שתף קטע נבחר

 

פריצת דרך: שליחי אולמרט ואסד נפגשים בטורקיה

זה שלושה ימים יושבים טורבוביץ' ותורג'מן בטורקיה עם אישים בכירים מדמשק. בהודעה דרמטית, שיצאה במקביל בירושלים, בדמשק ובאנקרה, נאמר: "ישראל וסוריה החלו בשיחות שלום לא ישירות בחסות טורקיה. הצדדים הצהירו על כוונתם לנהל את השיחות בתום לב ובפתיחות, ולקיים דיאלוג רציני ורציף, על מנת להגיע לשלום מקיף בהתאם למסגרת שנקבעה בוועידת מדריד"

במשך זמן רב ביקש הנשיא הסורי לחדש את המשא-ומתן עם ישראל, כל עוד הדבר ייעשה באורח גלוי ורשמי. בירושלים התנהל ויכוח נוקב, האם להיענות לידו המושטת של בשאר אסד. בצהריים (יום ד') הודיעה לשכת ראש הממשלה בירושלים: המגעים נפתחו. בימין מיהרו לתקוף את עיתוי הפרסום, בעיצומה של פרשת "מעטפות הכסף", והאשימו: "כעומק החקירה - שיחות אנקרה".   

 

ל-ynet נמסר כי מאז יום שני נועדים בטורקיה שליחיו של ראש הממשלה, יורם טורבוביץ' ושלום תורג'מן, עם אישים סורים. "ישראל וסוריה", נאמר בהודעה הדרמטית - אשר יצאה במקביל בירושלים, בדמשק ובאנקרה - "החלו בשיחות שלום בלתי ישירות בחסות טורקיה. שני הצדדים הצהירו על כוונתם לנהל את השיחות בתום לב ובפתיחות, ולקיים דיאלוג רציני ורציף, על מנת להגיע לשלום מקיף בהתאם למסגרת שנקבעה בוועידת מדריד". 

 

זמן קצר לפני פרסום ההודעה, עדכן ראש הממשלה בפרטיה את שרת החוץ, שר הביטחון, הרמטכ"ל, ראשי המוסד והשב"כ וראשי הקואליציה. בלשכת אולמרט מצפים לשובם לארץ של ראש הסגל טורבוביץ' והיועץ תורג'מן, כדי ללמוד על "ההישגים בניסיון לפתוח בערוץ תקשורת עם הסורים בתיווך טורקי".

 

זה התחיל בביקור

המגעים העקיפים עם הסורים החלו בפברואר 2007, עת ביקר ראש הממשלה

אולמרט באנקרה. בשיחה בארבע עיניים עם עמיתו הטורקי ארדואן, סוכם שטורקיה תתווך בין המדינות, במטרה להגיע להסכם שלום. את ניהול המסלול הטורקי הפקיד ראש הממשלה בידי ראש הסגל במשרדו, טורבוביץ', והיועץ המדיני תורג'מן. השניים נסעו בתקופה האחרונה מספר רב של פעמים לטורקיה וניהלו מגעים שוטפים מול השלטונות. לפני כשלושה שבועות נקבע מועד לכינוס נציגים משני הצדדים באנקרה.

 

במהלך ההכנות לפגישה אספו שליחיו של אולמרט את כל החומר שנצבר בסבבי השיחות הקודמים. החומר נותח תוך התייעצות עם אישים, שהיו מעורבים במשא-ומתן. בימים האחרונים הוחלט לצאת לדרך, ולפרסם את ההודעה הרשמית המשותפת.

 

לאחרונה דווח בטורקיה על הסכמה ישראלית לסגת מרמת-הגולן, תמורת שלום מלא עם דמשק. ראש הממשלה אולמרט, ששהה באותו זמן בחופשה בגולן, לא הכחיש את הידיעה - והדבר חולל סערה פוליטית.

 

בזמן שחלף מאז מלחמת לבנון השנייה, נרשמה מתיחות גבוהה בגבול בין שתי המדינות - עד כדי חשש ממשי ממלחמה. כמעט-התלקחות אירעה בעקבות תקיפת חיל-האוויר בדיר א-זור. הנשיא הסורי קרא לכוחותיו לשמור על דריכות ועירנות, כאשר בדמשק הזהירו בעיקר ממתקפה ישראלית - אולי בעקבות פיגוע נקם של חיזבאללה על חיסולו של עימאד מורנייה.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגעים לא-פורמליים: אסד
צילום: רויטרס
צילום: אביגיל עוזי
שיחות בטורקיה: טורבוביץ'
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים