שתף קטע נבחר

נגמר הכסף: מי ידאג לפרוטזות ומכשירי הליכה לנכים?

מכון לואיס, הבונה ומשפץ פרוטזות לנכים, בסכנת סגירה. הסיבה: משרד הבריאות, האחראי על מימונו, העביר השנה מעט יותר ממחצית התקציב. "נכים לאחר קטיעה עלולים להיזרק מבתי החולים ללא מושיע"

מאות נכים וקטועי רגליים ממתינים כבר שלושה שבועות לקבלת פרוטזות, מכשירי הליכה ונעליים אורתופדיות. הסיבה: התקציב שמשרד הבריאות העביר למטרה זו נגמר בתחילת החודש. עד כה לא טופלו בקשותיהם של 800 נכים. פרופ' מרדכי שני, יו"ר מכון לואיס, המוסד המטפל בבקשות הנכים, מאיים להתפטר בשל המצב הקשה "הודעתי למשרד הבריאות שאני לא מעוניין בתפקיד. לא אתן את שמי לצורך פגיעה בנכים".

  

דוד שמיץ, בעל מכון לייצור פרוטזות, מציין כי "לאחרונה מתעכבים אישורי ביצוע עבודה של מכון לואיס, כך שלאור מצב זה לצערנו לא נוכל עוד לבצע בניית תותבות והתאמתן לפני קבלת אישור כספי בפועל. ישנם קטועים שממתינים הרבה זמן לקבלת אישור, דבר אשר גורם לסבל מיותר".

  

נכים הזקוקים לאביזרי שיקום מקבלים אותם באמצעות מכון לואיס, המטפל בכמעט עשרת אלפים נכים קטועי רגליים. תקציבו השנתי הוא 32 מיליון שקלים והוא ממומן כמעט לחלוטין בידי משרד הבריאות. השנה הוחלט אמנם להגדיל את התקציב ב-9.5 מיליון שקל כדי לאפשר מתן אביזרים ברמה גבוהה יותר לנכים, אך בפועל הועברו רק 24 מיליון שקל (מסך התקציב), שהספיקו עד לראשית החודש.

  

פרופ' שני, יו"ר מכון לואיס, מסביר: "כבר שלושה חודשים אני מתריע שעומד להסתיים התקציב, ושוב פעם הנכים סובלים. היתה הגדלה של התקציב כדי שנוכל להכניס תוספות ושיפורים טכנולוגיים באביזרים לנכים, אבל מנגנון החישוב לא שונה והתקציב שקיבלנו הספיק רק עד תחילת מאי. כבר שלושה שבועות שאנחנו תקועים. אנחנו גוף מאורגן ולא נחרוג מהתקציב".

  

שני, שנשא בתפקידים בכירים במערכת הבריאות ושימש כמנכ"ל משרד הבריאות, מכהן כמנהל בית החולים שיבא וכיו"ר ועדת סל התרופות, ולדבריו אינו מעוניין עוד לעמוד בראש מכון לואיס. "אני מתוסכל, איני מעוניין יותר בתפקיד ולא אתן את שמי לפגיעה בנכים. כואב לי הלב שזה המצב. אני איש ציבור ארבעים שנה ולא רגיל לעבוד כך".

  

חיים רייזלר, יו"ר עמותת קר"ן (קטועי רגליים נלחמים), מתריע מפני פגיעה בבריאותם של הנכים: "משרד הבריאות מתנער מאחריותו כלפי הנכים. לפני כעשרה ימים פניתי בנושא הזה גם לוועדת העבודה והרווחה של הכנסת וביקשתי לקיים דיון דחוף בנושא הפגיעה החוזרת והנשנית, ולעתים אף בלתי

 הפיכה, בנכים. נכים עלולים למצוא עצמם נזרקים מבית חולים לאחר קטיעה ללא כל מושיע. אנשים שמתפקדים עם פרוטזה וצריכים לתקן או להחליף אותה, לא יהיו מסוגלים לתפקד ועלולים להיות מקורקעים לביתם, כי אף אחד לא יישא בעלויות ההחלפה".

 

  

במשרד הבריאות הסתפקו בתשובה הלקונית: "הנתונים מוכרים למשרד הבריאות, המשרד פועל להסדרת ההתקשרות והתקצוב להמשך הפעילות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו בכר
פרוטזות במפעל. נגמר הכסף
צילום: דודו בכר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים