שתף קטע נבחר
 

מיוחד: ישראלים מדווחים מההריסות במיאנמר

צוות חילוץ ישראלי מצומצם הצליח להיכנס למיאנמר למרות איסור הממשל, ומדווח ל-ynet על ההרס הנוראי שזרעה סופת הציקלון. "המצב קשה, התושבים מחכים שמישהו יבוא לעזור ", סיפר ג'וש קריגר מארגון "לתת". לדבריו, תמונות ההרס מזכירות את נזקי הצונאמי. "יש כאן עבודה לשנים, כל המעט שהיה נהרס לחלוטין"

"רואים כאוס שמתחילים לטפל בו. עצים על הכבישים, בניינים הרוסים, בתים בלי גגות, מחסור במים ובדלק". כך סיפר הבוקר (שבת) ג'וש קריגר, מתנדב בארגון "לתת" שהגיע למיאנמר (בורמה) כדי לסייע לנפגעי סופת הציקלון "נארגיס" שהכתה במדינה. בשיחה מיוחדת עם ynet מספר קריגר על המראות הקשים ועל ההרס הרב שזרעה הסופה במדינה ועל הקשיים שמערימים השלטונות בפני אנשי הסיוע. 

 

קריגר הוא אחד המתנדבים היחידים שהצליחו להיכנס למיאנמר, לאחר שהחונטה הצבאית סירבה לאפשר לצוותי סיוע להיכנס לשטחה. צוותי סיוע בינלאומים רבים, ובכללם ארגונים מטעם האו"ם, ממתינים כבר ימים ארוכים בתאילנד השכנה בתקווה לקבל אישור כניסה למדינה.


ההרס במיאנמר (באדיבות ארגון "לתת")

 

הבוקר הצליח קריגר להגיע לבירה יאנגון, שברחובותיה ההרוסים כמעט ולא נראים זרים. "לא ראינו אדם לבן אחד מאז שהגענו", סיפר. "אנחנו בין המעטים פה, יש כאן ממש מעט סיוע בינלאומי, העיר ריקה", הוסיף. 

 

לדבריו, על כלי התקשורת נאסר לשלוח נציגים למדינה, ועיתונאים שניסו להסתנן ולהחביא את מצלמותיהם גורשו. למרות האיפול התקשורתי, התושבים במיאנמר מוכנים לשוחח עם אלו שפונים אליהם, "הם אומרים שהמצב נוראי, שזה מאוד קשה. הם מחכים שמישהו יבוא לעזור, אבל לא תשמע מהם תלונות על החונטה", אמר.

 

קריגר, מתנדב פעיל בארגון "לתת", הגיע למדינה יחד עם דנה מנור, האחראית על פעילות סיוע חירום בחו"ל בארגון. השניים נפגשו בימים האחרונים עם אנשי מטה התיאום של האו"ם (OCHA) בישיבה משותפת של הארגונים ההומניטריים שנערך בבנגקוק. לאחר מכן הצליחו להיכנס יחד למיאנמר. בכך הפכו להיות מהראשונים שהצליחו לעשות זאת מאז פגיעת הסופה.

 

השניים סיפרו כי הדיווחים במיאנמר מעורפלים בכל הנוגע למספר ההרוגים. בהודעה רישמית שפורסמה נטען כי מניין הנספים עומד על כ-23 אלף בני אדם, אולם גורמים במדינה חוששים כי המספר יאמיר ויגיע עד לכ-60 אלף הרוגים.

 

לדברי קריגר ומנור, סופת הציקלון פגעה באיזור בשם אירוודאדי, שספג את רוב הנזק, והמשיכה משם ליאנגון ולתאילנד. "האיזור של הדלתא נפגע הכי קשה, מדווח על גופות שצפות שם. יש כאן עבודה לשנים, כל המעט שהיה נהרס לחלוטין", תיאר קריגר. לדבריו, קשה לאמוד את היקף האסון, משום שהשלטונות דאגו לפנות כבר חלק מהנזק בבירה.

 

"בתמונות זה נראה כמו בצונאמי" 

זו לא הפעם הראשונה שקריגר מגיע למקומות מוכי אסון. בעבר הוא היה חלק ממשלחות סיוע בצונאמי בדרום מזרח אסיה וברעידת האדמה החזקה בפקיסטן, ולדבריו התמונות ממיאנמר מזכירות לו אירועים קודמים. "מהתמונות זה נראה כמו בצונאמי", סיפר.

 

עו"ד ערן וינטרוב, מנכ"ל אירגון "לתת", החל במקביל בארץ באיסוף תרומות לנפגעי האסון. "עכשיו זה המבחן האמיתי. מבחינה לוגיסטית אנחנו מצויידים. הספקנו לגייס 30 אלף כדורים לטיהור מים, כל כדור מספיק למאגר של 300 ליטרים. רק התרומה הזו שווה 50 אלף שקלים", סיפר. 

 

עם זאת, וינטרוב מודאג כי מימדי האסון חמורים הרבה יותר מהידוע כעת, בשל העובדה שהחונטה אינה מאפשרת להעביר דיווחים מהמדינה.

"מכיוון שהחונטה הצבאית לא מכניסה צוותי תקשורת, העולם עדיין לא מתוודע למימדי האסון הנורא. מאוד חשוב לנו לגייס את הציבור בישראל. אין שם צוותי תקשורת, ואם הצוותים הבינלאומיים היו מעלים מסוקים, זה כבר היה עושה את השינוי", אמר. 

 

המעוניינים לתרום  לנפגעי הסופה במיאנמר יכולים לפנות לארגון "לתת" בטלפון 1-700-50-40-33, או להעביר תרומה דרך חשבון בנק מס' 200803 המתנהל בסניף כיכר רבין (609) בבנק הפועלים (12).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההרס שנשאר
באדיבות אירגון לתת
מומלצים