נתונים קשים: אחד מכל 10 ישראלים - כבד שמיעה
מחר יפתח שבוע השמיעה הארצי, החושף נתונים קשים: 10% מהישראלים לקויי שמיעה, וכשמדובר במבוגרים מ-65 - מטפס המספר לכ-33%. הסיבות העיקריות: נגיף ה-CMV וחשיפה לרעשים בתעשייה ובדיסקוטקים. מחר ייפתח בישראל שבוע השמיעה
בישראל של שנת 2008, 10% מהאוכלוסייה הנם לקויי שמיעה. מעל גיל 65, כשליש מהאוכלוסייה הנם לקויי שמיעה. המדובר בכ-700 אלף ישראלים. סקר שנערך לאחרונה מצא עוד כי כשני שליש מהישראלים לא שומעים טוב במהלך שיחת טלפון, 60% מגבירים את עוצמת הקול במהלך תוכניות טלוויזיה, ושיעור דומה סובל מעוצמת הרעש באירועים המוניים.
הסיבה המרכזית בעולם לחירשות מולדת היא נגיף ה-CMV בו נדבק העובר בהיותו ברחם, בלידתו בתעלת הלידה או לאחר הלידה. הנגיף עובר לרוב בנוזל הרוק. אבל לא רק: לדברי ד"ר רחל פרנקל, ראש תחום אודיולוגיה בחוג להפרעות
"מחקרים מוכיחים כי חשיפה לרעש בעוצמה גבוהה פוגעת בכושר השמיעה" מסבירה פרנקל, "מדובר בנזק בלתי הפיך. זמרים ידועים כמו פיל קולינס כבר איבדו את השמיעה ומצטערים על כך".
אחד הסימנים האופייניים לחשיפה לרעש הוא תופעת הטינטון. המדובר בצפצופים ורעשים שנלווים פעמים רבות לירידה בשמיעה ומקשים מאד על חייהם של הסובלים מהם. חרף שיטות שונות להקל על התופעה כמו חשיפה לתדרי קול שונים, ביופידבק או תרופות שונות לא הביאו להקלה משמעותית בקרב הסובלים.
שבוע השמיעה הארצי יתקיים השנה בין התאריכים 26.5-1.6-08. שבוע השמיעה שמתקיים זו השנה החמישית, נערך בשיתוף מכללת הדסה ירושלים, "בקול - ארגון כבדי השמיעה", משרדים ממשלתיים וגורמים קהילתיים, תוך הכרה רשמית של משרד הבריאות, לצורך הגברת המודעות למגבלות השמיעה.
מטרת שבוע השמיעה היא להגביר את מודעות הציבור לנכות הבלתי נראית, היא מגבלת השמיעה. פגיעה בשמיעה מביאה לפגיעה באיכות החיים אותה ניתן לעכב באמצעות מניעה, איתור מוקדם ושיקום. אירועי שבוע השמיעה ייפתחו מחר (ב') בשעה 9:00 בישיבה מיוחדת של ועדת הרווחה של הכנסת, בנושא מימון מכשירי שמיעה למבוגרים. במקביל יערכו בדיקות סינון שמיעה לחברי הכנסת.
מכללת הדסה ירושלים תבצע בדיקות סינון שמיעה חינם במכון השמיעה של המכללה ברח' החבצלת 8 בירושלים, ובדיקות סינון שמיעה חינם במכון השמיעה בבתי החולים הדסה עין כרם והר הצופים.
עוד במסגרת שבוע השמיעה - המוסד לבטיחות ולגהות יקיים פאנל מומחים להגברת המודעות לנזקי רעש ביום ג' הקרוב בהשתתפות אנשים מקצוע בתחום, רופאים ואף נציג של צה"ל שידבר על הפעילות שמתבצעת בצבא בתחום נזקי הרעש ודרכי המניעה.
במכון השמיעה במרפאת אף אוזן גרון במרכז רפואי זיו בצפת יערכו בדיקות סינון שמיעה ויעוץ ללא תלשום לקהל הרחב בתאריך 27.5.08, יום שלישי, בין השעות 9:00 ל- 14:00.
גם במכון השמיעה והדיבור בשיתוף המחלקה לאף אוזן גרון בסורוקה, מציעים בדיקות סינון שמיעה חינם למבוגרים מעל גיל 21. הבדיקות תתקיימנה ביום שלישי, 27/5/08, בין השעות 10:30-13:00, בחדר סינון שמיעה בשר"מ (בניין מרפאות החוץ).
נבדקים אשר יימצאו בעלי ליקוי שמיעה יעברו באותו היום בדיקת אא"ג ע"י אחד מרופאי המחלקה ובמידת הצורך יוזמנו לבדיקת שמיעה מקיפה
בחן את עצמך: האם אתה בסיכון לירידה בשמיעה?
- האם אפשר לנהל שיחה רגילה עם בן שיח העומד במרחק של כ - 90 ס"מ מאיתנו? אם יש צורך להרים את הקול סימן שהרעש חזק מדי וכדאי להימנע מחשיפה ממושכת.
- האם סובלים מכאבי אוזניים לאחר שעוזבים מקום רועש? כאבים וחוסר נוחות באוזניים הם סימן מקדים לעוצמת רעש מסוכנת.
- האם שומעים זמזומים באוזניים לאחר שעוזבים מקומות רועשים? תופעת הטינטון היא לעתים סימן מוקדם לפגיעה לרוב בלתי הפיכה בשמיעה.
- האם התרגלתם לרעשים חזקים שכבר אינם מפריעים לכם? גם אתם בסיכון לירידה בשמיעה.
- אחד הגורמים השכיחים בעולם לירידה בשמיעה, היא דווקא קלה והפיכה: צרומן (שעווה) באוזן. הקפידו להימנע מדחיפת קיסמי אוזניים הגורמים לדחיקת הצרומן עמוק יותר לאוזן ולהפיכתו למוצק. אחת לחודש טפטפו מספר טיפות של שמן פראפין (או לחילופין טיפות "צרומול" או "Clean Ears") כולם ללא מירשם רופא. הנוזל הצהוב ייפלט מהאוזן באופן טבעי. אם זה לא עזר, פנו לרופא אא"ג שיבדוק האם יש צורך בשטיפת אוזניים או ביצוע שאיבה (סקשן) של הצרומן.