איראן: מנהיגים בהאים נעצרו "בשל קשר לציונים"
טהרן אישרה ששישה מנהיגי הקהילה הבהאית במדינה נעצרו בשל חשד שפעלו "נגד האינטרסים של המדינה וקשרים לזרים, במיוחד לציונים". מזכ"ל הקהילה הבהאית: הסיבה למעצרים לא ברורה. לאחרונה כונסה בחיפה ועידת הבהאים, הנציגים האיראנים לא השתתפו בה
איראן אישרה היום (ג') כי עצרה את מנהיגי הקהילה הבהאית במדינה באשמת פעילות "נגד האינטרס של המדינה". בשבוע שעבר דווח כי אנשי מודיעין עצרו שישה מנהיגי הקהילה בבתיהם. דובר ממשלת איראן, גולאם-חוסיין אלהם, אישר את דבר מעצרם ומסר כי "הקבוצה הזו פעלה נגד האינטרסים של המדינה והיו לה קשרים לזרים, במיוחד לציונים". הוא לא פירט.
אלהם הוסיף כי "שירותי המודיעין שלנו פעלו על-פי חוק והם מטפלים בנושא מתוקף חובתם ובמסגרת החוק כמו בכל מדינה". שר החוץ הקנדי, מקסים ברינר, הביע דאגה מהמעצרים וקרא לשחרר את השישה. הוא האשים את איראן כי עצרה את השישה בשל אמונתם, אולם דובר הממשלה האיראנית אמר כי "המעצר הזה אינו קשור לאידיאולוגיה או לאמונה".
אחת ההערכות היא כי הבהאים נעצרו באיראן בעקבות הפיצוץ שאירע בחודש שעבר במסגד בשיראז בו נהרגו 14 בני אדם. הפיצוץ אירע בעת שאיש דת מקומי הטיף נגד הבאהיים ולאחר הפיצוץ היו שהאשימו את הבאהיים בפיצוץ. לעומת זאת, איראן הרשמית האשימה ארגון טרור מקומי ועצרה יותר מתריסר חשודים שלטענתה הודו כי קיבלו מימון והכוונה מארה"ב, בריטניה וישראל. עם זאת, עד כה היא לא הציגה כל ראיה לכך.
רדיפת המיעוט הבהאי באיראן אינה דבר חדש או יוצא דופן. הרשויות באיראן דואגות לפקח אחרי בני הקהילה ולהציע להם להמיר את דתם על מנת שלא יתנכלו להם. בינואר הודיעה איראן כי היא העמידה לדין 54 בהאים בגין תעמולה נגד המשטר. שלושה מהם נידונו לארבע שנות מאסר והשאר קיבלו עונש של שנת מאסר על תנאי. גורמי משפט אמרו כי הבהאים עסקו במיסיונריות בשיראז תחת כיסוי של עזרה לנזקקים.
עשרות שנים של רדיפה
המזכיר הכללי של הקהילה הבהאית הבינלאומית, שמושבה בחיפה, אלברט לינקולן, אמר ל-ynet כי שבוע לאחר מעצרם של ראשי הקהילה באיראן, אין בידי הבהאים כל מידע על מה שעלה בגורלם. "לפי המקורות הזרים שאנחנו ניזונים מהם, הממשל האיראני מאשר שהם נעצרו, אבל לא ידוע מה הסיבות למעצר. שמענו את טענות המשטר האיראני, שהמעצר אינו קשור לאמונה שלהם", ציין לינקולן בציניות מסוימת.
לדבריו, יש באיראן רדיפה ממוסדת אחרי הבהאים, אולם השלטונות פועלים בשקט, כדי לא לעורר מחאות חריפות מדי. לינקולן סיפר כי עד המהפכה האסלאמית הנהיגה את הקהילה הבהאית באיראן מועצה נבחרת של תשעה חברים. לאחר המהפכה נעצרו חבריה והוצאו להורג. תשעה חברים שנבחרו לאחר מכן, נעלמו ולא ידוע מה עלה בגורלם. מאז, פעלה ועדה בלתי רשמית שכללה שבעה חברים (שחבריה נעצרו בשבוע שעבר).
בשבועות האחרונים התכנסה בחיפה הוועידה העולמית של הבהאים. הנציגים האיראנים לא השתתפו בוועידה, מחשש לחייהם, אולם לחיפה הגיעו נציגים ממדינות מוסלמיות בצפון אפריקה, וכן מאינדונזיה ומלזיה. הדת הבהאית התפתחה באיראן במאה ה-19, אך מאז המהפכה האסלאמית ב-1979 היא בלתי חוקית ברפובליקה האסלאמית.
באיראן חיים כיום, על-פי ההערכות, כ-300 אלף בהאים הנחשבים בעיני השלטונות ככופרים ונאלצים להסתיר את אמונתם. הבהאים רואים בבאהואללה, שנולד ב-1817, כנביא האחרון שנשלח ארצה על-ידי האלוהים, זאת בניגוד למוסלמים המאמינים כי השליח האחרון היה הנביא מוחמד. באהואללה עצמו קבור בחיפה, במוזולאום המפואר עליו נבנתה כיפת הזהב, והוא נחשב למקום הקדוש ביותר לבהאים.