שתף קטע נבחר

 

אורלב למזוז: חשש לפלילים בבחירת רב לי-ם

מאז נפטרו רבניה הראשיים של ירושלים לפני כחמש שנים, התפקידים לא אוישו והליך בחירת רבנים חדשים התעכב. לאחרונה נרשמה האצה פתאומית בתהליך, כשהמועמד המוביל לתפקיד הרב הספרדי הוא בנו של הרב עובדיה יוסף. חבר הכנסת זבולון אורלב פנה ליועץ המשפטי לממשלה בדרישה לעכב את הליכי המינוי, שלדבריו עלה בהם חשש לתפירת מינוי

חבר הכנסת זבולון אורלב פנה ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בדרישה לעכב את ישיבת הוועד הבוחר, שאמור לקבוע מי יהיו 48 חברי הגוף שיבחר את רבני העיר ירושלים. ישיבת הוועד הבוחר, המונה חמישה חברים, אמורה להתכנס היום (ד'), אך לדברי אורלב קיימים סימני שאלה רבים ביחס לתקינות הפוליטית של תהליך בחירתם, שייתכן שאף גובל בפלילים.

 

לפני כחמש שנים נפטרו שני הרבנים הראשיים של ירושלים, הרב שלום משאש והרב יצחק קוליץ, ומאז לא כיהן רב ראשי בבירה. לאחרונה, אחרי שנים של קפאון, נרשמה האצה פתאומית בהליך בחירת הרבנים לעיר. לטענת אורלב, ממסמכים שבידיו עולה חשש שבהליך הנוכחי בוצעו מעשי מרמה והפרת אמונים, וכי קיים חשש לתפירת מינוי לתפקיד עבור בנו של הרב עובדיה יוסף, הרב יצחק יוסף.  

 

במכתב ששיגר למזוז כתב אורלב כי יש לעכב את פגישת חברי הוועד הבוחר, וזאת "כדי למנוע חילול השם ואת הצורך לערב רבנים נכבדים ונשואי פנים בחקירות והליכים משפטיים". אורלב טען כי בידו מכתב שלכאורה רשומים בו, בכתב ידו של הרב יצחק יוסף, שמות מועמדים עליהם הוא ממליץ כראויים להיות חברים בגוף הבוחר. אם הוועד יכונס היום, לפני שהעניין יבואר, בכוונתו של אורלב להגיש תלונה במשטרה.

 

תקנות חדשות, כוח לשר?

זה זמן רב ששר הדתות, יצחק כהן (ש"ס), מנסה לקדם את נושא בחירת הרבנים בכלל, ובירושלים בפרט, אבל התהליך מתעכב - שלא לומר נתקע - נוכח ביקורת ציבורית. בין השאר נשמעו טענות על כך שהרב עובדיה יוסף לוחץ על השר כהן שיפעל למינוי בנו, ואם אפשר לפני חילופי השלטון. 

 

בספטמבר 2007 גיבש השר כהן תקנות חדשות לבחירת רבני ערים, ואף הביאן לאישורן בפני ראש הממשלה, אהוד אולמרט. בעוד שבעבר, הוועד הבוחר היה מורכב משני חברי המועצה הדתית, שני נציגי עירייה ויושב ראש המוסכם על ארבעת המשתתפים, שינוי התקנות הוביל לכך שיו"ר הוועדה כיום הוא שופט או דיין, ואליו מצטרפים שני נציגי עירייה, נציג מטעם השר הממונה ונציג מהרבנות הראשית. החמישה אחראים על בחירתם של 48 חברי הגוף הבוחר, ששליש מהם מרשימה שמרכיב שר הדתות, שליש מנציגויות בתי הכנסת ביישוב ושליש מהעירייה.

 

חודש לאחר גיבוש התקנות עתר לבג"ץ חבר מועצת עיריית ירושלים, ניר ברקת, בטענה שהשינוי מקנה שליטה כמעט מוחלטת לשר הממונה בקביעת חברי הוועד שבוחר את חברי הגוף לבחירת רבני העיר. עוד טען ברקת שמן הראוי שהתקנות יעברו את אישורה של הכנסת. לפני שבוע הגיש ברקת עתירה מחודשת בנושא, בה הוא טוען בנוסף כי על פי התקנות הקיימות, אין לקיים את הליך הבחירה לרבנות כשהעירייה הולכת לבחירות תוך פחות מחצי שנה.

 

בתגוה לטענות ברקת, ביקש בג"ץ מנציגי משרד הדתות להשיב בעניין תוך 21 יום. במשרד הדתות החליטו בתגובה להאיץ את התהליך, ולכנס את חברי הוועד הבוחר עוד לפני המועד בו נקבע דיון נוסף בפני שופטי בג"ץ - כפי הנראה בניסיון להציב את השופטים בפני עובדה מוגמרת.

 

לופוליאנסקי פועל בחשאי

עד לא מזמן כינוס הוועד הבוחר לא התאפשר כלל בירושלים. בעירייה התקשו להחליט על שני המועמדים מטעמם, זאת בשל מחלוקות חריפות בין חברי המועצה והתנגדותם של חברים רבים - כולל מצד חברי קואליציה - בדבר זהות הנציגים.

 

בנובמבר האחרון עשה ראש עיריית ירושלים, אורי לופוליאנסקי, ניסיון למנות לוועדה את עצמו ואת סגנו, יהושע פולק, חברי הקואליציה מסיעת המפד"ל התנגדו בכל תוקף, ודרשו כי בתמורה להצבעתם, יתחייב ראש העיר שימונה גם רב ציוני בעיר. בכך חברו לחברי האופוזיציה, שדרשו שאת תושביה של עיר הבירה - לפחות את הדתיים-לאומיים והחילונים מביניהם - ייצג לפחות רב אחד בעל גישה ציונית, שיכהן לצידו של הרב החרדי יצחק יוסף. לופוליאנסקי הבין שהוא בבעיה, ויתר על ההצבעה באותה ישיבה והוריד את ההצעה מסדר היום. את ההבטחה לרב ציוני הוא לא יכול היה לספק מאחר שאת משרת הרב האשכנזי, הועיד פטרונו הרוחני, הרב יוסף שלום אלישיב, לנאמן ביתו, הרב יוסף יקותיאל אפרתי, שרחוק מאוד בדעותיו מהאידיאולוגיה הציונית.

 

והנה, לא מזמן הצליח לופוליאנסקי להביא לבחירתם של שני נציגים מטעם העירייה. הפעם נמנע ראש העיר מלהעלות את הנושא בפומבי והוא פנה להחתים רוב של 19 חברי מועצה בחשאי, התומכים בו ובגרשוני, העובד במחלקת התכנון בעירייה, תחת ניהולו של פולק. שאר חברי המועצה, שהיו ידועים בהתנגדותם לתהליך, לופוליאנסקי לא יידע, והדבר הובא לידיעתם רק בדיעבד.

 

קשר משפחתי

גם לגבי בחירת נציג הוועד מטעם מועצת הרבנות הראשית עולות תהיות. לטענתו של אורלב, ראוי היה שהרב הראשי לישראל, הרב שלמה משה עמאר, יפסול עצמו מלקחת חלק בהליך בחירת הרבנים בירושלים, נוכח קרבתו המשפחתית לרב עובדיה יוסף ולבנו - המועמד המוביל. אלא שהרב הראשי לא רק שלא פסל את עצמו, אלא אף העביר בכתב ידו מכתב תמיכה ליצחק יוסף והביע תקווה שהבירה תזכה בכהונתו. למכתב צורפו הסכמות מרבנים נוספים.

 

מעבר לכך, היה זה הרב עמאר שהמליץ על רב העיר יבנה, הרב דוד אבוחצירא, כמועמד הראוי בעיניו לכהן כנציג הרבנות בוועד הבוחר. בישיבה שבה הוחלט על בחירתו ציין הרב האשכנזי, יונה מצגר, כי בחירתו הינה על דעת גדולי ישראל, הרב

עובדיה יוסף והרב אלישיב.

 

מלשכת השר יצחק כהן נמסר בתגובה לפנייתו של אורלב כי "הליך הקמת הוועד נעשה מתוך שקיפות מלאה ומינהל תקין. כך גם קביעת התקנות, שנעשו בתיאום מלא ובשיתוף עם משרד המשפטים. אין לנו אלא להצטער על כך שמי שמנסה לעכב את תושבי ירושלים מלזכות בכהונת רבנים לעיר הקודש, מכנה עצמו כחבר במפלגה דתית".

 

בשיחה עם ynet ביקש ברקת להבהיר כי אין לו שום דבר נגד רב זה או אחר, אך הוסיף: "ובכל זאת, הייתי רוצה לראות שהליך בחירתם של שני האישים המכובדים ייעשה בצורה המכבדת את מעמדם, באופן דמוקרטי ותקין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב יצחק יוסף. המועמד המוביל
צילום: אתר שטורעם.נט
אורלב. יגיש תלונה?
צילום: גיל יוחנן
מזוז. יבדוק?
צילום: גיל יוחנן
צילום: דודי ועקנין
ברקת. הלך לבג"ץ
צילום: דודי ועקנין
מומלצים