שתף קטע נבחר
 

הפלסטינים בדרישה חדשה במו"מ: צבא סדיר

הנשיא בוש מקווה להסכם בין ישראל לבין הפלסטינים עד תום כהונתו, אך נראה שהפערים בין הצדדים הולכים ומעמיקים. ל-ynet נודע כי ראש צוות המו"מ הפלסטיני העלה בשיחות עם שרת החוץ, ציפי לבני, דרישה חדשה ומפתיעה: צבא סדיר להגנה מפני איומים. מקור פלסטיני בכיר אישר את הדברים: "לא מדובר בצבא שנועד לתקוף את ישראל". גורם ישראלי הבקי בפרטים: מי שמדווח על התקדמות במשא ומתן משקר לציבור

הפערים במשא ומתן בין ישראל לבין הפלסטינים הולכים ומעמיקים. בניגוד להבנות שמדינה פלסטינית עתידית תהיה מפורזת מצבא, יו"ר צוות המו"מ הפלסטיני, אחמד קריע (אבו-עלא), תובע בדיונים סגורים הנחשפים כאן לראשונה, הקמת צבא פלסטיני סדיר. מקורות ישראלים ופלסטינים רמי דרג אישרו הלילה (יום ב') ל-ynet את הפרטים החדשים.

 

על פי הפרטים שהגיעו לידי ynet, הדרישה החדשה והמפתיעה עלתה בדיון של צוותי המשא ומתן בעניין סידורי הביטחון, שנערך ביום ראשון שעבר בירושלים. אבו-עלא אמר לשרת החוץ, ציפי לבני, כי מדינה פלסטינית זקוקה לצבא סדיר שיגן עליה.

 

לבני, שתמהה על הדרישה החדשה, הבהירה כי על-פי כל הסיכומים וההבנות בעבר, מדינה פלסטינית שתקום בעתיד צפויה להיות מפורזת. מקור ישראלי בכיר סיפר כי לבני שאלה את אבו-עלא, האם הוא מתכוון לכוח שיטור פלסטיני, אך זה התעקש על צבא פלסטיני סדיר. המקור הישראלי הוסיף, כי הדרישה הפלסטינית קוממה מאוד את לבני, המתנגדת נחרצות לתביעה זאת.


שוטרים פלסטינים מתאמנים בג'נין. יהפכו לצבא? (צילום ארכיון: רויטרס) 

 

מקור פלסטיני בכיר מאוד, המקורב לאבו עלא, אישר את הדברים. "העלינו בדיון האמור דרישה לצבא סדיר, שנועד להגן על המדינה העצמאית", אמר ל-ynet. "לא מדובר בצבא שנועד לתקוף את ישראל. אנחנו לא מבקשים מטוסי F-16, אלא כוח שיהיה מסוגל להגן על המדינה מפני איומים ולקיים את זכותה האלמנטרית להתקיים בביטחון".

 

המקור הפלסטיני הבהיר כי פני הדברים השתנו מאז נחתם הסכם אוסלו. "הסכם אוסלו דיבר על יישות ביניים. עכשיו אנו מדברים על מדינה פלסטינית שתקום בהסדר קבע. אין שום סעיף באף אחד מההסכמים ששולל מהמדינה הפלסטינית צבא שיגן עליה, על גבולותיה ואזרחיה", אמר.

 

"על איזו התקדמות משמעותית מדברים?"

לאחר פגישתם של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, והנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו-מאזן), אמר גורם מדיני בכיר, כי "נרשמה התקדמות רבה בנושא הגבולות הסופיים של הרשות הפלסטינית ומדינת ישראל, ובסידורי הביטחון". גורם ישראלי הבקי בפרטים חולק על הקביעה הזו. "על איזו התקדמות משמעותית דיברו?", תמה.

