שתף קטע נבחר

בכירים בישראל: התרשמנו שהסורים רציניים

ראש הסגל בלשכת ראש הממשלה, ד"ר יורם טורבוביץ', והיועץ המדיני, שלום תורג'מן, עדכנו את אולמרט בתוצאות השיחות באיסטנבול לקראת חידוש המו"מ עם הסורים. "התרשמנו מהנציג הסורי, שהם מתייחסים ברצינות למשא ומתן. אם ייצא מזה שלום, עוד נראה", אמרו בלשכת ראש הממשלה. השרה ציפי לבני עודכנה בדקה ה-90, לפני פרסום ההודעה

המשא ומתן עם סוריה יוצא לדרך: אתמול (יום ד'), בשעה 18:20 נחת בנמל התעופה בן גוריון מטוס "טורקיש איירליינס", ועליו שני נציגיו הבכירים של ראש הממשלה, אהוד אולמרט - ראש הסגל, ד"ר יורם טורבוביץ', והיועץ המדיני, שלום תורג'מן. אחרי יומיים של דיונים באיסטנבול, הם נראו מחויכים ומופתעים מעדת הצלמים שחיכתה להם. משם מיהרו לקריה בתל-אביב - שם חיכה להם ראש הממשלה, שקיבל עדכונים ברוח אופטימית זהירה.

 

אולמרט המשיך לסמינר הקיבוצים, שם אמר כי "עדיף תמיד לדבר מאשר לירות - ואני שמח ששני הצדדים החליטו לדבר". בלשכת ראש הממשלה הביעו אופטימיות מסויגת באשר לאפשרות שיושג שלום עם סוריה, על רקע פתיחת המשא ומתן העקיף: "אנו סבורים שהטורקים רציניים, והם סבורים שהסורים רציניים. הצלחנו להתרשם מהתשובות של ד"ר ריאד אל דאודי, הנציג הסורי באיסטנבול, שהם מתייחסים ברצינות למשא ומתן. אם ייצא מזה שלום, עוד נראה", אמרו בלשכה.

 

את ציר הערוץ הסורי הובילו ראש הממשלה ושר הביטחון אהוד ברק. שרת החוץ, ציפי לבני, עודכנה בדקה ה-90, ולא הייתה מעורבת בפרטים. לה הותירו את המסלול הפלסטיני. רק אתמול בבוקר, שעות אחדות לפני ההודעה הדרמטית על פתיחת המשא ומתן העקיף מול הסורים, הודיע לה ראש הממשלה על כך. השיחות בערוץ הסורי, כמו גם ההודעה המשותפת, לא הובאו לאישור, או אפילו לידיעת הקבינט.

 

השיחות בין ישראל לסוריה קיבלו אור ירוק מהממשל האמריקני בביקורו של הנשיא גו'רג' בוש בישראל לפני שבוע. לפני כן עלה הנושא בשיחה עם סגן הנשיא דיק צ'ייני בביקורו כאן. השניים הביעו נכונות לבחון את הערוץ הזה. בישראל מעריכים שמזכירת המדינה רייס עדיין מתנגדת לתהליך, בשל מעורבותם של הסורים ב"ציר הרשע". 

 

המסלול הסורי עלול לפגוע במסלול הפלסטיני  

בלשכת אולמרט מברכים על ההישג המדיני ומאדירים אותו. עם זאת, גורמים מדיניים בכירים אחרים בירושלים, סבורים שעיתוי ההודעה אומלל. להערכת גורמי ביטחון מסוימים, פתיחת הערוץ משרתת אינטרסים סוריים והיא טומנת בחובה סיכונים.

 

בכירים הבקיאים במשא ומתן שהתנהל באמצעות הטורקים, מזהירים גם מהתלהבות יתר. "זה חשוב, אך אין להפריז בחשיבות ההישג. מדובר רק בפתיחה של ערוץ שיחות עקיף, שאולי יוציא את סוריה מציר הרשע. אין המדובר בשיחות שלום. החשיפה של המהלך ביום של הישג אדיר לחיזבאללה בלבנון, היא דבר בעייתי מאוד. אנו יכולים למצוא את עצמנו, למשל בבעיה מול הפלסטינים כי התהליך עם סוריה עלול לשמוט את השטיח מתחת לרגלי התהליך הזה".

 

במהלך הדיונים שנערכו בשלושת השבועות האחרונים, תבעו הסורים שהשיחות יתקיימו בחסות אמריקנית, בפומבי, תוך ויתור ישראלי מראש על רמת הגולן. הישראלים מצידם תבעו משא ומתן ישיר, הימנעות מתנאים מוקדמים ושיחות חשאיות. בסופו של דבר, במשא ומתן העקיף באמצעות הטורקים, נמצאה הפשרה: יתקיימו שיחות עקיפות בחסות טורקיה, כשהאמריקנים מודעים מראש לתהליך ולא יוצבו תנאים מוקדמים כמו הודעה של ישראל על ויתור על רמת הגולן.

 

החלו לדון בעתיד הגולן 

מפרטים חדשים שנודעו ל-ynet עולה שטורבוביץ', תורג'מן והנציג הסורי אל-דאודי עסקו מאז יום שני גם בסוגיות העומדות בלב המשא ומתן בין הצדדים. אולם, בשלב זה מדובר בשלבים ראשוניים מאוד של דיון בבעיות כמו עתיד רמת הגולן, השליטה במקורות המים, סידורי הביטחון בין המדינות ועוד. נושאים אלה צפויים לעלות לשולחן הדיונים בין הישראלים לסורים בחסות טורקית, בעוד כשבועיים. בשלב זה, המשא ומתן ייערך בצורה עקיפה, כאשר המתווכים הטורקים יעבירו את המסרים. אולם, גורמים מדיניים הקשורים לתהליך המדיני המתחדש, אינם שוללים משא ומתן ישיר בהמשך הדרך.

 

ההודעה המשותפת שפורסמה בירושלים, בדמשק ובאנקרה סוכמה רק ברביעי בבוקר בין הצוותים, באמצעות המתווכים הטורקים. במקביל לדיונים באיסטנבול, שנמשכו מאז יום שני, עמדו הצדדים בקשר ישיר עם ראש הממשלה אולמרט מצד אחד ועם ארמון בשאר אסד מאידך. לאחר שאולמרט ואסד נתנו אישור, סיכמו הצוותים את פרטי ההודעה הדרמטית, כמו גם את מתווה המשא ומתן בין הצדדים. תהליך זה יתנהל ברובו על אדמת טורקיה, כאשר צוותים ישראלים וסורים יבואו לשם, לא ייפגשו ישירות, אלא יעבירו מסרים באמצעות מתווך טורקי.

 

עם שובו של הצוות הישראלי, מעריכים בסביבת אולמרט שמדובר במהלך חשוב ומוצלח, אבל אומרים כי "המשא ומתן יהיה קשה מאוד, ועלול להימשך זמן רב. אין לנו הערכה איך ומתי יסתיים. זה רק מהלך פתיחה. המחלוקות לא פשוטות, התביעות ההדדיות לא קלות. כל שאפשר לומר הוא שבאיסטנבול נתנו סיכוי לחידוש תהליך השלום עם סוריה, שהיה מוקפא שמונה שנים. הבשורה הטובה היא שהסיכוי קיים. הבשורה הרעה היא שיש גם סיכון", אמר בכיר בירושלים.

פורסם לראשונה 21/05/2008 23:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט
צילום: עופר עמרם
צופים לרמה
צילום: רויטרס
יורם טורבוביץ' בשובו לישראל
צילום: אבי מועלם
אסד וראש ממשלת טורקיה ארדואן
צילום: רויטרס
מומלצים