סובלים מג'ט לג? וותרו על הארוחה במטוס
לא חסרות סיבות לא לאכול את הארוחות המוגשות במטוסים. חוקרים מאוניברסיטת הרווארד גילו לאחרונה כי ייתכן והימנעות מארוחה תסייע לנוסעים גם להתגבר על ג'ט לג, זאת בעקבות גילויו של שעון אכילה ביולוגי המשפיע על מחזורי השינה
חוקרים מאוניברסיטת הרווארד סבורים כי פרט לשעון האכילה הביולוגי, למוח מנגנון ויסות אכילה נוסף, שמטרתו לעקוב אחר זמני הארוחות ולא אחר שעות היום. הם סבורים כי מנגנון זה יכול להקל את חייהם של נוסעים הסובלים מג'ט לג.
החוקרים הגיעו למסקנה כי כשהמזון אינו מצוי בשפע, שעון האכילה גובר על השעון הפנימי של הגוף ובעל החיים יישאר ער עד שיצליח להשביע את רעבונו. כך, למשל, יוכלו עובדי משמרות ונוסעים בטיסות ארוכות לשלוט בעייפותם באמצעות ויסות האכילה.
מחזור השינה היומי שלנו, התנהגותנו וכן חילוף החומרים האנושי נשלטים בידי שעון פנימי הנמצא במוח, והרגיש לשעות היום. ידוע כי הפרעה למנגנונים הללו עלולה לגרום להפרעות כמו אינסומניה, דכאון, מחלות לב ועוד. בשנים האחרונות, הגיעו החוקרים למסקנות בדבר קיומו של שעון נוסף המושפע מדפוסי האכילה שלנו.
כדי לחקור את הקשר בין שני השעונים הללו, בדקו החוקרים בהרווארד את התנהגותם של עכברים שנעדרו גן קריטי לשעון זה. הם מצאו כי שעון האכילה יכול להקדים את השעון הפנימי ולגרום לעכברים להישאר ערים עד שיכלו לאכול.
עייפים? אולי כדאי לפסוח על ארוחה (צילום: mct)
צום של 16 שעות
החוקר המוביל קליפורד סייפר סבור כי מטיילים ועובדי משמרות יוכלו להשתמש בשעון האכילה כדי להסתגל לשינויים בזמנים, שכיום גורמים להם לסבול מטשטוש ומג'ט לג.
הוא מסביר כי "אדם הנוסע מארצות הברית ליפן צריך להתסגל להפרש של 11 שעות. בגלל יכולתו המוגבלת של השעון הביולוגי להתאים את עצמו לסביבה המשתנה, האדם הממוצע יזדקק לכשבוע כדי להתרגל להפרשי הזמנים. סביר להניח שעד אז הוא כבר יצטרך לשוב בחזרה, ולהתרגל לזמנים החדשים".
"הימנעות מאכילה, או צום, במשך 16 שעות יכולה לכייל מחדש את השעון הפנימי שלנו. כל מה שצריך לעשות הוא להימנע מכל סוג של מזון על המטוס, ולאכול מיד עם הנחיתה - כך אמורה להתבטל התחושה המטרידה של הג'ט לג.
ד"ר ניל סטנלי, מומחה שינה מבית החולים האוניברסיטאי נורוויץ' אמרו כי לתגלית יש פוטנציאל מועיל רב. "היא אמנם לא תוכל להעלים לחלוטין את הסימפטומים, אך בהחלט תוכל לסייע לשלוט בהם", אמר.