שתף קטע נבחר
 

עדיין מופלאים

אלבומי "העולם המופלא", שליוו את ילדי ישראל של שנות ה-70, שקעו עמוק אל תהומות הנשייה - עד הרגע בו הגיע לארי לייבוביץ והחליט להפיח חיים חדשים באהבת הילדות שלו

בשנות ה-70, הרבה לפני ש"רון מצא מטמון", "צחי פחי" ושאר חבריהם מ"חבורת הזבל" יצאו לאוויר העולם, היו אלו אלבומי "העולם המופלא" שהעסיקו את ילדי ישראל בחיפוש אובססיבי אחר קלפים. אלא שאז, האווירה היתה שונה: על הקלפים הוטבעו ציורים מושקעים ותמימים, כשתחתיהם כיתוב המסביר את האיור ומבקש להעשיר את ידיעותיו של הילד. גם המרדף הכמעט בלתי-אפשרי אחר קלפים נדירים טרם נולד, ותמורת תשלום סמלי, ניתן היה לקבל את הקלפים החסרים בדואר.


"העולם המופלא", כריכת האלבום

 

אלא שהקלפים הללו שקעו מאז אל תהומות הנשייה והפכו לפריט אספנים נדיר. או לפחות כך היה, עד אותו יום בו לארי לייבוביץ, איש מחשבים בן 43 מכפר האורנים, חזה באלבום הקלפים של בנו הבכור סהר. "כשהסתכלתי על האלבום שלו, ראיתי שהוא ריק מתוכן, עמוס לעייפה באוסף פרסומות על כל פיקסל פנוי בדף", מספר לייבוביץ. "אין שום מידע, ערך מוסף, גירוי סקרנות ודמיון או הקניית ערכים, רק רדיפת ממון וניצול כוח הקנייה של הילדים והוריהם".


 

הקש ששבר את גב הגמל היה הקושי של בנו להצליח ולהשלים את האלבום ולהשיג את הקלפים החסרים. "מבט עיניו הכן והמתוסכל של סהר, כשלא השלים את האלבום למרות מאמציו, לא עזב אותי. אז החלטתי שאני הולך להכיר גם לדור שידע, הילדים של אז, ובעיקר לדור שלא ידע, את אלבומי 'העולם המופלא', עם כל העושר הרעיוני והאוצר האינסופי הטמון בהם. החלטתי להראות לילדים בישראל של היום שאפשר גם אחרת, ושלא חייבים לקבל את קלפי 'חבורת הזבל' ודמיהם כגזרה משמיים".


 

מאותו רגע יצאו לדרכם מסעות החיפוש המפרכים אחר האלבומים הנשכחים, בחנויות יד שנייה ובבתיהם של אספנים. בסופו של דבר, הצליח לייבוביץ להרכיב אוסף מרשים, ובו כמה אלבומים מלאים. "מהרגע שהאלבומים היו בידי, סהר בני לא עזב אותם ולו לרגע. הוא הסתכל והסתכל, דפדף בהם כשעיניו פעורות לרווחה לנוכח המראות המופלאים בקלפים, ופנה אלי בשאלות תוך קריאת הטקסטים המרתקים. פער הדורות נעלם ברגע אחד", מספר לייבוביץ.


 

משלב זה, כבר היה ברור ללייבוביץ שאסור לתת לאלבומים הללו להיעלם בשנית. הוא החל בפרויקט אישי ורחב הקף – לרכז את קלפי האלבומים באתר אינטרנט מיוחד, אותו הקים בעצמו ומתחזק בזמנו הפנוי. גיסו, יוסי הורן, ייעץ וסייע, וגם אמיר כהן, מנכ"ל "נירם" הנוכחי ובנו של גרשון כהן - האיש שהביא את האלבומים ארצה - תמך ביוזמה. לייבוביץ השקיע מכספו ומזמנו במשך שישה חודשים, עד שבסופו של דבר הצליח להקים מעון קבע מקוון לאלבומי "העולם המופלא". מאז, הוא זוכה לתגובות מרגשות מהגולשים שנתקלים לראשונה במאגר המרשים והנוסטלגי. 


 

כשעלה האתר, יצא לייבוביץ בקריאה אל הגולשים, שיסייעו בידו להשלים את האוסף - קריאה שזכתה להיענות, ובימים אלו הוא שוקד על סריקת הפריטים שטרם הועלו לאתר. אך מלאכת האיסוף טרם הושלמה, וכעת הוא מזמין אתכם הגולשים לשלוח אליו את המעטפות המקוריות של קלפי "העולם מופלא", על-מנת שגם אלו יוכלו להופיע באתר.


 

מבחינתו של לייבוביץ, להשבתם של האלבומים אל הזיכרון הקולקטיבי הישראלי יש ערך משמעותי הרבה מעבר להתרפקות נוסטלגית על ימים עברו. "הערך הנוסטלגי מאוד חשוב ,אולם לדעתי הינו רק המתאבן של הפרויקט. אני חושב שילדים והורים היום, ובעיקר כאלו שלא ידעו את 'העולם המופלא', יכולים לראות שניתן לעשות פרויקט מסחרי בהגינות. ניתן להרוויח ואף להעביר ערכים לילדים ערכים שיישארו עימם לאורך כל הדרך עד לבגרותם. ניתן לעורר סקרנות, צימאון לידע ולפתח את הדמיון, ואין שום צורך להגיע למצב של זלזול בקהל הצרכנים הצעיר, למצב של ניצול יצר האספנות ללא שום תמורה ערכית וחינוכית".


 

"האלבומים הללו מסמלים עבורי את ישראל האחרת, ישראל שקצת איבדה כיוון בתקופה האחרונה. אלבומי 'העולם המופלא' מהווים תזכורת באופן סימבולי ובזעיר אנפין למצב הלאומי, לערכים שהיו ואינם עוד", טוען לייבוביץ. "אני רואה מסביבי געגוע , כמיהה לשנות את המצב. הגענו לאיזה סוג של גבול לא טוב, והילדים שגדלים לתוך המציאות העגומה של פרסומות והודעות אס.אם.אס, ללא ערכים ושמץ חינוך, הינם השער לשינוי. זהו הפתח לתקווה: החזרת החינוך הבסיסי והטוב עליו גדלנו גם לדור הנוכחי. עדיין לא מאוחר מדי. הייתי רוצה שבני הצעיר עמרי יגדל עם אלבומים כאלו לצידו".


 

אך האם אלבומי הקלפים של "העולם המופלא" יכולים לשוב אל חיינו, ולמצוא קהל גם במאה ה-21? לייבוביץ לא פוסל את האפשרות. "הסיכוי קיים לדעתי, והופתעתי מאוד לגלות שאחת השאלות השכיחות שאני נתקל בהם היא האם ומתי תחזור סדרת אלבומי העולם המופלא. אנו חושבים בצורה רצינית על הנושא, ואם יתקיימו מספר תנאים, יתכן מאוד שניתן יהיה לקדם את האלבומים והערכים שלהם גם בימינו אנו".


(התמונות באדיבות חברת "נירם")

 

לאתר האינטרנט של "העולם המופלא"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ענבל לייבוביץ
לארי לייבוביץ. התסכול של בנו היה הטריגר
צילום: ענבל לייבוביץ
לאתר ההטבות
מומלצים