שתף קטע נבחר
 

לראשונה בישראל: ניתוח במעי בלי לפתוח את הבטן

ישראלית בת 70 היא החולה השנייה בעולם והראשונה בישראל שעברה בהצלחה ניתוח לכריתת גידול סרטני והוצאת חלק מהמעי הגס דרך הנרתיק. הניתוח, שבוצע במרכז הרפואי שיבא, חוסך את החתך בבטן, מונע את כאבי ההחלמה ומקצר מאוד את משך האשפוז

מאות נשים ישראליות עוברות מדי שנה ניתוחים שונים במערכת העיכול, הדורשים ביצוע חתכים בבטן. חתכים אלה מלווים בסיכונים, בכאבים ובזמן החלמה ארוך. בניתוח חדשני ביצעו בשבוע שעבר כירורגים מהמרכז הרפואי שיבא כריתת מעיים דרך הנרתיק. הניתוח עבר בהצלחה והמנותחת, בת 70, השתחררה לביתה כבר לאחר שלושה ימי אשפוז.

 

הרעיון לבצע ניתוחים בטניים תוך מזעור החתכים עלה לפני כשני עשורים, עם המצאתה של הלפרוטומיה (כריתה שנעשית במהלך ניתוח לפרוסקופי). בשיטה

 זו ניתן לבצע ניתוחים להוצאת גידולים ונגעים בחלל הבטן או תיקון בקע (הרניה) בחלל הבטן או במפשעה באמצעות החדרת מכשירי ניתוח ומצלמה דרך צינור דק לחלל הבטן.

 

הניתוחים הלפרוסקופיים מתבצעים "על עיוור", כאשר המנתח מביט בצג שלפניו בתמונות המשודרות מחלל הבטן באמצעות המצלמה שבקצה הצינור. הניתוחים בטכניקה זו חסכו את הצורך לבצע חתך נרחב בחלל הבטן, אולם עדיין נדרש חתך באורך של כ-7 ס"מ, שדרכו הוצאו החלקים שנכרתו.

.

בעקבות התפתחות הטכניקה הלפרוסקופית נעשו ניסיונות רבים למזער ככל האפשר את החתך בחלל הבטן. חתך כזה דורש החלמה ממושכת, עלול לגרום לזיהומים ומלווה בכאבי החלמה שלאחר הניתוח. ניסיון ניתוחי כזה בוצע, כאמור, במרכז הרפואי שיבא בשבוע שעבר.

 

בניתוח החדשני, שבוצע לראשונה בישראל ובפעם השנייה בעולם, נותחה חולה שלקתה בסרטן המעי. הגידול הסרטני, שהלך והתפשט במערכת העיכול שלה, דרש כריתה של חלק מהמעי הגס. במהלך הניתוח, שארך ארבע שעות, ביצעו פרופ' עמרם אילון וד"ר מרט חייקין ארבעה נקבים קטנים בגודל חמישה מילימטרים בדופן הבטן, שדרכם הוכנסו צינורות הלפרוסקופיה. צינורות אלה כוללים מכשירי ניתוח מזעריים ומצלמת וידאו המאפשרת למנתח לצפות במתרחש בחלל הבטן מבעד למסך המרקע שלפניו.

 

במקביל, ביצע הגינקולוג פרופ' מוטי גולדנברג חתך דרך הקיר האחורי של הנרתיק אל חלל הבטן. דרך החתך הזה הוצא חלק המעי שנכרת. החתך הפנימי בנרתיק נתפר, והניתוח הסתיים. לאחר הניתוח הופתעו הרופאים לגלות כי החולה אינה מתלוננת כלל על כאבים. כאמור, לאחר שלושה ימים היא שוחררה לביתה במצב טוב.

 

בעקבות הצלחת הניתוח, מתכננים הכירורגים לבצע ניתוחים נוספים בשיטה הזו, המתאימה למצבים שבהם נדרשת כריתת מעיים אצל חולים הסובלים מגידולים, נגעים או מחלות של המעי, דוגמת מחלת קרוהן או קוליטיס. בעתיד, כך מקווים המומחים, ניתן יהיה להרחיב את השיטה לניתוחים נוספים, ובהם הוצאת גושים בקיבה או כריתת טחול.

 

"חשבנו ליישם את השיטה החדשנית כבר כמה חודשים", מספר פרופ' עמרם אילון. "לאחרונה חזרנו מהשתלמות במרכז לכירורגיה לפרוסקופית

 בשטרסבורג בצרפת, שם השתתפנו בהרצאה על ניתוח דומה שכבר נערך. החלטנו ליישם את השיטה גם בארץ. החולה התאימה לניתוח מבחינת כל הפרמטרים, בין השאר משום שהגידול במעי אצלה היה קטן יחסית, מה שהקל את הוצאת חלק המעי הנגוע דרך הנרתיק".

 

"מדובר בגישה חדשנית שמתאימה לכל הנשים", מסביר פרופ' אילון. "ניתוח כזה, דרך חתך פנימי בנרתיק, כמעט משולל תופעות לוואי. החיסרון המרכזי שלו, למעשה, הוא העובדה שהוא מתאים רק לנשים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המעיים הוצאו דרך הנרתיק ללא חתך בבטן
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים