שתף קטע נבחר

 

הרב רונצקי מסביר: למה נסעתי בשבת

העיתונות החרדית מתחה ביקורת חריפה על הרב הצבאי ש"קפץ" עם מפקדים לגבול עזה בעיצומה של השבת. באיגרת לא שיגרתית, שתוכנה הגיע לידי ynet, משיב הרב רונצקי למבקריו ומבהיר: "רב צבאי חייב לשאת פלאפון בשבת, הוא חלק מהיחידה ויוצא עימה לקרב"

הרב הצבאי הראשי, תא"ל אביחי רונצקי, משיב אש למבקריו: לאחר שהואשם בחילול השבת בעקבות החלטתו לפני כשלושה שבועות לצאת יחד עם כוח צבאי לפעילות ברצועת עזה בשבת, החליט הרב הצבאי הראשי להגיב לביקורת ובאופן חריג שיגר איגרת לכל הרבנים הצבאיים, כך נודע ל-ynet. "הרב הצבאי הוא חלק בלתי נפרד מהיחידה הלוחמת, וכשם שהוא מסכן את חייו ביציאתו לשדה הקרב יחד עם הלוחמים, כך פשוט הוא שאם היחידה יוצאת בשבת למשימה מבצעית, אף הרב נמצא עימם", כתב.

 

פרשת "חילול השבת" של הרבצ"ר, כפי שהיא מכונה בחוגים דתיים וחרדים ובמרכזה עומד תא"ל רונצקי, ממשיכה להעסיק את צה"ל והרבנים מחוץ למערכת הצבאית.

 

הכל החל בשבת שלפני ליל הסדר, כאשר תא"ל רונצקי שהה עם לוחמים מבית הספר למ"כים בדרום הארץ. בשלב מסוים, בעקבות הודעה על חדירת מחבלים לישראל, הוקפצו מספר מפקדים מהבסיס לרצועת עזה ותא"ל רונצקי הצטרף אליהם, לאחר מכן המשיך לביקור בחטיבה הצפונית ולבסוף, במהלך השבת, שב לבית הספר למ"כים. הביקורת לא איחרה לבוא ורבנים האשימו אותו בחילול שבת. הטענה המרכזית הייתה כי לא הייתה סיבה לרבצ"ר להצטרף לכוח הצבאי, משום שאינו נושא בתפקיד מבצעי. הרבצ"ר מצידו דחה את הביקורת וסירב להשיב לטענות המבקרים.

 

"הרב הצבאי בדמות הכהן"

כעת מסתבר כי הרבצ"ר לא אמר את המילה האחרונה בנושא והחליט להבהיר את עמדתו באמצעות האיגרת, שתוכנה הגיע לידי ynet. "ברצוני להרחיב ולפרט בעניין יציאת הרכב הצבאי יחד עם היחידה לפעילות מבצעית בשבת. ההתייחסות לעניין זה נגזרת מהבנת תפקיד הרב ביחידתו", כתב תא"ל רונצקי בפתח הדברים, "ובכן, עוד בימי קדם אנו פוגשים את הרב הצבאי בדמותו של הכהן, משוח המלחמה. אותו רב, הכהן, ניצב בפני הלוחמים טרם יציאתם לקרב ונוסך בהם רוח לחימה, ובהמשך - אף יוצא עימם לשדה הקרב".

 

הרבצ"ר, ברמז עבה למבקריו דוחה את ההאשמות בעיתונות החרדית מכל וכל: "אם כן, משימתו העיקרית של רב היחידה היא חיזוקם של הלוחמים. חיזוק זה הינו הכרחי ונחוץ ביותר לניצחון בקרב, מפני שכידוע, ההסתערות אל מול פני האויב וחירוף הנפש אינם טבעיים לאדם, ובוודאי לא לחיילנו הצעירים. ממילא, רב המעורה היטב ביחידותיו, המשתתף עימם באימונים ובתעסוקות המבצעיות, יכול לסייע מאוד להתגבר על מצוקות נפש ומשברים המאפיינים בעת שכזו".

 

ועוד כותב הרבצ"ר: "אפשר לדמות עניין זה לחולה שיש בו סכנה. שאנו יודעים בוודאות שהבאת קרוביו יכולה לסייע לשיפור מצבו. במצב זה מצאנו בפוסקים שהתירו את הבאת הקרובים אף במלאכות דאורייתא. ממילא, קל וחומר שיש להתיר במקרה זה שהרי כאן מדובר בחיזוק רוחם של הלוחמים - דבר המשפיע באופן ישיר על הצלחת המבצע, וזה הרי חשוב לאין ערוך מחייו של היחיד".

 

תא"ל רונצקי אף נוגע באירוע בו היה מעורב – הנסיעה עם הלוחמים בשבת, ומציין כי יש לדבר הסבר בהלכה, אולם אינו מסתפק בו. "אך באמת, אין כל צורך בכל זה, שהרי אמרנו בראשית דיברנו שהרב הוא חלק בלתי נפרד מיחידתו ויוצא עם הלוחמים למשימותיהם אף בשבת. מכאן פשוט שהרב הצבאי, ובעיקר רב של יחידה לוחמת, צריך לשאת עימו את הפלאפון בדרך קבע ביום ובלילה, ואף בשבת. וכאן אולי המקום להוסיף ולהזכיר שמלבד שותפות הרב ביחידתו בחיזוק רוב הלוחמים והמפקדים בעת התעסוקה המבצעית והיציאה לקרב, שותף הרב ביחידתו אף בחיי השגרה...".

 

קצין רבנות המשרת באחת החטיבות הסדירות של צה"ל שקרא את האיגרת אמר כי הרבצ"ר רואה את תפקיד הרבנים כחלק בלתי נפרד מההוויה הצבאית. "אין ספק שהוא מנפץ כמה מיתוסים ויהיו כאלה מחוץ לצבא שלא יאהבו את זה", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
הרב הצבאי
צילום: צביקה טישלר
ספרא וסיפא
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים