי?
אפל, שהביאה לנו את ה-iMac, ה-iPod וה-iPhone (ויום אחד אולי תביא לנו את ה-iCar וה-iSpaceship), מצליחה להפתיע ולרגש בכל פעם מחדש, והיא עושה זאת עם מוצרים אינטגרטיביים לחלוטין. המוצרים שלה פשוט עובדים, באופן שמטשטש את חשיבות השאלה היכן נגמרת התוכנה ומתחילה החומרה.
מסיבה זו, מכירה של מערכת ההפעלה מבלי שתהיה לאפל שליטה על החומרה הספציפית ועל מידת תאימותה למערכת ההפעלה, עלולה לפגוע בחוויית המשתמש. במילים אחרות, המותג עלול להיפגע.
העניין הוא שמערכת ההפעלה העדכנית של אפל, Mac OS X Leopard, נחשבת דוגמת ספר של פשטות ויעילות גם במנותק מהחומרה. האם זה לא בזבוז לכלוא אותה במחשבי אפל? בעוד שלא ברורה התועלת התיאורטית בהתקנת מערכת ההפעלה של iPhone למשל על גבי טלפון מבית סמסונג, HTC או מוטורולה (חוץ מההנאה שבעצם הפריצה), הרי שהתועלת בשימוש ב-Mac OS על גבי מחשב PC רגיל היא בדמות מכפיל כוח. כל העוצמה, היציבות והקלות של אפל על גבי מחשב במחיר תחרותי.
תקן לתחנות עבודה?
במציאות הנוכחית של עולם תחנות העבודה להפקת מוזיקה, עריכת וידאו, עיצוב וכדומה, אין שום דבר שאי אפשר לעשות על גבי מחשב חזק עם חלונות XP. בעוד שמשתמשים מקצועיים רבים ממשיכים לראות באפל סביבת עבודה נבחרת, ניכר שההגמוניה של אפל דעכה, נוכח עוצמת המחשוב של מחשבי PC מודרניים ובשלותה של חלונות XP.
מכירת מערכת ההפעלה למשתמשים מקצועיים שמעדיפים כיום PC עם XP מטעמי עלות/תועלת יכולה להגדיל את הכנסות החברה ממכירות תוכנה, אולם היא תגרום לארגונים "שידם כן משגת" ללטוש עיניים לעבר פתרונות מחשוב זולים יותר (PC עם Mac OS). אליה וקוץ בה.
אמנם יש בעולם העסקי נטייה לנהות אחר מחשבי מותג ולא ללכת שבי אחר מחירן הנמוך יותר של "קופסאות לבנות" (מחשבים לא ממותגים שהורכבו על ידי System Builder), אולם אם חברה כמו דל תרים את הכפפה ותשווק באופן חוקי מחשבי PC עם Mac OS, האם לא יקפצו רבים על העסקה?
לטענתי, חלק הארי של דור ה-iEverything, הפלח הצרכני הטרי של אפל, עשוי לדבוק במוצרי אפל הוליסטיים, גם אם יוכל להריץ Mac OS על גבי כל מחשב PC רגיל.
הדבר נכון במיוחד לגבי השוק הצומח של המחשבים הניידים: איך אפשר להרשים את העולם בלי תפוח בחלקו האחורי של המסך? אפל תמשיך למכור חומרה ותוכנה לרוב פלח זה מעצם כוחו של המותג, גם אם תשחרר את הנמר.
פתרון אפשרי: הסמכת יצרניות מחשבים
לו תסמיך אפל יצרניות מחשבי PC למכור תואמי אפל עם Mac OS היא תוכל לשלוט הן על תאימות החומרה והן על חוויית המשתמש, שהכרחיות לצורך שמירה על המותג. במידה שתיישם מדיניות מחירים שגובה פרמיה מסוימת ממשתמשי PC, היא תוכל למכור כמות גדולה בהרבה של רישיונות שימוש, תוך מזעור הפגיעה (הבלתי נמנעת) במכירות מחשבי מקינטוש מקוריים. האם תעז אפל להיכנס למהלך אסטרטגי כזה, שמשנה במידה רבה את המודל העסקי הנוכחי? אם תצא אפל מהקופסה, היא עשויה לגלות שניתן להתעשר גם ממכירות של מערכות הפעלה.
בחירה בדרך זו תאפשר לאפל להרוויח מכמיהת המשתמשים ל-Mac OS, במקום לצאת למלחמת דון-קישוט (שאת תוצאותיה אין אפשרות לדעת מראש) בהפרת הסכמי שימוש.