 

לדבריו, "ברור לחלוטין שיש מחלוקות קשות ביותר בכל סוגיות הליבה. עד כה היו המחלוקות בסוגיית הגבולות, בסוגיית הפליטים, עוד לפני שמדברים על ירושלים, סלע סלעי המחלוקת. אבל עכשיו הפלסטינים רוצים צבא משלהם, בניגוד לכל ההסכמים ולכל ההבנות הקודמות. זאת לא התקדמות, זאת הליכה לאחור. דיווח על התקדמות במשא ומתן, היא הולכה בכחש של הציבור".

 

לעומתו, גורמים אחרים המעורים במתרחש בחדרי חדרים טוענים שגם אם ביקשו הפלסטינים צבא סדיר, הרי שאין מדובר בעניין רציני. הגורמים הבהירו שגם לפלסטינים ברור שאם תקום לבסוף מדינה פלסטינית, היא תהיה מדינה מפורזת. לדבריהם, מחלוקות היו ויהיו, אך המשא ומתן בין הצדדים ממשיך ומתקדם.

 

הגורמים הבהירו שבכל משא ומתן יש תביעות של הצדדים שלא יתגשמו, משום ששני הצדדים מודעים לכך שיש דברים שלא יעלו על הדעת, כמו הקמת צבא סדיר למדינה הפלסטינית העתידית. סימוכין לעמדה ישראלית זאת אפשר למצוא בנאומה של לבני בוועידת הנשיא ביום חמישי שעבר: "קביעת גבול מוכר וברור זה חשוב, אבל לא מספיק. צריך לקבוע מה יהיה בצד השני".

 

לבני הדגישה בנאומה, כי "אנחנו מדברים על מדינה מפורזת (...) לא נאפשר מדינת טרור, או מדינה איסלאמית קיצונית או מדינה נחשלת. יש תנאים שיצטרכו להתקיים לפני ואחרי. אני לא מאמינה בלזרוק את המפתח לצד השני של הגבול ולקוות לטוב. לא נסכים על הטריטוריה העתידית אם לא יהיו ביטחונות מספיקים למה שיהיה בה".

 

האם ייתכן הסכם עד סוף השנה?

שרת החוץ סירבה להגיב לפרסומים האחרונים. מלשכתה הועברה אותה תגובה שנמסרה כשנחשף ב-ynet העימות בינה לבין אבו-עלא בסוגיית המפה והגבולות העתידיים. "המו"מ בין ישראל לפלסטינים מתנהל, על פי סיכום מוקדם בין הצדדים, באופן שבו התכנים אינם פומביים".

 

עוד נמסר, כי "עד שהכול לא מסוכם, כלום לא מסוכם. התנהלות לאור הזרקורים לא תרמה בעבר לקידום השגת היעדים של ישראל. מסיבה זו אין התייחסות לפרסומים המדווחים על המתרחש במו"מ.

אין להסיק מאי ההתייחסות דבר וחצי דבר ביחס לאמיתות הפרסום, כפי שגם היעדר הכחשה אינה בגדר אישור מכל סוג".

 

הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, אמר בביקורו בישראל כי הוא מאוד מקווה להסכם בין ישראל לבין הפלסטינים עד סוף 2008. גם ראש הממשלה אהוד אולמרט, בנאומו בוועידת הנשיא, הביע רצונו לפעול לחתימת הסכם בטווח הזמן הזה. התביעה הפלסטינית החדשה, כמו גם מחלוקות ישנות ביתר נושאי הליבה, מוכיחות עד כמה רחוק הסכם שכזה. גורמים מדיניים ישראלים מאשרים כי התביעה הפלסטינית לצבא סדיר, רק מרחיקה עוד יותר הקמת מדינה פלסטינית עצמאית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוטרים פלסטינים בג'נין
צילום: AFP
אבו-עלא. דרש צבא סדיר
צילום: ירון ברנר
צילום: רויטרס
לבני. תמהה על הדרישה החדשה
צילום: רויטרס
שוטרים בג'נין. "הסכם אוסלו דיבר על יישות ביניים"
צילום: רויטרס
צילום: AP
בוש. מקווה להסכם עד תום כהונתו
צילום: AP
מומלצים