שתף קטע נבחר

לא קיבל טיפול לעגבת - ולקה בהתקף פסיכוטי

אדם בן 50 פיתח הפרעות התנהגות שונות ואף אושפז ב'אברבנאל'. בדיקות העלו מקור כי חלה בסיפיליס ולא טופל. מומחה: "העגבת לא פסה מהעולם"

אי מתן טיפול למחלת העגבת (סיפיליס) הסתיים בפגיעה מוחית שהובילה להתקף פסיכוטי. החולה, גבר בן 50, פיתח הפרעות התנהגות שונות והפרעות בתפקודים העיצביים שנמשכו כארבעה חודשים. בשיאם הובא במצב של התקף פסיכוטי חריף לאשפוז בבית החולים אברבנאל בבת-ים. לפני כשבועיים הופנה החולה לבית החולים וולפסון, שם אובחן שהמקור לפגיעה המוחית הוא במחלת המין הנדירה.

  

"הפנו אותו אלינו בחשד שיש סיבה אורגנית להתקף הפסיכוטי. במסגרת בדיקות השגרה נלקחה גם בדיקת דם לעגבת, שנמצאה חיובית", מספר פרופ' מיכאל דן, מנהל המחלקה למחלות זיהומיות בוולפסון. "האיש טופל באנטיביוטיקה מסוג פניצילין, אבל בדרך כלל בשלב הזה של המחלה לא מצפים לשיפור משמעותי במצבו של החולה. הוא לא השתפר עד כה בצורה משמעותית אבל אנחנו מניחים שללא הטיפול הוא היה ממשיך להידרדר".

 

מחלת העגבת נגרמת על ידי החיידק טרפונמה ועוברת בעיקר ביחסי מין. שכיחותה בישראל נמוכה יחסית. מנתוני משרד הבריאות עולה כי בשנה שעברה אותרו בישראל 347 חולים בשלב המתקדם של המחלה.

 

בשלב הראשון היא מתבטאת בכיב לא כואב באזור איבר המין, בפריחה על העור, בחום גבוה ובהגדלה של בלוטות הלימפה. כאשר המחלה לא מטופלת יופיעו כעבור חודשיים אותם תסמינים של חום ופריחה נרחבת, הכוללת את כפות הידיים והרגליים. בשלבים אלו, טיפול אנטיביוטי נחשב ליעיל. 

 

בהעדר טיפול, מתקדמת המחלה לשלב שלישי שבו עשוי להיגרם לחולה נזק מוחי ועצבי, פגיעה לבבית ופגיעה ברקמות.  

 

פרופ' דן מסביר שבשנים האחרונות רואים חזרה של העגבת, ואם לא מזהים ומטפלים בה כראוי בשלב מוקדם, היא עלולה, בשלב מתקדם שלה, לפגוע במערכת העצבים המרכזית, פגיעה שיכולה להתבטא בשבץ מוחי, בתופעות פסיכוטיות או בשינויי אישיות. כמו כן עלולה לפגוע באבי העורקים, בכבד, בעור וברקמות רבות אחרות.  

 

פרופ' דן הוסיף: "המקרה הנוכחי מבטא שלב מאוחר של מחלה לא מאובחנת ולא מטופלת. במקרה הזה המחלה התבטאה בפגיעה בכלי דם במח, שהיתה בעלת ביטויים פסיכוטיים. יכול להיות שהוא הודבק ולאחר מכן הופיע ביטוי ראשוני שחלף מעצמו, כיוון שהחולה לא מצא לנכון לבדוק מה היה אותו כיב לפני שהמחלה התפשטה". 

 

לדברי המומחה, "חשוב להביא לידיעת הציבור שהעגבת לא פסה מן העולם, צריך להקפיד ולהשתמש בקונדומים למניעת מחלות מין ולהיות ערניים לסימני המחלה". פרופ' דן מציין כי גם רופאי המשפחה צריכים להיות מודעים לאפשרות של תחלואה בעגבת, בעיקר בקרב אוכלוסייות של עולים.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העגבת לא פסה מהעולם (צילום אילוסטרציה)
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים