שתף קטע נבחר

 

תוך כשבועיים יתחיל המו"מ עם סוריה

בכירים בירושלים מאשרים כי תוך כשבועיים ייצא לדרך המו"מ העקיף בין ישראל לסוריה בתיווך טורקי, שיסודותיו הונחו ביומיים החולפים בשיחות אנשיו של אולמרט בטורקיה. לדברי אותם בכירים, אולמרט לא התפנה לחקירה ביום ראשון בשל פגישות ההכנה לשיחות: "כל מי שמנסה לטעון שמדובר בספין, צריך לזכור שהפגישה נקבעה לפני שמישהו ידע על טלנסקי"

תוך כשבועיים יחל המשא ומתן העקיף בן ישראל לסוריה בתיווך טורקי. כך מאשרים הערב (יום ד') גורמים בכירים בירושלים. הבכירים אמרו כי פגישות ההכנה שקיים ראש הממשלה עם שליחיו לקראת צאתם לטורקיה הן הסיבה שבגללה לא התפנה אולמרט לחקירת המשטרה בפרשת "מעטפות הכסף".

 

"כל מי שמנסה לטעון שמדובר בספין, צריך לזכור שכשהפגישה החשובה הזו נקבעה, עוד אף אחד לא ידע על טלנסקי או על החשדות נגד ראש הממשלה", אמרו הבכירים. "ראש הממשלה היה עסוק מאוד בכל אותו היום באין ספור שיחות הכנה, לקראת צאתם של ראש הסגל והיועץ המדיני למפגש עם הבכירים הסורים שנקבע לפני כשלושה שבועות. אין ספק שמדובר בהישג מדיני, והעיתוי שלו במקביל לחקירת פרשת טלנסקי מקרי לחלוטין".  

 

מקורות מדיניים בכירים דחו את טענת שר החוץ הסורי, וליד אל-מועלם, לפיהן ישראל התחייבה לוותר על רמת הגולן: "ההודעה הרשמית שפורסמה בדמשק, באנקרה ובירושלים, אינה מדברת על רמת הגולן ולא בכדי. צריך לזכור שעל ההודעה הזאת עמלו הצדדים במשך שבועות ארוכים. אין בה דבר מקרי, כולל אי-איזכור הגולן", אמרו.

 

פריצת הדרך שאיפשרה לחדש את המשא ומתן הוגדרה היום בלשכת ראש הממשלה כחשובה ודרמטית: "יצאנו מהתהליך של ייסוד הערוץ, ואנו מצויים היום בערוץ שיחות עם סוריה. מדובר בהישג חשוב מאוד", אמרו בירושלים.

 

הכל התחיל בנסיעה לטורקיה

כיצד הבשילה ההצהרה המשותפת לישראל, סוריה וטורקיה היום? הכל החל בנסיעתו ראש הממשלה לטורקיה ב-24 בפברואר 2007. ראש הממשלה אמור היה להיוועד עם ראש הממשלה הטורקי, רג'פ טאיפ ארדואן, במשך כ-45 דקות בארבע עיניים, ולאחר מכן להיוועד עם הצוותים עוד כשעה. בפועל, אולמרט נכנס לפגישה שנמשכה כמעט שעתיים וחצי בארבע עיניים. ביוזמת אולמרט, חיפשו השניים נתיב מסויים לפרוץ את חומת הקיפאון מול סוריה. אולמרט, כך אנשיו היום, היה נחוש למצוא דרך להידבר כדי לברר אפשרות לפתיחת ערוץ מול הסורים.

 

מקורות בכירים בירושלים סיפרו היום שמרגע חזרת ראש הממשלה מפגישה זו, הפעיל "צוות סוריה" שיועד לבחון את האפשרויות בערוץ זה ולקדמן. בראש הצוות עמדו ראש סגל לשכת ראש הממשלה, יורם טורבוביץ, והיועץ המדיני, שלום תורג'מן. לצדם זומנו אנשי מערכת הביטחון ומומחים אחרים לתחום הסורי. "צוות סוריה" אסף חומר של המשאים ומתנים הקודמים עם דמשק, קיבל דו"חות מודיעין, הערכות מדיניות ואת הערכות מערכת הביטחון. רוב הערכות מערכת הביטחון אגב, היו שיש לעודד את יציאת סוריה מ"ציר הרשע" ולכן יש לתת סיכוי למשא ומתן כזה.

 

בין התומכים במהלך זה, היו גם שר הביטחון אהוד ברק, שניסה לקדם בעצמו את המשא ומתן בהיותו ראש ממשלה, והרמטכ"ל גבי אשכנזי. לעומת זאת הוצגו בפני הצוות גם עמדות הפוכות, שגרסו שמשא ומתן עם סוריה לא יביא ליציאתה מציר הרשע. המתנגדים הביעו חשש גם מהתנגדות ארה"ב, שאגב לא הוסרה לחלוטין. הנשיא בוש וסגנו דיק צ'ייני, נתנו "אור ירוק" למגעים בפגישותיהם האחרונות בישראל. מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, נותרה בהתנגדותה.

 

בתשעת החודשים הראשונים של 2007, נסעו ראשי צוות סוריה, טורבוביץ' ותורג'מן, פעמים אחדות לאנקרה, העבירו וקיבלו מסרים מדמשק. בספטמבר תקפה ישראל את הכור הגרעיני הצפון-קוריאני בדיר א-זור. התקפת חיל האויר הישראלי גרמה להתרחקות סורית ואמירות קשות.

 

מייד לאחר מכן התעורר חשש להסלמה צבאית בצפון. רק בתחילת 2008, לאחר פגישה מתוכננת בין אולמרט לארדואן הטורקי בלונדון, נפתח הערוץ הסורי שוב. אז הוחלט לפתוח במגעים מואצים, שהבשילו אך לפני שלושה שבועות.

 

ערב פסח, אמר אולמרט בראיונות ערב פסח לטלוויזיה ולעיתונים, דברים ברורים בנוגע לרצון לחדש את המגעים עם סוריה. זה קרה זמן קצר לפני קביעת הפגישות שנערכו מאז יום שני באיסטנבול, בין הצוותים משלוש המדינות. הפגישות שנערכו ביומיים אלה נועדו לקבוע את מסגרת המשך המשא ומתן הבלתי ישיר בין הצדדים. כמו כן את קצב הפגישות והדיונים, שבסיסם יהיה החלטות 242 ו-338, על פי הבנות ועידת מדריד. בירושלים מברכים על ההישג, אך סבורים שמהלך זה הינו רק מהלך פתיחה שאולי יביא בהמשך למשא ומתן ישיר לשלום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הולכים למו"מ. אולמרט
צילום: AFP
צילום: AFP
הערוץ הסורי. בשאר אסד
צילום: AFP
מומלצים