תוכנית: הממשלה תחסוך לילד, על חשבון הקצבה
במקום להגדיל את קצבאות הילדים, מציע השר הרצוג להפנות כספים עבור תוכניות חסכון לילדים - שייפתחו בגיל 21. אז הם יוכלו למשוך את הכסף עבור לימודים או דיור. בשלב ראשון, אם ההצעה תאושר, יהנו ממנה ילדים למשפחות נזקקות. ההורים רוצים דווקא את הכסף עכשיו
הגעת לגיל 21 - קבל מהמדינה אלפי שקלים: שר הרווחה, יצחק הרצוג, מתכוון להציג בישיבת השרים לבחינת קצבאות הילדים, תוכנית שמטרתה להפנות חלק מכספי הקצבאות לתוכניות חיסכון עבור הילדים.
הרצוג מציע כי כל עדכון או תוספת בקצבאות יופנה בראש ובראשונה לחסכונות עבורם, כלומר קצבאות הילדים שמקבלים ההורים לא יתעדכנו - והתוספת תעבור ישירות לתוכנית חיסכון. לפי חישובים שערך הביטוח הלאומי עולה כי בהנחה שיוקצו לחסכון 50 שקלים בחודש בתוכנית שתניב ריבית של 5 אחוזים בשנה - יתקבלו כעבור 21 שנה יותר מ-17 אלף שקלים.
כיום, קצבת הילדים עומדת על 152 שקלים לחודש. על-פי התוכנית, תפתח המדינה חשבונות לילדים מיום הולדתם, עם אפשרות להגדלה מצטברת של החיסכון. החשבונות יפתחו עם הפקדה ראשונית, ויצטברו על ידי הפקדות חוזרות של הממשלה שתקצה סכום מקצבאות הילדים ישירות אליהם. גם בני משפחה, חברים והילדים עצמם יוכלו להפקיד כסף לחשבון.
בנוסף, החשבונות יוגדלו על ידי תמריצים שונים אותם מעניקה המדינה כמו השוואת פיקדונות, ופטור ממסים. על-פי התוכנית, הממשלה תפקיד לרך הנולד מענק חד פעמי, שיהווה תחליף לעדכון והעלאת קצבאות הילדים. בשלב הראשון יופקד המענק עבור ילדים ממשפחות נזקקות בלבד. מענק זה ישא ריבית מועדפת במשך 21 שנה, שלאחריהן הוא יועמד לרשות הבוגר לצורך השכלה, דיור ותעסוקה.
השר הרצוג מציע כי בשלב הראשון הזכאות למענק תיקבע לפי מצבה הסוציו-אקונומי של המשפחה, כלומר משפחות המקבלות קצבאות. כמו כן, יהנו מהתוכנית גם משפחות המשתכרות שכר נמוך באופן מתמשך. מספר הילדים הזכאים בשלב הראשון של התוכנית מוערך בכ-50 אלף לשנה.
לדברי הרצוג, "הרעיון בבסיס הצעותינו פשוט מאוד: לבנות לילדים כבר מן ההתחלה בישראל הון בסיסי שישמש אותם לעת בגרותם. זוהי מהפכה בחשיבה הרואה אינטרס ארוך טווח של הדורות הבאים והוצאתם ממעגל העוני - במקום להתמכר לפתרונות מיידיים, שלעתים אינם מספקים פתרון לבעיית העוני המתמשך. אני מאמין שמהלך כזה יסייע לצמצום פערים בציר זמן הנראה לעין".
הורים: חסכון? שיגדילו את הקצבאות
ומה אומרות המשפחות שיזכו ליהנות מהתכנית, אם היא תאושר בממשלה? למשפחת פרץ משדרות חמישה ילדים. הם מתקיימים ממשכורת של 5,000 שקלים ומקצבת ילדים בגובה 790 שקלים. בשיחה עם ynet סיפרה קלרה פרץ כי היא בקושי מצליחה להתקיים והיא היתה מעדיפה שהממשלה תגדיל את קצבאות הילדים.
"אם ארצה, אני אעשה את החיסכון בעצמי. אני צריכה את הכסף עכשיו. שיגדילו את קצבאות הילדים, ככה אוכל להרשות לעצמי לשלוח את הילדים לחוגים ואולי אפילו טיולים", אומרת קלרה פרץ. "אני לא צריכה את זה בשביל עצמי. הפעם האחרונה שהייתי בבית מלון היתה בירח דבש. עם הקצבאות של הילדים אני צריכה לשלם לבית הספר ולגנים וגם להאכיל אותם".
לעומתה, בירך ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון "לתת", את שר הרווחה על כך שנושא הטיפול בעוני חשוב לו. יחד עם זאת, ציין וינטרוב כי "הסכומים הללו לא מחוללים שינוי. המשפחות העניות גם היום נמצאות במצוקה ואת הכסף הם צריכים במלחמת ההישרדות היומיומית. אם זה היה בנוסף לגידול הקצבאות אז זה משהו אחר".
במועצה לשלום הילד גם בירכו על היוזמה. עם זאת, הם מתחו ביקורת קשה על הכוונה לממן את החיסכון העתידי מכיסם וחשבונם של ההורים והילדים עצמם, ועל חשבון קצבת הילדים הקיימת או עדכונה. "קצבאות הילדים בישראל קוצצו באופן אכזרי ביותר בשנים האחרונות, תוך פגיעה קשה באיכות החיים של משפחות וילדים בעשירונים הנמוכים. יש ליישר קו תחילה ולהחזיר את הקצבאות לרמה סבירה ורק לאחר מכן לפתח תוכניות חסכון עתידיות. הממשלה לא יכולה לקחת מהילדים את ההווה, על חשבון הצרכים המיידים שלהם".