לבנון: עלה ל-20 מניין ההרוגים במהומות
חמישה בני אדם נוספים נהרגו הלילה בעימותים בין תומכי הממשלה לפעילי חיזבאללה סמוך לביירות. במקביל, מתפשטות המהומות גם מחוץ לאזור הבירה, וכוחות הביטחון דיווחו על אזרח שנהרג בעימותים שפרצו בעיר צידון
האלימות מתפשטת: כוחות הביטחון בלבנון הודיעו הבוקר (שבת) כי חמישה בני אדם נוספים נהרגו בעימותים האלימים שפרצו בין פעילי חיזבאללה ומתנגדיהם בסביבות הבירה, ביירות. מאז פרצו המהומות בלבנון לפני כמה ימים נהרגו במדינה 20 בני אדם.
על פי הדיווח, ארבעה מההרוגים הם פעילי חיזבאללה שהתעמתו עם אנשיו של מנהיג הדרוזים במדינה, ואליד ג'ונבלאט, הנחשב למתנגד מובהק של הארגון. העימותים בין הצדדים ארעו במהלך הלילה בעיר ההררית אלי, הנמצאת מזרחית לבירה ביירות. ההרוג החמישי הוא אזרח שנהרג לאחר שנקלע למהומות שפרצו גם בעיר צידון.
פעילי חיזבאללה ברחובות ביירות (צילום: רויטרס)
המהומות החלו ביום רביעי, כשפעילי חיזבאללה שיתקו את הפעילות בנמל התעופה הבינלאומי בביירות, לאחר שחסמו את כל דרכי הגישה לנמל התעופה וכבישים מרכזיים בעיר. הסיבה הרישמית למחאה הייתה החלטת ממשלת לבנון לפעול נגד מערך תקשורת עצמאי שבונה איראן לחיזבאללה, אולם עד מהרה יצאה המחאה משליטה כשדווח על חילופי אש בבירה בין תומכי ממשלת לבנון לתומכי האופוזיציה.
למחרת השביתו אנשי חיזבאללה את פעילותם של כלי התקשורת של מנהיג המחנה האנטי-סורי בלבנון, סעד אל-חרירי. במקביל, התפשטו העמותים האלימים בין הצדדים למקומות נוספים בסביבות ביירות ובלבנון. נמל ביירות הודיע כי הוא משעה את פעילותו בגלל המתיחות, וגם הדרכים לנמל התעופה נותרו חסומות.
אתמול החל צבא לבנון להתפרש בכל שכונות ביירות, לאחר שגורם ביטחוני בכיר מסר כי פעילי חיזבאללה החלו השתלט על שכונות במערב העיר. הנמל הימי השבית את פעילותו, והדרכים לנמל התעופה של ביירות נותרו חסומות. חסומות.
מפלגות הקואליציה במדינה כינסו דיון חירום שבסופו האשימו את חיזבאללה ב"הפיכה צבאית". מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, מיהר לטעון כי ההחלטה מהווה הכרזת מלחמה נגד ארגונו.
בעקבות המהומות העריך דיפלומטי ערבי בכיר כי יש אפשרות שממשלת לבנון, בראשותו של פואד סניורה, תתפטר כבר בסוף השבוע ותעביר את השליטה לידי צבא לבנון לתקופת מעבר.
אמש התייחסה למשבר גם מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, שאמרה כי "חיזבאללה, המגובה על ידי סוריה ואיראן, הורג ופוצע חפים מפשע בלבנון". לדבריה, הארגון מנסה להגן על "המדינה בתוך-מדינה" שיצר.
הממונה על מדיניות החוץ והביטחון באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, הביע אף הוא דאגה מהמתרחש בלבנון. "אני קורא לכל הצדדים לנהוג באחריות ולמצוא פתרון למשבר בדיאלוג באמצעות המוסדות הלאומיים", מסר בהודעה מיוחדת שפרסם.