שתף קטע נבחר

 

תקדים: חרדי חייב במזונות הבן גם אחרי גיל 18

שופטת בית המשפט לענייני משפחה קבעה בפסק דין ייחודי כי תלותו של בחור ישיבה בהוריו נמשכת כל עוד הינו לומד ב"ישיבה הגבוהה", גם אחרי התיכון: "תלמיד ישיבה נזקק לתמיכה כלכלית עקיפה, לאור העובדה כי לאחר גיל גיוס אינו יכול לעבוד לפרנסתו"

בית המשפט לענייני משפחה בחיפה, פסק באחרונה בפסק דין תקדימי שהותר היום (ד') לפרסום, כי אדם חרדי ימשיך לשלם מזונות לבנו, למרות שעבר את גיל 18. הבן לומד בישיבה גבוהה בתנאי פנימייה והשופטת פסקה כי "תלותו של בחור ישיבה בהוריו אינה מסתיימת (כמו אצל החילוני) עם הגיעו לגיל 18 והיא נמשכת כל עוד הינו לומד ב'ישיבה הגבוהה'". עם זאת, צימצמה השופטת את דמי המזונות שימשיך האב לשלם בכ-60 אחוז, והתנתה את התשלום בחידוש הקשר בין הצעיר לאביו.

 

בני הזוג החרדים – הנמנים על חצרות חסידיות שונות – התגרשו לפני שנים. האב מתגורר עם שלושה מבניו והאם עם בן נוסף, שאינו נמצא בקשר עם אביו. לפני שש שנים, נפסקו לבן מזונות בסך 1,200 שקלים בחודש. האם, תבעה להמשיך בתשלום המזונות גם לאחר הגיעו של הבן לגיל 18, וטענה כי בשל בעיות שונות הוא לומד עם תלמידים צעירים ממנו. האב טען כי תשלום המזונות אמור להסתיים בגיל 18, וכן ציין כי מדובר ב"בן מורד", שניתק את הקשר עמו.

 

חובת האב, במגזר החרדי

השופטת, אלה מירז, פירטה את שלושת השלבים המרכזיים במערכת החינוך החרדית – ישיבה קטנה, מגיל 13 עד 16, ישיבה גבוהה, מגיל 16 ועד 24 ולמעשה עד הנישואין ו'כולל'. היא ציטטה מתוך מסקנות ועדת טל על השילוב של החרדים בצבא וציינה כי אורח חייהם של החרדים, שונה ונפרד. "העדה עוסקת, על פי מורשת הסטורית של אלפים בשנים, במסירות נפש, בלימוד התורה, מתוך ראייה אידאולוגית ומודעות דתית... אוכלוסיה זו שונה באורח חייה, בחינוך שמקנה לבניה ובחשיבתה הערכית – עד שיש לאבחן אותה מכל ציבור אחר של לומדים".

 

בהתייחסה ליכולת הכלכלית של הצעיר, קבעה: "תלמיד ישיבה ככל תלמיד פנימיה אחר נזקק לתמיכה כלכלית עקיפה של הוריו בין היתר לאור העובדה כי לאחר גיל גיוס אינו יכול לעבוד לפרנסתו וכן בזמן בו הינו יוצא לחופשות הינו סמוך על שולחן הוריו".

 

בסופו של דבר קבעה כי "המדיניות המשפטית הראויה היא הרחבת חובת המזונות על הורים כלפי ילדיהם גם לאחר הגיעם לגיל בגרות. תלותו של בחור הישיבה בהוריו אינה מסתיימת עם הגיעו לגיל 18 והיא נמשכת כל עוד הינו לומד ב'ישיבה הגבוהה' ובעצם לפחות עד למעבר ל'כולל' עם נישואיו... עם זאת ייתכן שיש מקום לצמצם את תשלומי המזונות לתלמיד ישיבה המצוי במסגרת ישיבתית – פנמייתית לכדי מחצית ממזונות ילד השוהה דרך קבע בביתו".

 

השופטת קבעה כי האב ישלם לבנו סכום של 500 שקלים בחודש. היא התנתה את התשלום בכך שהבן יחדש את קשריו עם האב, ואף המליצה לבן לפנות לקבלת עזרה מקצועית או תורנית, על מנת לחדש את הקשר. "יש להביא בחשבון כי הילד הפך בגיר וכי הינו עומד ברשות עצמו, וראוי כבן תורה כי יחדש את קשריו עם אביו", ציינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הלימוד. "אחריות עד הכולל"
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים