שתף קטע נבחר

 

סוכנות הגרעין: סוריה מעכבת את ביקור הפקחים

דיפלומטים בווינה מסרו כי דמשק טרם הגיבה לבקשות הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לשלוח את פקחיה לאתר שהופצץ על ידי ישראל בספטמבר 2007 ושעל פי החשד הוקם בו כור גרעיני. גורמים בסוכנות: סוריה צריכה לתת הרבה מאוד הסברים. הסבירות שיימצאו כעת חלקים של הכור או ציוד נלווה - נמוכה מאוד, אך ניתן עדיין לאתר עקבות אורניום ולבחון את הרכב המים בצינורות שבמקום

סוריה טרם הגיבה בחיוב לבקשת הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לאפשר לפקחיה לבקר במתקן הגרעיני בדיר א-זור שהופצץ על ידי ישראל בספטמבר 2007 - כך מסרו אמש (ו') דיפלומטים בווינה. 

 

על פי הדיווח, בתחילת החודש פנתה סוכנות הגרעין לדמשק בבקשה שתאפשר את ביקור הפקחים אולם לא נענתה. כעבור כמה ימים ביקר בווינה הממונה על תחום האנרגיה הגרעינית בסוריה, איברהים עותמן, ונועד עם ראש סוכנות הגרעין, ד"ר מוחמד אל-בראדעי. גורמים המקורבים לפגישה מסרו כי שני האישים לא הגיעו להסכם באשר למועד הביקור ומהותו. בעקבות כך, שבה הסוכנות ודרשה מסוריה לקיים את הביקור וכעת היא ממתינה לתשובת דמשק.

 

שגריר ארה"ב בסוכנות הגרעין, גרגורי שולט, אמר כי המתקן הסורי לא היה תחנת כוח טיפוסית או כור מחקרי. "לסוריה יש הרבה מאוד הסברים לתת. הם חייבים לאפשר את ביקור הפקחים באתר, על מנת שאלה יוכלו לאשר שלא התרחשו בו פעולות אסורות", אמר.

 

בדיון שהתקיים בחודש שעבר בקונגרס האמריקני נחשף כי הכור הסורי הושמד שבועות בודדים לפני שהפך למבצעי. בדיונים גם הוצגה גם קלטת וידאו המוכיחה כי צפון קוריאה סייעה לסוריה להקים את הכור. על פי הפרסומים העבודות על הקמת המתקן החלו עוד ב-2001 והשמדתו על ידי חיל האוויר הישראלי התרחשה זמן קצר לפני שהפך למבצעי

 

דמשק דחתה בתוקף את הטענות נגדה וטענה כי מסמכי המודיעין האמריקני מזויפים ומפוברקים. לדבריה, ישראל הפציצה מתקן צבאי נטוש שאין לו כל קשר לתוכנית גרעינית. שגריר סוריה באו"ם אמר כי לדמשק "אין מה להסתיר" בנושא וכי היא תשתף פעולה על סוכנות הגרעין.

 

בתחילת החודש אמר אל-בראדעי כי הוא מקווה שיכול לשפוך אור בתוך שבועות בודדים על מה שהתרחש במתקן הסורי, אולם גם מתח ביקורת חריפה על העובדה שארה"ב התמהמהה בפרסום המידע שברשותה.

 

גורמים בסוכנות הגרעין מסרו כי עיכוב עבודת הפקחים יקשה עליהם לאתר ראיות לנעשה במתקן הסורי בטרם הופצץ. לדבריהם, הסבירות כעת שיימצאו חלקים של כור או ציוד נלווה הקשור אליו - נמוכה מאוד. עם זאת, ציינו הגורמים כי ניתן עדיין לאתר עקבות פחמן או אורניום וכן לבחון את הרכב המים בצינורות שהקיפו את המתקן.


פורסם לראשונה 23/05/2008 23:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-בראדעי. נזף בארה"ב
צילום: איי פי
צילום: AFP
מחלוקת על המועד והמהות. אסד
צילום: AFP
מומלצים