מקורות פלסטיניים: "שליט במרכז דיוני הרגיעה"
חמאס הביע התנגדות עיקשת לדרישת ישראל לשלב את סוגיית החייל החטוף בכל הסכם רגיעה עתידי, אך כעת נראה כי גם עמדה זאת משתנה. גורם באחד הארגונים המחזיקים בחייל החטוף אמר כי מצרים דיווחה על הדרישה הישראלית וכי סוגיית שליט תעלה לדיון בפגישות בין חמאס למצרים, בניגוד לתכנון המקורי. "אנו עדיין רחוקים מפריצת דרך. צריך להמתין ולראות אם מדובר במניפולציות של ישראל", אמר
הפלגים הפלסטיניים בעזה משנים את עמדתם? מקורות פלסטיניים ברצועת עזה אמרו אמש (יום א') ל-ynet כי בניגוד לתכנון המקורי - סוגיית החייל החטוף, גלעד שליט, תהיה מרכזית מאוד בהמשך הדיונים בין חמאס למצרים על מתווה הרגיעה עם ישראל.
ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ושר הביטחון, אהוד ברק, דרשו משר המודיעין המצרי, עומר סולימאן, לכלול את גלעד שליט בעסקת רגיעה מול חמאס. עם זאת, עד לאחרונה נראה היה כי בחמאס מסרבים לקבל את הדרישה הזו. בכיר חמאס, מחמוד א-זהאר, אף הגדיל לעשות ואמר: "לא נציע את שליט בחינם".
כעת נראה שעמדת הפלסטינים משתנה. גורם באחד הארגונים המחזיקים בחייל החטוף ציין כי המצרים דיווחו על הדרישה הישראלית בסוגיית שליט וכי הנושא יעלה לדיון בפגישות שתקיים משלחת חמאס שתגיע מחר לקהיר.
"המצב רחוק מלהיות מצב של פריצת דרך, אבל אחינו המצרים מסרו שיש הגמשה בעמדת ישראל. אנו ממתינים לראות אם מדובר בהתפתחות רצינית או במניפולציות ובבלוני ניסוי של הישראלים".
הגורם הוסיף כי האיתותים שמעבירה מצרים בסוגיית הרגיעה נראים לפי שעה מעודדים, אך ציין כי "עם הישראלים צריך להיות חשדניים גם אחרי שיש הסכם. אלה לא אנשים שניתן לתת בהם אמון בשום מצב". לדבריו, הצד הישראלי מדגיש בדיוני הרגיעה את סוגיית הפסקת הברחות הנשק וייצור אמצעי הלחימה, יותר מאשר את סוגיית הפסקת האש.
"העמדה הפלסטינית דורשת את הסרת המצור ופתיחת כל המעברים. על הפסקת אש ניתן הפסקת אש ועל העניינים האחרים יש לשלם תמורה.
בגדול התמורה היא הסרת המצור על כל היבטיו מעל רצועת עזה, בלי משחקי מילים ובלי שליטה ישראלית באיך יתנהלו העניינים. בלי אלה הפסקת האש, אם תושג, לא תחזיק מעמד. אם האויב מוכן 'אהלן וסהלן', אם הוא לא מוכן - הגדודים וארגוני התנגדות ערוכים".
מוקדם יותר אמר גורם בחמאס ל-ynet כי ישראל הסכימה עד כה לשחרורם של 71 אסירים פלסטינים המוגדרים "עם דם על הידיים" במסגרת עסקת שליט. אותם עשרות אסירים נכללו ברשימה שהציג חמאס במהלך המגעים, ובה 300 שמות של אסירים עם דם על הידיים. מקור מדיני בכיר בירושלים אמר בתגובה כי ישראל לא מגיבה על פרטי המשא ומתן.
אתמול בבוקר אמר ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בישיבת הממשלה השבועית כי "אנחנו קרובים מאוד לצומת ההכרעה בכל הנושא של עזה. המצב הנוכחי לא יכול להימשך".
ערב פגישותיהם של השרים ציפי לבני ואהוד ברק עם נשיא מצרים, חוסני מובארק, בסוגיית הרגיעה והחייל החטוף גלעד שליט, ציין אולמרט: "לא יהיה נכון להיכנס לפרטים, די אם נאמר שאנו משוכנעים שבשום פנים ואופן אי אפשר לתת למצב הזה שבו הדרום נמצא, להימשך כפי שהיה בשבועות ובחודשים האחרונים".
בשבוע שעבר דרש ראש הממשלה בפגישתו עם שר המודיעין המצרי, עומר סולימאן, לכלול את קידום המגעים לשחרור החייל החטוף, כתנאי להצטרפותה של ישראל להסכם הרגיעה עליו חתמו כלל הפלגים הפלסטיניים ברצועת עזה. דברים דומים השמיעו באוזניו של סולימאן גם השרים לבני וברק.