בדיקה: מי העלים נעליים של נפגעי שיתוק מוחין?
עשרות נכים, שזכאים לקבל נעליים מיוחדות ממשרד הבריאות, ממתינים כבר שנה לקבל את שמגיע להם. 100 אלף שקלים הועברו ליצרן, אך הנעליים מעולם לא נשלחו. ל-ynet נודע כי משרד הבריאות בודק את הפרשה כבר יותר מחודש, אך תלונה לא הוגשה במשטרה. מנהל בבית לוינשטיין: "זה מעשה נבלה. חגגו על חשבון הנכים"
משרד הבריאות בודק תלונה הנוגעת להיעלמות זוגות נעליים לשל עשרות נפגעי שיתוק מוחין, חוסים במוסד "כפר תקווה" בטבעון. ל-ynet נודע כי החוסים ממתינים כבר שנה לנעליים, הנתונים הובאו לידיעת משרד הבריאות לפני חודש, אך עדיין לא הוגשה תלונה במשטרה ובדיקת הנושא מתנהלת בעצלתיים.
אדם בעל נכות ברגליים הזקוק לנעליים אורתופדיות מיוחדות זכאי להחליפן מדי שנתיים במימון משרד הבריאות. משרד הבריאות מספק לנכים וקטועי גפיים מכשירים, תותבות ונעליים אורתופדיות באמצעות מוסד ללא כוונת רווח בשם "מכון לואיס". המוסד מטפל בכתשעת אלפים נכים בשנה.
מקרה הגניבה לכאורה נחשף לאחר שאב לחוסה, המתגורר במוסד "כפר תקווה" בטבעון, התלונן כי עברו כמעט שלוש שנים מאז הוחלף זוג הנעליים של בנו והוא טרם קיבל את הנעליים המיוחלות. בבדיקה שנערכה בכפר תקווה התברר שישנם 38 מקרים נוספים.
העברת הכסף ובקרת האיכות על המכשירים והנעליים נעשות על ידי מכון לואיס. רופאים מטעם המכון בודקים את הנכה, מאשרים את ההזמנה ולאחר שהנעל מוכנה, הם בודקים שוב את החולה ומאשרים שהנעל איכותית ומתאימה. רק לאחר חתימת הרופא מועבר הכסף של משרד הבריאות ממכון לואיס ליצרני הנעליים. השיטה נועדה להבטיח אספקת מכשירים ונעליים מתאימים ואיכותיים, אך בפועל היא מזמינה לחצים מצד הספקים על הרופאים.
מכון לואיס: "אנחנו לא עושים חקירה"
רויטל לוין, אחראית מנהל וכוח אדם בכפר תקווה, פנתה למכון לואיס כדי לברר את הנושא. המכון טען כי יש ברשותו רשימה של חוסים שביקרו לכאורה בבית חולים העמק בשנה שעברה לצורך הזמנת הנעליים. אולם בכפר תקווה הגישו תצהיר חתום לפיו החוסים ונציגי המוסד כלל לא ביקרו בבית החולים.
התלונה החדשה על "היעלמות" הנעליים מערבת ספק נעליים מאזור הצפון ורופא מורשה שהמכון נמצא עמו בקשר. לפי המסמכים שבידי מכון לואיס, הרופא חתם כי ראה כל אחד מהחוסים לפני ייצור הנעל ולאחריו. הספק, מצדו, חתם שמסר את הנעליים.
במכון לואיס אמרו בתגובה כי הסתפקו בבדיקה של המסמכים. נעמי רוטשילד, המנהלת האדמניסטרטיבית של המכון הסבירה: "כל הטפסים מולאו כשורה והגישו לנו חשבוניות על הנעליים. שאלנו את הרופא המורשה ותאריכי ההזמנות תואמים לתאריכים המופיעים בתיקים. אנחנו לא יכולים לעשות דבר מעבר לזה. אנחנו לא עושים חקירה. אצלנו הכל כתוב כשורה".
חומר הבדיקה הועבר למבקר הפנימי של משרד הבריאות וממנו לידי ד"ר חזי לוי, ראש מנהל הרפואה במשרד הבריאות. לדברי ד"ר לוי, "לכאורה עלה החשד שמשהו לא בסדר. הוריתי למכון לואיס לבדוק שנית את הגרסאות מול הספק, הרופא המורשה וכפר תקווה."
ד"ר לוי הוסיף כי "אם יש פה משהו שמריח כהונאה, נשקול טיפול בכל מישור". הוא נשאל מדוע לא הוגשה עדיין תלונה במשטרה, למרות שחלף יותר מחודש, והשיב: "אם היה ברור לי שיש - הונאה הייתי פונה עוד אתמול למשטרה".
אולם משרד הבריאות מוגבל ביכולתו לפקח על הנעשה במכון לואיס. מבקר המשרד, אריה פז, עמד על כך בהרצאה שנשא בפורום המבקרים של מערכת הבריאות. "הבעיה שלנו היא שמשרד הבריאות קשור לכל מיני גופים שהפיקוח עליהם רופף למדי, והדברים האלו מזמינים פרצות בגדר", אמר.
"גם שדדו את הציבור וגם פגעו בנכים"
פרופ' אלי איסקוב, מנהל המחלקה לשיקום אורתופדי בבית החולים השיקומי "בית לוינשטיין", מסביר שמדובר במקרה חמור. "זו האוכלוסייה הכי מקופחת, שאינה יכולה להתלונן. זה מעשה נבלה - גם לשדוד את הקופה הציבורית וגם לפגוע באנשים שקשה להגן עליהם. מישהו חגג על חשבונם".
להערכתו, העלות של 39 זוגות נעליים נעה בין 100 ל-120 אלף שקל. הוא ציין כי "צריך להעניש את מי ששדד את קופת המדינה. הנכים לא מתים
בלי נעליים, אבל זה משהו מאד מהותי לאיכות החיים שלהם. זו עזרה משמעותית וזכותם לקבל אותה".
יו"ר עמותת קר"ן (קטועי רגליים נלחמים), חיים רייזלר, הגיב אף הוא בזעם: "נודע לי שמשרד הבריאות מטפל בנושא כבר למעלה מחודש אבל הוא לא עושה דבר ולא פונה למשטרה. אני ממליץ למשרד הבריאות לעשות בדיקה מקיפה בקרב כל מוסדות החוסים על מנת לבדוק אם מדובר במקרה חד פעמי או בתופעה".