סוף עידן: ראש ממשלת אירלנד התפטר מתפקידו
ברטי אהרן החליט לפרוש בעקבות חשדות לשחיתות. ראש הממשלה המיתולוגי של אירלנד בילה את יומו האחרון בתפקיד באתר של קרב היסטורי בין קתולים לפרוטסטנטים. אהרן הקתולי נעמד לצד מי שהיה יריבו בעבר, המנהיג הפרוטסטנטי פייזלי, והשניים הבטיחו: "עידן ההרג מאחורינו, פנינו לשלום"
ראש ממשלת אירלנד, ברטי אהרן, הגיש אמש (ג') את התפטרותו לנשיאה, מרי מק'אליס, לאחר 11 שנות שלטון. זאת, בעקבות החשדות שהתעוררו בחודש שעבר לפיהן היה אהרן מעורב בפרשת שחיתות בעת כהונתו כשר האוצר בשנות ה-90. הפרלמנט האירי צפוי לאשר מחר את מינויו של שר האוצר, בריאן קוואן, לראש ממשלה.
למרות החשדות נגדו וחרף ההאטה הכלכלית באירלנד, ייזכר אהרן כאחד המנהיגים האירופים המצליחים ביותר. הוא קבע שיא כשזכה בשנה שעברה לקדנציה שלישית כראש ממשלה, היה שותף מרכזי בהסכם השלום שהושג בין הקתולים לפרוטסטנטים בצפון אירלנד ב-1998 והיה הגורם שעמד מאחורי הפיכתה של אירלנד מאחת הכלכלות העניות באירופה לאחת העשירות ביבשת.
יריבים שהפכו לחברים. פייזלי ואהרן באתר קרב בוין (צילום: AP)
"ראש הממשלה, ברטי אהרן, הניח הערב מכתב התפטרות על שולחנה של הנשיאה, מארי מק'אליס", נכתב בהודעה שפרסמה אמש לשכתו.
אהרן בילה את יומו האחרון בתפקיד בביקור באתר שבו נערך קרב בוֹין המפורסם, שבו נלחמו המלכים היריבים של אנגליה - ג'יימס השני הקתולי וויליאם השלישי הפרוטסטני - בשנת 1690. קרב זה, שהביא לסיומה של המהפכה המהוללת, נחשב לאירוע המכונן של הסכסוך הדתי שבמהלכו נהרגו לפחות 3,600 בני אדם בצפון אירלנד בשלהי המאה ה-20.
"נתפייס, נהיה חברים ונחיה בשלום"
האירועים האלימים באירלנד פסקו כמעט לגמרי ב-1998 בזכות הסכם שלום שתווך, בין היתר, על ידי אהרן הקתולי. הוא נכח אתמול בטקס הפתיחה של מרכז המבקרים החדש באתר קרב בוין, כשלצדו השר הבכיר בממשל העצמי של צפון אירלנד, מנהיג הפרוטסטנטים הקשיש איאן פייזלי.
השניים היו יריבים מרים במשך שנים ארוכות, ולמרות הסכם השלום, רק בשנה שעברה הסכים פייזלי ללחוץ לראשונה את ידו של אהרן. אולם מאז הרוחות כנראה נרגעו והם נראו ידידותיים למדי בטקס, בעודם חותכים את הסרט בפתח המרכז באמצעות חרבות עתיקות מהמאה ה-17.
הדוגמה המובקהת לשינוי ביחסים בין הקתולים לפרוטסטנים מאז עלייתו לשלטון של אהרן היתה התבטאותו של פייזלי בטקס. המנהיג הקשיש, שלאחרונה הכריז אף הוא על פרישתו, המיר את קריאת הקרב המפורסמת "לא נכנע" באחת אחרת - "לא חוזרים לאחור".
פייזלי אמר לקהל: "עלינו להשאיר את עידן ההרג מאחורינו. במקום הזה נביא לסוף מעשי הזוועה ונבנה דרכים חדשות לשלום".
אהרן השיב לדבריו של פייזלי: "אתה ואני נצא בקרוב לדרך חדשה בחיינו הפרטיים. הגיע הזמן שנבין זה את זה ואת ההיסטוריה המשותפת שלנו. בוא נעבוד ביחד למען כל תושבי האי הזה. בוא נתפייס זה עם זה ונהפוך לחברים. בוא נחיה יחדיו בשלום".