שתף קטע נבחר
 

העליון דחה בקשת אייס להתיר לה לפעול בשבת

בית המשפט העליון דחה את ערעור הרשתות שבבעלות פישמן וגאון על החלטת בית הדין הארצי לעבודה - לבטל החלטה של בית דין אזורי, שהתיר להן לפעול בשבת. התיק יחזור לדיון בבית הדין האזורי, ונטל ההוכחה עובר אל הרשתות. אם הרשתות יורשעו, הקנסות יכולים להגיע לעשרות אלפי שקלים

בית המשפט העליון החליט לדחות את ערעור רשתות אייס קנה ובנה והום סנטר, מקבוצת פישמן וקבוצת גאון, על תביעת התמ"ת לקנוס אותן על פתיחת החנויות בשבת. השופט סלים ג'וברין קבע כי מוקדם עדיין להיעתר לבקשת הערעור של הרשתות, שכן הדיון המשפטי עוד לא מוצה בפני הערכאות הנמוכות יותר.

 

בתמ"ת רואים בהחלטת בית המשפט העליון הישג משמעותי לטובת האכיפה נגד עבודה בשבת, שכן נטל ההוכחה בטענה כי התמ"ת לא פעל בצורה סבירה עובר אל הרשתות. עם זאת, הישג שכזה יוכל להירשם רק לאחר הדיון החוזר בבית הדין האזורי לעבודה. במידה והרשתות יורשעו, הקנס יכול להגיע לכמה עשרות אלפי שקלים לכל אחת מהרשתות.

 

הום סנטר, היפרטוי ומגאמרט מקבוצת פישמן, יחד עם רשת אייס בבעלות קבוצת בני גאון, ערערו לבג"ץ על החלטת בית הדין הארצי לעבודה לבטל החלטה קודמת של בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, שממנה משתמע שלרשתות מותר לעבוד בשבת. בית הדין האזורי מחק שבעה כתבי אישום כנגד הרשתות שהואשמו בהעסקת עובדים בניגוד לחוק שעות עבודה ומנוחה.

 

בית הדין הארצי ביטל את ההיתר לרשתות להעסיק בשבת

הפרשה החלה תחילת בשנים 2001-2003. התמ"ת הגיש את שבעת כתבי האישום נגד הרשתות עם בקשה לקנוס אותן בעשרות אלפי שקלים. הרשתות טענו שהמדינה אוכפת אכיפה בררנית, שכן אין היא אוכפת את החוק נגד עבודה בשבת באזורים המרוחקים ממרכז הארץ, כגון אילת, ובמגזר הערבי. עוד טענו הרשתות כי למשרד התמ"ת אין מדיניות אכיפה מסודרת ולכן הוא לא שולח פקחים נגד סוגי עסקים מסוימים כגון תיאטראות ובתי קולנוע. בית הדין האזורי, כאמור, קיבל את טענות הרשתות וביטל את התביעה.

 

התמ"ת ערער בפני בית הדין הארצי וטען, כי האכיפה אינה בררנית, שכו השיקול הגיאוגרפי הוא ביחס למצבת כח-האדם של המשרד. אחד הדברים המפתיעים שעלו בדיון בבית הדין הארצי הוא חשיפת התמ"ת כי אחד השיקולים של מערכת האכיפה שלו הוא שיקול מסחרי, כלומר ניסיון לאזן בין החנויות הקטנות במרכזי הערים הסגורות בשבת לבין הקניונים הפתוחים בשבתות והממשיכים להרוויח כספם. התמ"ת טען אז כי מדובר בשיקול לגיטימי ואף מחויב המציאות.

 

בית הדין הארצי קיבל את הערעור והחזיר את התיק לבית הדין האזורי לעבודה. בית הדין הארצי, דרך אגב, אף קבע כי השיקול המסחרי שהציג התמ"ת עולה בקנה אחד עם תכלית החוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אייס: לא יעבדו בשבת?
הום סנטר: יעשו שבת בבית?
מומלצים