טורקיה: ייתכן שהמו"מ ישראל-סוריה יהפוך לישיר
שר החוץ הטורקי, המתווך בדיונים על הסכם שלום בין ישראל לסוריה, אמר ש"אם יהיו התפתחויות, ייתכנו מפגשים ישירים בין הצדדים"
אפשרות לשדרוג. טורקיה הביעה היום (ג') אופטימיות זהירה לגבי שיחות השלום הבלתי-ישירות בתיווכה, בין ישראל לסוריה. לדברי שר החוץ הטורקי, עלי בבג'אן, "ייתכן שהמגעים יהפכו ישירים".
בבג'אן דיבר במסיבת עיתונאים בבריסל, במסגרת דיונים בין טורקיה לאיחוד האירופי. הוא סיפר על השיחות שנחשפו בשבוע שעבר, ואמורות להתחדש בקרוב: "כעת הצדדים יוצרים מכנה משותף, שנראה משביע רצון עבור שניהם".
לדברי שר החוץ הטורקי, "אם יהיו התפתחויות בעלות משמעות בשיחות בתיווכנו, ייתכן שבבוא הזמן ייערכו מפגשים ישירים בין שני הצדדים". עם זאת, הוא סייג: "אנו נמצאים בראשית התהליך, והוא לא יהיה תהליך פשוט".
בירושלים, הדגיש ראש הממשלה אהוד אולמרט שמדובר במהלך רציני. לאחר ישיבת הממשלה השבועית, בה עדכן את השרים בפרטי ההודעה הדרמטית על עצם המגעים, הרחיק אולמרט לכת ואמר: "אנו עומדים בפני תהליכים היסטוריים עם סוריה, וזה עשוי להסיר את האיום מצפון".
במהלך הדיונים שנערכו בשלושת השבועות האחרונים, תבעו הסורים שהשיחות יתקיימו בחסות אמריקנית, בפומבי,
תוך ויתור ישראלי מראש על רמת הגולן. הישראלים מצידם תבעו משא ומתן ישיר, הימנעות מתנאים מוקדמים ושיחות חשאיות.
בסופו של דבר, במשא ומתן העקיף באמצעות הטורקים, נמצאה הפשרה: יתקיימו שיחות עקיפות בחסות טורקיה, כשהאמריקנים מודעים מראש לתהליך ולא יוצבו תנאים מוקדמים כמו הודעה של ישראל על ויתור על רמת הגולן.
"התרשמנו שהסורים רציניים", אמרו בכירים בירושלים, ובצד השני הביעו תקווה להדדיות - שר החוץ של סוריה, ואליד אל-מועלם, אמר כי דמשק "מקווה כי הצד הישראלי יראה רצינות בשיחות, כך שנוכל לעבור לשיחות ישירות".