שתף קטע נבחר

 

רה"מ בכנסת: רק הזויים מאמינים בישראל השלמה

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, התייחס בוועדת חוץ וביטחון למשא ומתן עם סוריה ועם הפלסטינים - וטען: "ארץ ישראל השלמה ומדינה יהודית לא יוכלו להתקיים יחד, אלא רק אצל הוזי הזיות". לח"כים איתם ואילון, שתקפו אותו, אמר: "אתם שונאי שלום". בנוגע לשיחות עם דמשק הזכיר: "כבר ארבעה ראשי ממשלות הסכימו לוויתורים"

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר בצהריים (יום ב') בוועדת חוץ וביטחון של הכנסת כי "כיום ישנה ברירה אכזרית בין ארץ ישראל השלמה ובין מדינה יהודית - שני אלה לא יוכלו להתקיים יחד אלא רק אצל הוזי הזיות ואצל מי שמפרש את המציאות לא נכון".

 

אולמרט התייחס לסוגיה הפלסטינית ואמר כי המשא ומתן עמם רציני, ונערך תוך אמונה שמרכיב הזמן הוא חיוני. "הייתי בין אלה שהאמינו שפתרון שתי המדינות הוא לא נכון, אבל זו הייתה טעות", אמר. "הרוב מבין היום שהברירה היא בין שתי

מדינות לשני עמים, ובין מדינה אחת שבה לכולם זכות הצבעה שווה".

 

ראש הממשלה ביטל את האפשרות להגיע קודם צריך ל"שלום כלכלי" ואמר כי עד שלא תהיה הבנה בין ישראל והפלסטינים, והסכמה המגובה על ידי הקהילה הבינלאומית לגבי המתווה - לא תהיה שום תזוזה. "אנחנו מדברים עם הנהגה שרוצה ומדברת שלום ולא יוזמת טרור", אמר, "השוני הגדול ביני ובין קודמיי הוא בשאלת היישום. אנחנו לא מבצע שום דבר יום למחרת החתימה, וזאת עד שהפלסטינים יעמדו בדרישות מהם" 

 

על המשא ומתן עם סוריה אמר ראש הממשלה כי למרות שבוועדת חוץ וביטחון היו ויכוחים בעבר על הסוגיה הסורית, הוא נמנע מלגלות את דבר קיומו של השיח עם דמשק נוכח רגישות העניין. "כל אחד שיושב בכסא שלי מבין שתהליכים כאלה צריך לנהל בזהירות מקסימלית, והחשאיות היא חלק הכרחי בהם", אמר. "לא תמיד אפשר לשתף אפילו את מרבית השרים בעניין. אני יזמתי את הפעילות הזו החל מפברואר 2007, כאשר ארבע ראשי ממשלה לפני ניהלו משא ומתן עם דמשק והתחייבו לוויתורים כואבים ביותר, ושאיש לא יעמיד אותי במבחן ויבקש להראות את ההתחייבות הללו - הן כולן ישנן".

 

בנוגע ליחס הבינלאומי למשא ומתן, ובעיקר לעמדת ארצות הברית, הבהיר אולמרט כי "אין גורם בעולם שאמר לישראל 'אל תנהלו משא ומתן לשלום'. בכל אופן, אני בהחלט שיתפתי את טובי ידידינו במחשבות ובהתפחויות - וזה טבעי לחלוטין. מה שהכריע לטובת המשא ומתן זו השאלה הנוקבת מה היה קורה חס וחלילה אם בניגוד לרצוננו, בשל מיסקלקולציה, היינו נגררים להתנגשות אלימה בנינו ובין הסורים. אז היו באים ושואלים אותי, איך יכול להיות שהם רצו שלום ואתה אפילו לא בדקת את האפשרות הזו". 

 

אולמרט הבהיר כי היה ויכוח ארוך על המסגרת שבה יתנהל המשא ומתן, ולבסוף הוחלט להתבסס על ועידת מדריד מ-1991. הוא הבהיר כי לא הבטיח דבר מלבד לשבת ולדבר.

 

אולמרט פנה לאפי איתם ובני אילון, שתקפו אותו, ואמר: "אתם שונאי שלום, אתם לא רוצים בכך. אתם גורמים לכך שמדינת ישראל נגררת למלחמות אין סוף, ובלבד שלא נוותר על גרגר אדמה אחד. אתם תעשו זאת כלפי כל מי שיעשה את התפקיד הזה של ראש ממשלה, ולא יהיה לכם שום מעצור או צעד שלא תיזמו כדי לפגוע בתהליכים כאלה". 

 

"גוררים את ישראל למלחמות"

יושב ראש האופוזיציה, בנימין נתניהו, קרא לאולמרט "לחשוף את דרישתו ב-1996 לבטל כל מחויבות לרדת מהגולן". לדבריו, זו היתה עמדתו גם במגעים עם סוריה - וזה מה שהביא לסיום השיחות. נתניהו ציטט דברים שאמר רון לאודר בעבר בתקשורת, על פיהם מעולם לא הסכים לסגת לקווי 4 ביוני 1967.

 

בתגובה לדברי ראש הממשלה אמרה ח"כ לימור לבנת (ליכוד) כי דבריו "הזויים ביחס למי שנמצא בסוף דרכו הפוליטית". בנוסף מסרה לבנת כי אולמרט אמר לחברי הוועדה שאין משא ומתן עם חמאס - וזאת, בניגוד לדברים של המשנה לראש הממשלה, השר חיים רמון שהאשים לאחרונה כי ישראל מנהלת משא ומתן עם הארגון השולט בעזה, בניגוד להחלטות העבר.

 

ח"כ אפי איתם (איחוד לאומי-מפד"ל) התייחס בצאתו מהוועדה למו"מ עם סוריה ולחקירת ראש הממשלה. לדבריו, "אולמרט מאחז את עיניי הוועדה באופן ערמומי וחמקני בכל מיני סיפורים וסיסמאות, עכשיו ברור לי איך הוא מתנהל מול חוקרי המשטרה. אבל החלקלקות שלו לא תעזור לו, כולנו זוכרים איך הוא הביא את חמאס לעזה, את חיזבאללה לבנון ועכשיו הוא זומם להביא את האיראנים לגולן. צריך לעצור אותו בתחום המדיני ואולי גם בפלילי".

 

"השיחות טובות"

מקור סורי, המעורה בפרטי השיחות בין ישראל וסוריה, אמר לעיתון "אל-קודס אל-ערבי" שיצא לאור הבוקר בלונדון כי המגעים באיסטנבול והשיחות הלא-ישירות בין הצדדים היו "חיוביות, טובות ורציניות ועשויות אף לפתוח את הדלת להשגת

צעדים נוספים".

 

לדברי המקור, מטרת השיחות היתה בחינת עמדתה של ישראל בנוגע לשלום ומידת עמידתה של ישראל במחויבויותיה. אותו מקור לא שלל את ההודעה האחרונה, לפיה השיחות צפויות להתחדש בתוך כשבועיים בטורקיה. 

 

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, התייחס אתמול למשא ומתן ואמר כי "אנו עומדים בפני תהליכים היסטוריים עם סוריה, וזה עשוי להסיר את האיום מצפון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים