ישראלי מואשם במסירת מידע לאיראן
מגע עם סוכן חוץ, מסירת ידיעות לתועלת האויב, קבלת דבר במרמה וגניבה בידי מורשה - אלו העבירות המיוחסות לישראלי יליד איראן, שנעצר החודש בנתב"ג. מכתב האישום שהוגש נגדו עולה כי ב-2006 הוא ביקר בקונסוליה האיראנית באיסטנבול והסכים לשתף פעולה עם גורמי מודיעין איראניים. פרקליטתו: "לא התכוון לפגוע במדינה"
פרשיית ריגול חדשה מותרת היום (א') לפרסום. אזרח ישראלי בן 55, יליד איראן, שנעצר ב-8 במאי בנתב"ג הואשם בבית-המשפט המחוזי בתל-אביב במגע עם סוכן חוץ, מסירת ידיעות לתועלת האויב, קבלת דבר במרמה וגניבה בידי מורשה.
לפי כתב האישום, הסכים האיש לשתף פעולה עם גורמי מודיעין איראניים והעביר להם פרטים על אודות אישים העובדים במערכת הביטחון. מכתב האישום עולה עוד כי הנאשם שהה במהלך השנים האחרונות בחו"ל והגיע לישראל לחקירת השב"כ בסיוע המשטרה.
בחקירתו מסר החשוד כי ב-2006 במהלך שהותו בחו"ל הוא הגיע לקונסוליה האיראנית באיסטנבול במספר מקרים. במהלך הפגישות שקיים בקונסוליה הסכים לשתף פעולה עם גורמי המודיעין האיראני.
הנאשם בפרשת הריגול (צילום: דודו אזולאי)
עורכת-הדין של הנאשם, מיכל עורקבי, אמרה היום כי האיש אינו מתגורר בארץ. לטענתה, הוא לא מסר מידע על שירותי הביטחון בישראל, ולא הייתה לו כל כוונה לפגוע במדינה. מעצרו הוארך בשלושה שבועות.
השב"כ הזהיר מפני הקונסוליה באיסטנבול
שירות הביטחון הכללי דיווח לפני כשנה כי המודיעין באיראן הגביר את ניסיונותיו לגייס ישראלים ממוצא איראני כדי שירגלו ויעבירו מידע סודי. השב"כ דיווח אז כי נחקרו כעשרה מקרים בהם הופעלו לחצים על ישראלים בדרכם לאיראן לצורך ביקור משפחות, כדי שיהפכו לסוכנים. אחד הישראלים נעצר, לאחר שכמעט השתכנע לשמש כסוכן, אך לא הוגש נגדו כתב אישום.
אנשי השב"כ הזהירו בדיוק מפני הנציגים האיראניים הפועלים בקונסוליה באיסטנבול. בכיר בשב"כ הזהיר אז כי שני אנשי מודיעין איראני פועלים בתוך הקונסוליה במסווה של עובדים מקומיים - הראשון שבהם תחת הכינוי 'זינעלי' והשני, ששמו תקווי, המכונה 'עבדלאה' - אליהם פונים הישראלים כדי לבקש עזרה בקידם התהליכים.
השלב השני בנסיון הגיוס מתבצע על אדמת איראן, לאחר שהישראלים נוחתים בטהרן. אז מונעים מהם האיראנים לחזור לישראל עד שהגורמים המודיעינים לא סיימו לתחקר אותם ולנסות לגייס אותם עבורם. בשלב זה פונים הישראלים לגורמי הקונסוליה בטורקיה שכביכול אמורים לחלץ אותם מגורמי המודיעין אך למעשה יוצרים קשר ידידותי עם מי שפועל כאיש מודיעין מוסווה. קשרים אלו מנוצלים בהמשך על ידי המודיעין האיראני.
המודיעין האיראני מבקש מהישראלים כל מידע אפשרי, תחילה כזה שאינו רגיש ומסווג. כאן מתחיל תהליך הקרוי "דירדור", במהלכו מבקשים האיראנים עוד מידע איכותי ורגיש יותר. הם מנסים גם לקבל מידע על אנשים נוספים אותם ניתן לגייס בעתיד ולהפוך למרגלים.
בשנת 2006 גזר בית משפט המחוזי בחיפה ארבע שנות מאסר, מתוכן 34 חודשים בפועל, על ג'ריס ג'ריס (58), שכיהן בעבר כראש מועצת פסוטה והודה כי עמד בקשר עם סוכן איראני, אותו פגש בקפריסין.
בשנות ה-90 גורש ג'ריס ללבנון כיוון שנחשד בקשריו עם אנשי פתח. לאחר שש שנים שב ארצה, ובשנת 2004 היגר לקפריסין. שם עמד ג'ריס בקשר עם נציגים של אש"ף, שהפגישו אותו עם צעיר שבדיעבד התברר כי הוא סוכן איראני.