נפאל: יומיים לביטול המלוכה, איסור על הפגנות
בעוד יומיים תתכנס האסיפה הלאומית בנפאל לישיבה מיוחדת ותחליט לבטל את המלוכה בת 239 השנים במדינה. השלטונות אסרו היום לקיים הפגנות באזור ארמון המלוכה וסמוך למעונו הפרטי של המלך גייננדרה, בתקווה שהמעבר ממונרכיה לרפובליקה יעבור בצורה חלקה ובלי מהומות
נפאל אסרה היום (ב') על קיום הפגנות ועצרות באזור ארמון המלוכה בקטמנדו ומעונו הפרטי של המלך גייננדרה מחשש למהומות - יומיים לפני שהאסיפה הלאומית עמדה לבטל את המלוכה בת 239 השנים במדינה.
תומכיהם של המורדים לשעבר המאואיסטים, שהובילו את הקמפיין לביטול המלוכה במדינה, צפויים להתאסף ברחובות כדי לחגוג את ההחלטה, הצפויה להתקבל מחרתיים. עם זאת, המלוכנים במדינה גורסים כי אסור לקבל בחופזה החלטה משמעותית כמו ביטול המלוכה.
"הצעד נועד לאפשר לשלטונות להשתלט על כל סוג של פרובוקציה", אמר השר לענייני שלום ושיקום, רם צ'נדרה פודל. "כל אחד יוכל לנצל את המצב הרגיש וליצור בעיות", הוסיף. השלטונות גם אסרו על הפגנות סמוך למעונו הפרטי של המלך, וסמוך למרכז הכנסים שבו צפויה האסיפה להתכנס.
האסיפה, שנבחרה באפריל האחרון, תוביל את מסעה של המדינה ממלוכה לרפובליקה. שינוי זה הוא חלק עיקרי בהסכם השלום ששם קץ למלחמת אזרחים בת עשור, שבה נהרגו יותר מ-13 אלף בני אדם.
"קראנו לעם לצאת לרחובות ביום רביעי כדי לחגוג את יום הרפובליקה", אמר בינתיים בכיר במאואיסטים, דיננת שרמה. "בכך יגיע הקץ הרשמי של המונרכיה הפיאודלית. זה יהיה יום היסטורי", הוסיף.
נפאל, שמרבית תושביה הינדים, היתה מונרכיה מאז שנוסדה - והמלך נערץ על העם משום שנתפס כגלגול של אלת ההגנה וישנו. עם זאת, מאז שהמלך גייננדרה פיטר את הממשלה ב-2005 והטיל על המדינה משטר אבסולוטי, נשחקה
האהדה הציבורית לה זכה. לבסוף, בעקבות שבועות של הפגנות, ניאות המלך להניח את מושכות השלטון ולהעבירן למפלגות הפוליטיות.
המאואיסטים, שגרפו ניצחון מפתיע בבחירות באפריל ועל כן צפויים לעמוד בראש הממשלה העתידית, קראו לגייננדרה לעבור עוד קודם לכינוס האסיפה למעונו הפרטי ולפעול כדי להפוך את המעבר ממלוכה לרפובליקה חלק ככל האפשר.