כך תמנעו אנמיה אצל תינוקות
חוסר ברזל הוא החסר השכיח ביותר בקרב תינוקות. אם הוא לא מטופל - הוא גורם לאנמיה ולכן חשוב להיות עירניים. לפניכם מספר עצות חשובות בנושא
אנמיה, שכינויה העממי הוא 'חוסר דם,' היא תופעה שכיחה אצל תינוקות, ומתבטאת ברמה נמוכה של המוגלובין, שנמצא בכדוריות הדם האדומות. תפקידו של ההמוגלובין הוא לשאת חמצן לכל חלקי הגוף.
הסיבות לאנמיה שונות, מסבירים המומחים במחלקה לחינוך וקידום הבריאות בשירותי בריאות כללית. בין הסיבות מחלות תורשתיות ודימומים, אך הסיבה השכיחה ביותר היא מחסור בברזל בגוף. לברזל, מינרל חשוב ביותר, חלק נכבד ביצירת כדוריות דם אדומות. רמה נמוכה של ברזל בגוף תגרום לרמת המוגלובין נמוכה ולפגיעה באספקת החמצן לתאי הגוף.
חוסר ברזל הוא החסר התזונתי השכיח ביותר בקרב תינוקות, ואם הוא לא מטופל – הוא גורם לאנמיה. אנמיה עלולה לפגוע בהתפתחות התקינה של תינוקות ולגרום להם חוסר תיאבון, חולשה ועייפות, ולכן חשוב למנוע אותה. ניתן לעשות את זה בקלות.
איך יודעים אם לתינוק יש אנמיה מחוסר ברזל?
- יש לבצע בדיקת דם לבדיקת רמת ההמוגלובין לתינוקות בני 9 חודשים עד שנתיים וחצי.
- אם נמצא שרמת ההמוגלובין בדם נמוכה, יש להקפיד למלא את הנחיות הצוות הרפואי לטיפול התזונתי הנדרש ולהוספת ברזל, כדי למלא את החוסר שנוצר.
- אם גם אחרי הטיפול אין שיפור ברמת ההמוגלובין, ניתן לבדוק בבדיקות דם את רמת הברזל בדם ואת המלאי של 'מחסני הברזל' בגוף, וכך להגיע לאבחון הסיבות לאנמיה.
- בעת ההריון העובר מקבל את הברזל שהוא זקוק לו מהאם. מחסני הברזל של התינוק הנולד מספיקים לו לרוב לארבעת חודשי חייו הראשונים. מאחר שריכוז הברזל במזון התינוק לא מספיק לצרכיו, חשוב לתת תוסף ברזל מהגיל הזה.
איך מונעים אנמיה מחוסר ברזל
- רצוי להזין את התינוק בחלב אם בלבד בששת חודשי חייו הראשונים.
- אם לא מניקים את התינוק, יש להזין אותו בפורמולות מזון מוכנות לתינוקות שמועשרות בברזל.
- מגיל 4-6 חודשים יש להוסיף לתינוק (גם תינוק שיונק חלב אם) מדי יום 7 מ"ג ברזל.
- מגיל 7 חודשים ועד הגיעו להזנה מלאה, לרוב סביב גיל שנה, יש להוסיף לתינוק מדי יום 15 מ"ג ברזל.
- מגיל חצי שנה חשוב להתחיל לתת לתינוק בהדרגה מזונות עשירים בברזל.
- חשוב להמשיך להעשיר את תפריט התינוק במזונות עתירי ברזל גם מעל גיל שנה.
- יש להימנע ממתן חלב פרה לתינוק עד גיל שנה.
- יש להימנע מהשקיית תינוקות בתה, שכן הוא מפריע לספיגת הברזל.
- אם התינוק נולד פג או במשקל נמוך במיוחד, כדאי להתייעץ עם הצוות הרפואי לגבי התחלת מתן ברזל בגיל צעיר יותר.
- זכרו – בשר מכיל ברזל שנספג בצורה טובה בגוף ונחשב למקור הטוב ביותר לברזל בתפריט התינוק. ברזל נמצא גם בקטניות כמו שעועית יבשה, עדשים, אפונה, חומוס ודגים. דגים ניתן להוסיף לתפריט התינוק מגיל שנה. מזונות עשירים בוויטמין ,C כמו ירקות ופירות, משפרים את ספיגת הברזל בגוף.
אנמיה עלולה לפגוע בהתפתחות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים