שתף קטע נבחר

"דוקטור, הבובה חולה"

בכדי לשחרר ילדים מהחשש המלווה בדיקות רופא, הוקם באוניברסיטת תל-אביב בית חולים לדובונים. הילדים הציגו את תחלואיהם של דובוניהם הממולאים - ובתמורה קיבלו אבחנה רפואית, סוכריה וחוויה מעצבת

חלוקים לבנים, בובות ודובונים, ובעיקר צחוק ילדים. נדמה כי מדשאות אוניברסיטת תל אביב מעולם לא היו צבעוניות כל כך. עשרות ילדים וסטודנטים לרפואה הגיעו בשבוע שעבר למתחם האוניברסיטה בתל-אביב, בכדי להשתתף באירוע שנראה כולו כמשחק, אך יש לו גם ערך מוסף.

 

הילדים- בתפקיד ההורים המלווים, הבובות- בתפקיד החולים, והסטודנטים- בתפקיד הרופאים, הפכו את המשחק העתיק והמוכר "רופא וחולה" לחוויה חדשה, בעזרתה ניסו להפחית את חששם של ילדים רבים מביקור אצל הרופא. הפרויקט, העונה לשם "בית חולים לדובונים" מתקיים בפקולטות לרפואה ברחבי העולם, ונערך השנה זו הפעם השנייה בתל אביב, ביוזמת אגודת הסטודנטים ובשיתוף  גני ילדים מעיריית תל אביב.

 

"יש לה כאבי בטן ודלקת בגרון, וכואב לה גם הגב...", "נראה לי שכואבת לו מאוד הרגל" - דוגמאות קצרות משלל האבחנות שהועברו על ידי הילדים, שלא חסכו בתיאורים מפורטים של מחלות ומכאובים. הבובה עברה בדיקות שגרתיות כמו מדידת חום, גובה ומשקל, בדיקות מעבדה, ואפילו צילומי רנטגן שנעשו בשיתוף פעולה מלא עם הילדים המלווים.

 


"כואב לדובי הראש, מה עושים?" 

 

"הבובה מתפקדת כילד ועליה ניתן להתנסות, בעוד שהילד מרגיש רגוע ובטוח כשלא הוא הנבדק", מסבירים המארגנים. "הבובה מועברת לטיפולו של הסטודנט, שמבקש לשמוע את כל פרטי המחלה. הילד, הופך בינתיים למשגיח אחראי ,וכך נוצר חיבור נעים ונינוח יותר בין הילד לעולם הרפואה".

 

הסטודנטים מצידם, אולי מתוך ידיעה שהפעם אין סיכוי שיכאיבו לאיש, התייחסו בסבלנות לכל התלונות,

ביצעו את הבדיקות הרצויות, והכל בהדגמה על הבובה תוך מתן הסבר במונחים הלקוחים ממרפאות אמיתיות. ממש כמו בכל בית חולים, גם כאן, קיבל כל ילד תיק רפואי (בגרסה הצבעונית והעליזה), הכולל את פרטיו האישים של ה"מטופל" שבאחריותו, ובו מעודכן מצבו הבריאותי.

 

נוזלי בדיקות המעבדה נרקחו מצבעי מאכל, ובסוף התהליך, עם מתן האבחנה של ה"רופא המטפל", קיבל כל ילד מרשם לתרופות- סוכריות, עבור "החולה", כמובן. אלו חולקו בבית מרקחת ססגוני ומרהיב, שהוקם גם הוא במיוחד לטובת האירוע.

 

"המטרה היא ליצור חוויה חיובית שתחובר לבדיקת רופא בקרב הילדים" מסכמים היוזמים, "עם חילוף התפקידים ומיקומו של הילד כמלווה שתפקידו להרגיע את הנבדק, נספגת בו ההכרה שהשד לא כל-כך נורא. השאיפה היא שבפעם הבאה שיגיע להיבדק, הרתיעה הטבעית תוחלף בנינוחות יחסית וזיכרון נעים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מירי קונצדלוב
בית חולים לדובונים
צילום: מירי קונצדלוב
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים