שתף קטע נבחר

לראשונה: חיסון נגד החיידק שגורם לדלקת קרום המוח

פרסום ראשון: חוקרים הצליחו לפתח חיסון נגד החיידק "מנינגוקוק B", התוקף בעיקר ילדים וגורם למותם של עשרה ישראלים מדי שנה. מומחה: "זו בשורה גדולה להורים - ולכלל העולם"

החיידק האלים "מנינגוקוק" אחראי למותם של עשרות ישראלים בשנים האחרונות, רובם ילדים ובני נוער. עתה מבשרים חוקרים מאיטליה ובריטניה על הצלחה חסרת תקדים בחיסון חדש שפיתחו נגד זן החיידק הקרוי "מנינגוקוק B", הגורם בממוצע לעשרה מקרי מוות בשנה בישראל, ולחצי מיליון מקרי מוות ברחבי העולם.

 

ביום ד' הכריזה חברת התרופות "נובארטיס" על הצלחה לחיסון החדש MenB נגד זן מנינגוקוק B. בניסוי שנערך בבריטניה השתתפו 150 תינוקות בריאים שקיבלו 4 מנות חיסון בגילאי חודשיים, 4 חודשים, חצי שנה וחיסון דחף נוסף בגיל שנה.

 

תוצאות המחקר הקליני הראו כי שיעור יצירת הנוגדנים בגופם של הפעוטות נגד החיידק האלים הגיע עד ל-96%. יעילות זו פירושה שהיכולת של מערכת החיסון לחסל את החיידק גבוהה ביותר. תופעות הלוואי שנרשמו היו קלות וכללו חום בינוני ואודם באיזור ההזרקה, תופעות שחלפו בתוך כיממה.


 

חיידק המנינגוקוק מצוי בלוע של ילדים בריאים, וכ-20 אחוז מהם נושאים אותו שם מבלי להתחלות. אלא שלעתים הוא עלול לגרום למחלה חמורה בשתי צורות

 עיקריות: מנינגוקוקסמיה – התפשטות החיידק לדם ואיתו לאיברים שונים, או מנינגיטיס - דלקת קרום המוח.

 

החיידק תוקף לרוב ילדים: מעל 50 אחוז מהמקרים מתגלים אצל ילדים בגיל שנתיים, אך התחלואה מופיעה גם אצל מבוגרים. החיידק שתקף עתה בישראל, הוא ככל הנראה זן אלים של המנינגוקוק המקורי. תחילה גורם המנינגוקוק לתסמינים שונים במערכת הנשימה העליונה: נזלת ושיעול קל המלווים בחום גבוה, ולעתים כתמי פריחה אדומה-כחלחלה על פני העור. המנינגוקוק עלול לגרום גם לפגיעה במערכת העצבים, עד לירידה במצב ההכרה ופרכוסים.

 

כאמור, המנינגוקוק עלול לגרום לדלקת קרום המוח העלולה להמית 5 עד 15 אחוז מהנדבקים. גם אלה שנותרו בחיים מפגיעת החיידק סובלים לעתים לאחר ההחלמה מנזק מוחי ועצבי. במקרי מנינגוקוקסמיה, בהם חדר החיידק לדם, עלול להתרחש כשל איברים, דימומים בלתי נשלטים בשל הפרעה במנגנון קרישת הדם, פגיעה בשריר הלב ועד מוות בתוך שעות.

 

חמישה זנים עיקריים מוכרים בעולם לחיידק המנינגוקוק: A, C, W, Y נגדם קיים חיסון הניתן גם בישראל לחיילים ואוכלוסיות בסיכון, אולם נגד זן B – הזן השכיח בישראל הגורם למרבית מקרי המוות והתחלואה הקשה, לא קיים חיסון. הקושי העיקרי ביצירת החיסון נגד זן B הוא בכך שבמעטפת החיידק מצויים רכיבים המצויים באופן טבעי בגוף האדם. כך, מתקשה מערכת החיסון של האדם לזהות את החיידק כגורם זר ולפעול כנגדו. ומסיבה זו עלו בתוהו כל הנסיונות בשנים האחרונות למצוא חיסון יעיל.   

 

"אנחנו מתרגשים מאוד מתוצאות החיסון" אמר ל-ynet ראש צוות החוקרים, ד"ר רי בורואו, "התוצאות הן בשורה גדולה להורים. ההצלחה של חיסונים קודמים נגד הסוגים האחרים של החיידק מנינגוקוק הראו לעולם כיצד נמנעים אלפי מקרי מוות, ואנחנו אופטימיים מאד שגם החיסון הזה יצליח להציל חיים".

 

"תהליך פיתוח החיסון החדש הוא פריצת דרך אמיתית", מסביר פרופ' רון דגן, ראש היחידה למחלות זיהומיות בילדים מהמרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע. "החוקרים פירקו את החיידק לגנום שלו ויצרו תגובה של מערכת החיסון נגד אותם חלקים שפורקו. המדובר בפיתוח משמעותי ביותר, בעיקר משום שלמניגנקוקוק B יש מעטפת בעייתית שלא איפשרה למצוא פטנט שיגרום לגוף להרוג אותו".

 

"החיסון החדש הוא משמעותי ביותר" מוסיף פרופ' דגן, "מנינגוקוק הורג יותר ישראלים מטיל סקאד כל שנה, וכמו שהסקאד לא צריך לגרום לאף מקרי תמותה, כך גם החיידק הזה. החיסון הזה הוא דבר מדהים, והוא עשוי, אם ימשיך להראות הצלחה, למנוע עשרות מקרי תמותה בישראל".


פורסם לראשונה 14/05/2008 23:19

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אופטימיים שהחיסון יציל חיים"
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים