שתף קטע נבחר

 

יועמ"ש הכנסת: חשש שפורשי הגמלאים הפרו חוק

לידי ynet הגיעה חוות הדעת של עו"ד נורית אלשטיין בנושא פרישתם של שלושה חברי כנסת מסיעת הגמלאים - תחת חסותו של ארקדי גאידמק. "יש חשש לסטייה מהוראות החוק" בהיבט של חוק הבחירות לכנסת וחוק מימון מפלגות, כתבה. מחר תחליט ועדת הכנסת אם לאשר את הפילוג

ההסכם בין שלושת פורשי סיעת הגימלאים למפלגת "צדק חברתי" של ארקדי גאידמק "מעלה חשש לסטייה מהוראות החוק" - כך קובעת היועצת המשפטית לכנסת, עו"ד נורית אלשטיין, בחוות דעת שחיברה והגיעה הערב (יום א') לידי ynet. אלשטיין סבורה, כי ההסכם מפר את חוק הבחירות לכנסת ואת חוק מימון מפלגות. מחר תתכנס ועדת הכנסת כדי לדון ולהחליט אם לאשר את פרישתם של השלושה.

 

פורשי הגמלאים: שלושה בסירה אחת

 

שלושת חברי הכנסת - משה שרוני, אלחנן גלזר ושרה מרום-שלו - הודיעו לאחרונה על פרישה ממפלגתם ועל חבירה לאיש העסקים, ארקדי גאידמק. אלשטיין חיברה את חוות הדעת בעקבות פנייתו של ח"כ יצחק גלנטי, ובה קבעה: "בחנו את הוראות ההסכם, ומצאנו כי על פניו יש טעם בטענות המועלות על-ידי ח"כ גלנטי בשני היבטים".


גאידמק והפורשים. חריגה מהחוק? (צילום: גיל יוחנן)

 

בהמשך היא מפרטת: "האחד, בנושא הבטחת איוש מקומות למועמד ספציפי, הקובע הבטחת המקום הראשון או השני ברשימת המועמדים לכנסת ה-18 לח"כ שרוני, בניגוד לחוק הבחירות לכנסת.

 האחר, עניינו בהתחייבויות כספיות המעלות חשד לחריגה מהוראות חוק מימון מפלגות, וחוק המפלגות".

 

אלשטיין מסבירה: "ככלל, מדובר בכספים המתקבלים מדמי חבר, מתרומות בסכומים מוגבלים ומכספי מימון מפלגות המוגבלים אף הם מכוח חוק מימון מפלגות. נראה כי התחייבות קבועה להפקיד מדי חודש לחשבון בנק סכום השווה לגובה כספי מימון המפלגות (כ-240 אלף שקל מידי חודש), מעלה חשש לסטייה מהוראות החוק, ומתיימרת להבטיח כפל תשלום (האחד, שיינתן לסיעה מהכנסת והאחר, ממפלגת "צדק חברתי"). חשש זה מתחזק נוכח ההוראה התמוהה בדבר חשבון בנק משותף לסיעה ולמפלגה".

 

עוד כותבת אלשטיין: "המחוקק מאפשר התפלגות מתוך ראיה של חופש התמרון השמור לחברי הכנסת, הגם שדרך המלך היא בהתמודדות בבחירות במסגרת רשימת מועמדים שמגישה מפלגה, ובזכייה באמון הבוחר בקלפי. האיזון בין האינטרסים מניח התפלגות עקב מניעים ענייניים ולפיכך החוק הסתפק בקביעת דרישות פורמליות. אולם, ההנחה כאמור יכולה להיסתר.

 

"לוועדת הכנסת הסמכות לבחון האם חזקה זו נסתרה לאור הוראות ההסכם. משנמצא כי בהוראות ההסכם קיימת סטייה בשני היבטים מהוראות החוק כפי שפורט לעיל, יכולה ועדת הכנסת לבחון את בקשת ההתפלגות,

 כמו גם את הבקשה לייצג מפלגה, אל מול הוראות ההסכם".

 

לסיכום חוות הדעת, מציינת היועצת המשפטית שהוועדה אינה בבחינת חותמת גומי וכותבת: "אף שמוצגת מעטפת 'כשרה', הרי נוכח הטענות שפורטו, על ועדת הכנסת לבדוק אם תוכה כברה".

 

גלנטי אמר בתגובה: "חוות הדעת מדברת בעד עצמה. ועדת הכנסת לא תוכל לאשר ברוח הדברים - כפי שחוות הדעת מציגה - את הפילוג. ההסכם בין הצדדים פסול מיסודו". עוד ציין כי אם ועדת הכנסת תאשר בכל זאת את ההתפלגות, הוא ישקול לעתור לבג"ץ. חברי הכנסת שרוני, גלזר ומרום-שלו מסרו בתגובה כי ילמדו את חוות הדעת ויפעלו על פי חוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גאידמק. הח"כים עוד לא שלו
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
גלנטי. "חוות הדעת מדברת בעד עצמה"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים